2018. május 16., szerda

Zenesarok: Judas Priest - Firepower (Album ajánló 5)

Sziasztok! ^-^ A blogomon megújítottam a fennállás óta általános elhanyagoltság jellemezte Zenesarok rovatot, és a feltuningolt forma megnyitásának a tiszteletére értékeltem az eddigi kedvenc albumomat az idei évben, nevezetesen a Judas Priest, brit heavy metál banda legfrissebb szerzeményét, a Firepowert.

A változtatás az ide vágó bejegyzések küllemében jelentkezik elsősorban, viszont valamelyest a szerkezetüket is érinti. Mint ahogy látjátok, a korábbi, kisebb szövegdobozt az átláthatóság kedvéért lecseréltem egy nagyobbra/szélesebbre, illetve maga az alap is akkorára növekedett, mint a könyves kritikáimnál, hogy minden megfelelően kivehető legyen. :) Mostantól tartani fogom ezt a formát, tehát a kép tartalmazza majd a bal felső sarokban a lemezborítót, mellette egy kitépett füzetlap a dalok listáját, amik feltűnnek az albumon, alulra pedig megy egy cetlire az album megjelenési dátuma, majd az értékelést és egyéb adatokat tartalmazó szövegdoboz.


Ez lett a Judas Priest egyik legkiemelkedőbb albuma,  és emiatt küzdök is a kényszerrel, hogy fogjam ezt az 58:10 percnyi gyönyörűséget, és az orra alá nyomjam minden reménytelen mamlasznak, akik a jó öreg Gene Simmonsszal összekarolva lóbálják a "Rock és a Metál Halott" feliratú transzparenst. Ha nagyobb befogadókészség lenne a műfajra, - vagyis jelentősebb lenne az új rajongók száma, és az olyan régieké, akik nem szajkózzák azt fanatikus hévvel, hogy amit a '90-es évek után adnak ki, az csakis egy rakás szemét lehet, mert a régi nagyok kivénhedtek, az újak meg úgyis csak mű-metált játszhatnak - akkor megkockáztatom, hogy ez is egy olyan korong lenne, amit még évtizedekkel később is csodálva emlegetnek, mint a 2010-es évek egyik nagy áttörése. Ezt pedig minden megközelítésből meg is érdemelné a Firepower, hiszen azon kevés albumok közé tartozik, amiken nincsen egyetlenegy felesleges, töltelék dal se, egyik jobb, mint a másik, lüktet bennük az a bizonyos hamisítatlan metal power, ami a hallgatások számával arányosan növekszik. Ha nem estem volna bele első alkalommal megmagyarázhatatlan intenzitással az Evil Never Dies-ba, mint vak ló a gödörbe, nehezemre is esne kedvenc dalt választanom egy ilyen ütős listából.

De, mielőtt ennyire előre szaladnék... vessünk rá egy pillantást, hogy mit is érdemes tudni a  Judas Priestről, illetve, hogy hogyan ismerkedtem meg velük. Mint több kedvenc bandámmal való egymásra találást, ezt az esetet is egy könyvnek köszönhetem, még január elején olvastam az Azt, amikor belefutottam a csapatnak a nevébe, aminek a tagjairól később megtudtam, hogy a heavy metál keresztapjaiként/isteneiként is emlegetik őket, és mivel a Def Leppard mellett emlegették őket, nem láttam semmi akadályát, hogy belehallgassak néhány dalukba. A többi meg már mondhatni történelem... hihetetlenül megfogott a zenéjük, sorra fogyasztottam az albumaikat. Szerencsére bőven állt anyag rendelkezésére, tekintve, hogy a 60-as évek végén alapították a bandát. Egyedi
hangzásuk alapjainak egyik meghatározója Rob Halford énekes lenyűgözően széles hangterjedelme, aki középfekvésből képes éles váltással tökéletes, sima szopránba váltani, illetve az ikonikus elemekkel dolgozó gitárjáték. A Judas Priest minden idők egyik legsikeresebb, és legkiemelkedőbb hatású heavy metál zenekara, ami több, mint 40 millió eladott lemezt, és többek között egy Grammy-díjat is magáénak tudhat. A '70-es években készült lemezeik jelentős hatást gyakoroltak a műfajra, a New Wave of British Heavy Metal hullám közvetlen elődjének tartják őket, így a Judas Priest tekinthető a zenetörténelem első heavy metál bandájának, a műfaj megteremtőjének. Továbbá a későbbi bandák kinézetét is alapjaiban befolyásoltak, a '70-es évek végén ők viseltek a fellépéseiken elsők között szegecses bőrcuccokat, melyek később a rocker és metál szubkultúra alap ruhadarabjaivá, védjegyévé váltak. 

A hírükben nincsen semmiféle alaptalan sztárolás, minden egyes dicsőítő jelzőt megérdemelnek, a kiégéstől pedig több mérföldes távolságra állnak akkor is, ha  a Firepower néhány dallamrészlete esetleg ismerős lehet a rajongóknak a korábbi albumaikról. Az élmény már egy nagyon ütős, fejrázásra ösztönző számmal indul, az album címadó nótájával, ami előre vetíti, hogy a későbbiekben is nagy zúzásra lehet számítani, a színvonal minden egyes dallal egyre csak tör a csúcs felé. Felsorolhatnám akár az összes dalt, egyenként kiemelve a varázslatosságukat, de igazából a teljes kompozíció a leginkább lehengerlő, az a nagy egész, ami számtalan erős, ikonikussá válásra esélyes dal (az Evil Never Dies mellett nagyon megszerettem a Necromancert, a Flame Throwert, a Never The Heroest és természetesen a Firepowert),  egymásba kapcsolódásából tevődik össze, majd az utolsó szám, a Sea of Red által megkoronázódik. A tempója érezhetően lassabb az előzőekhez mérten, a hangulata búcsúzóbb jellegű, egyúttal azt érezteti, megfoghatatlan jelentőségűek a pillanatok, amelyek alatt szól, bekúszik az ember bőre alá, és megszólaltatja a belső húrokat.

Az Evil Never Diesnak meg annak a szakaszától, amikor a dallam lelassul, baljóslatúvá és sötétebbé válik, majd a hangulatnak megfelelően Rob elkezdi énekelni, hogy...
 

'I'm caught up in this voodoo
Trying to break free
I feel I'm being smothered
Trapped by this entity
Blackened clouds surround me
Filling me with dread
I can't escape the horror
With the devil in my head '

... egyenesen libabőrös vagyok, imádom. <3 Nem tudom számon tartani, hogy a március kilencedike óta hányszor hallgattam meg ezt a dalt, mert volt olyan, hogy három órán keresztül egyhuzamban csak ezt bömböltettem, de képtelen vagyok megunni. Minden egyes alkalom olyan, mintha az első lenne, amikor hallom, nem tudok vele betelni.Az albumborítóról a véleményem szintén kedvező, szokatlan, mutatós, és ami talán a legjobban tetszik benne, hogy minden ízében modern. Mintha csak ezzel is azt akarnák közvetíteni, hogy itt vagyunk a 21. században, a hangzás mégis olyan, amitől a '80-as, '90-es években is leesett volna az embereknek az álla. Egyelőre sajnos még nem büszkélkedhet a póló gyűjteményem Judas Priestes darabbal, de a Painkilleres mellett felkerült a kívánságlistámra egy Firepoweres póló is ^^

A legkedvencebb szám az albumról: Evil Never Dies
A legkevésbé tetsző szám az albumról: -
Pontozás:


*Ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre Stephen King és Csekő Ákos írók nélkül*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése