2018. május 9., szerda

Top 5 Wednesday #26 - Könyvek, melyeknek a létezése dührohamot vált ki a környezetvédőkből

Sziasztok! A napokban nem voltam éppen a könyvimádó lét magaslatán, olvasásra és blogolásra se jutott szó szerint egy percem se, a tétlenséget megelégelve a legújabb Top 5 Szerdás posztommal készülök visszalendülni a pezsgésbe, ami után pótlom az elmaradt kritikámat is A hamis hercegről. ^^ No, de mi is a helyzet a Top 5 Wednesday posztok háza táján? A kezdeményezés GoodReadses szervezőjénél áll a bál, így konkrét témák megadása helyett azt javasolta, mindenki szemezgessen az előző évek témái közül, de a magyar T5W csapat inkább a szervezettség mellett döntött. Átvettük a porondmesteri feladatot, és közösen saját menetrendet állítottunk össze, aminek az első körében a madarak és fák napjának a tiszteletére olyan könyveket szedünk össze, amikért kár volt kivágni szegény növényeket. Annyit fabrikáltam a kitételeken, hogy nem a saját megrázó élményeim közül válogattam, hanem összeszedtem öt olyan könyvet, amiknek igencsak csúfos az értékelési százaléka a molyon, vagyis a 60%-ot sem éri el.


                          Molyos értékelés átlag: 57%


Fülszöveg:

Az ​észak-angliai Greenstone-ban élő Becky Apple magányos lány, aki roppantul unja a semmittevést és a kisvárosi hétköznapokat. Még csak tizenhat éves, de saját házban lakik – egyedül, mert jómódú szülei inkább a családi vállalkozásnak, az Alma Kuckónak szentelik minden idejüket. A tanévkezdés váratlan izgalmakat tartogat Becky számára: az osztályba új fiú, a skót Chris Cleland érkezik, aki szemmel láthatólag érdeklődik a lány iránt.
Ez azonban még nem minden…
Becky egy vénséges kútban vaskos könyvre akad, amely feltárja titkait, s hősünk egyszerre az újjászületők káprázatos, ám egyben kísérteties erdejébe nyer bebocsátást, ahol állatfejű és más torz lényekkel, olykor emberi külsővel rendelkező különleges teremtményekkel találkozik. Ők azok a holtak, akik – előző életeikre emlékezve, a kinti világtól elszakadva – tündérek és más mitikus lények között kezdtek új életet.
Becky Apple pont akkor érkezik, majd válik az Örökerdőt védelmező druidává, amikor egy rémisztő, vonyító gyilkos és egy sejtelmes, rejtőzködő ellenség tűnik fel.
Beckynek társra van szüksége… Chrisre esik a választása.
Küzdelmeik során Devin, az őzfejű vadász, Coleen, a gyönyörűséges tündér, és más, furábbnál furább barátok szegődnek melléjük. Az idő rohamosan fogy, nekik pedig meg kell vívniuk csatájukat az újjászületőket fenyegető sötét erőkkel.


                                                                       ***

Erről a csodáról nemrég hallottam, így nem merültem még bele annyira a hírének a feltérképezésébe, mint a lentebbiekében, de azt ki lehet jelenteni, a fülszöveg alapján még nem is lenne olyan vészes azt a szürreális egyedül lakós ügyet és annak magyarázatát leszámítva. De lássuk, mit gondolnak azok, akik olvasták;

"
A 143. oldalig vártam, hogy történjen valami. Semmi.
A kötet hátulján kb. a teljes tartalom olvasható, nem is érdemes több időt pazarolni rá. A karakterek között egy szimpatikus sincs, a párbeszédek nevetségesek, és bár vannak benne jó ötletek, csak egy tucattörténet.
A 16-os karikát pedig vagy viccnek szánták vagy úgy értették, hogy 16 fölött nem ajánlott."
- @Kaiichi, moly.hu

"
Jajj, de itt jön az igazi csavar! A főhős 15 éves, de egyedül él, mert a szüleinek a kis szuvenírboltja annyira forgalmas, egy utolsó semmi közepén lévő városban, hogy túlságosan sok ott a zaj és SAJÁT HÁZAT AKAR. Meg is kapja. Ja, csak épp törvény nem igen engedi, hogy egy kiskorú egyedül lakjon, nem értem miért nem hívták rájuk a gyámügyet" - @Rémálom, moly.hu


                          Molyos értékelés átlag: 57%


Fülszöveg:

Két falatot harapott a Nagy Almából.
Riley Ramirez tudta, az egész élete megváltozik, amikor New Yorkba költözik. Arra azonban nem számított, hogy már a városban töltött első éjszakáján bekövetkezik. Első látásra őrjítő vonzalmat érez egy éjszakai klub tulajdonosa, Kincade Marshall iránt, ami a másik fél részéről is azonnali viszonzásra talál. Amikor rájön, hogy a férfi, aki ízig-vérig dom, teljes megadást vár el tőle, még akkor is, ha arról van szó, hogy behódoljon a legjobb barátjának, Trevor Weelingtonnak, készségesen, sőt buzgón veti bele magát a szexuális kalandozásba.
Cade és Trevor a barátságuk kezdete óta megosztottak mindent, beleértve a nőket is. Most viszont egyetlen Riley-val töltött éjszaka elegendő, és rájönnek, ő álmaik hölgye. Teljes érzéki fegyvertárukat bevetik, hogy meggyőzzék, többről van szó holmi alkalmi kalandnál.

Alighogy Cade és Trevor Riley-ra irányítja a figyelmét, valaki a tudtukon kívül támadást intéz a törékeny kapcsolat ellen, és mire rájönnek, már majdnem késő. Az illető célja Riley halála. A barátok, akik az „igazi” megtartásáért harcoltak, hirtelen kénytelenek a nő életéért küzdeni.

                                                                    ***

Szóval... nekem van egy olyan fura szokásom, hogy ha túl fáradt vagyok ahhoz, hogy olvassak vagy írjak, akkor szeretek gagyi erotikus könyvekről negatív kritikákat olvasni... Számomra már a fülszöveg és a borító is egy ízléstelen tréfa, de rá lehet még húzni, hogy emberfüggő, milyen sikert arat ez az alkotás. Azonban néhány értékelés alapján már ezt a mentőövet is messzire lehet dobni, az erotikus regények kedvelői se bántak kesztyűs kézzel ezzel az édes hármassal;

"Szóval… az tutira tetszett, amikor ez a Cade kerek perec megmondta neki hogy: javított szemet nem szúró átalakítás
– Na idefigyelj anyukám, most ráhajolsz az asztalra és szétszedlek, vagy kimondod hogy spenót, de akkor is az asztalon fogsz landolni.
Hát ja… mit választott?
Megagyabulálta az asztalon… majd felvitte a csili vili házába egy szinttel feljebb, hozzáteszem, nem telt el 2 perc sem… de ismét fel.llt neki, nem lelankadt! Jól megvizsgálta ezt a szerencsétlent, adott neki egy nyalókát, ami hmm de finom volt már. Majd reggelre megjött a d.g.cimbora Trevor… és ezt a részt kihagyom szépen mert ollyan pornó hogy csak na.
Majd elmentek vásárolni.. de szegény lány begerjedt magától a tükörben, a fiúk meghallották bedühödtek, elrángatták egy étterembe.. és Rileynek adták a megmaradt kolbászukat. Aha…
De amikor turkáltak a lány orrában, az annyira csodálatos volt már.
És hát.. nem erről álmodik minden lány?
Enni… aludni… kamatyolni. Reggel délben este… uzsonnára.. tízóraira.. éjszaka… minden eltelt 3 perc után.

Nekem is mocskos a szám, de ilyen alpári módon leírni valamit. Szegény lány, csoda hogy össze nem szakadt.
(...)
Nem ajánlom, maximum elrettentő példának." - @KATARYNA, moly.hu

"
Duracell nyuszik szexmaratonja egyéb értékelhető történés nélkül." - @kis_macko, moly.hu

                          Molyos értékelés átlag: 38%

Fülszöveg:
Helló emberek! Tudok valami nagggyon durvát!
Olivér vagyok. Olivér a rosszfiú, aki senkit sem hagy hidegen. Mert hát vagy szeretnek, vagy ami még jobb, utálnak. Háháhá.
Két hét Londonban, a Középsulis osztálytársaimmal: Rozival, a kis lúzerrel, Bendével a macsóval, és persze a barátnőjével, Barbival, aki szereti, ha minden olyan romcsiiii.
Találkoztatok ti már igazi herceggel? De olyan igazán tekintélyes, dúsgazdag, szinte mesebeli herceggel? Na én igen.
Elég komoly sztori. Olvassátok el. Annyit ígérhetek,hogy nagggy buli lesz!


                                                                       ***

Az irodalomnak eme rút megrontása a legfrissebb szörny a cirkuszban, már csak a vállalhatatlan fülszövege miatt is pötyögtetés közben félidőben itt bömbölök, amiért beillesztettem a blogomba egy ilyen ordenáré helyesírású szösszenetet hamar kirobbanó népszerűségre tett szert a molyon. Mindenki erről beszélt már a megjelenést hirdető karc alatt is, mindenki kívánságlistázta, mindenki el akarta olvasni, és senki se akarta elhinni, hogy olyan pocsék, mint amilyennek ígérkezik. Aztán mindenki kénytelen volt belátni, hogy Kennedy feltámadhat, a Pokol befagyhat és ez a könyvnek csúfolt valami... lehet olyan ócska, mint ahogy az ismertető és a borító alapján következtetni lehet józan paraszti ésszel.

"
Ennyi önreklámot még sosem láttam egy könyvben sem,de itt.. !Már pár oldal után nagyon zavaró volt. Valamint a romcsi szó. Istenem. Most komolyan. Muszáj Barbi karakterének folyamatosan ezt mondania? Olyan kiábrándító! Valamint a képek a könyv közepén. Majdnem elsírtam magam a röhögéstől,folytak a könnyeim. EMBEREK! Mi ez? Egy képes könyv?? Vagy mi volt a terv? Hogy kivágom és a szobám falára felragasztom? Ráadásul a képek amiket beraktak még azok is rondák! Jobbat nem találtak? Valaki aki tudja magyarázza meg nekem,kérlek,mert érdekelne!Ha valakinek ez az első könyv amit olvas,mert biztos van olyan annak el fogja venni a kedvét az olvasástól,mert egy könyv nem ilyen! Azt sem tudom,hogy miért pont a Művelt Nép Kiadó adta ki ezt a könyvet. A fülszövegben azt írja,hogy „mindazoknak akik szeretik Leiner Laura könyveit, a Twilight , a Felhők Fölött Három Méterrel, vagy a 13 reasons why világát” EZ MI? Hogy lehet ezt a szennyet Leiner Laurához vagy a 13 okom volt-hoz hasonlítani. A Twilightot nem olvastam így arról nem tudok nyilatkozni,de ennél a könyvnél még az Alkonyat film is jobb volt." - @Könyvmolyok_Világa, moly.hu

"
Hááááát… A Librinek van egy szlogenje: Minden könyv hozzánk tesz valamit
Csak tudnám, hogy ez a könyv mit tett hozzám?"
- @tollacska, moly.hu

"
Ha egy valamit tanulhatsz ebből a sztoriból, az az, hogy MINDIG olvass el mindent, mielőtt aláírod, mert lehet, hogy észre se veszed, de beleegyezel abba, hogy valami pénzes kis arab hercegecske tizenhatodik felesége legyél. Az meg ugyebár elég rossz lenne, mert hiába kapsz egy gyönyörű ruhát, a herceg nem olyan izmos, mint Bende. Igazából, senki sem lehet olyan izmos, mint Bende, mert egyedül ő jár minden nap kondizni.
(...)
Még egy észrevétel, talán csak én kötök bele ennyire mindenbe, de. A 13 okom volt még nem került elém sorozat-, illetve nem is olvastam könyvformában. A Twilight is kimaradt az életemből olvasva, viszont láttam többször is. A Felhők fölött 3 méterrelt szintén csak film változatban volt szerencsém megismerni, de egyiknek sincs fikarnyci köze sem ehhez az… izéhez. Jó, hogy Az éhezők viadalával nem azonosították, akkor nagyobb patáliát csapnék…" - @Reader_RexFan, moly.hu


                         Molyos értékelés átlag: 35%

Fülszöveg:
Vajon ki állítja azt, hogy az egypetéjű ikreknek belülről is hasonlítaniuk kellene?
Hát, nem!
Ott van például Feltser Luca, aki színötös tanuló, cserkészetre jár, és sohasem hazudik. És Feltser Zita, akit leginkább csak a csinos ruhák és Nagy Marci smaragdzöld tekintete érdekel.
Ez a könyv az ő titkos, párhuzamos naplójuk, melyet a hetedikes tanév kezdete óta vezetnek: Luca dátumozva és az élményeket pontozva, ahogy kell; Zita pedig csak úgy, ahogy érzi…
Ha hiányzott már, hogy első kézből értesülj a tinik életéről, a suliban és azon túl, akkor neked találták ki ezt a könyvet, amelynek szerzője ugyanúgy tizenhárom éves, mint főhősei, és akikkel együtt fog felnőni a titkos napló további fejezeteiben!


                                                                      ***

Abba inkább nem megyek bele, milyen szaftos sztorik keringenek e körül a félresikerült papírkupac körül, mert azokkal is meg lehetne tölteni egy külön posztot. Tömören a kiadás létrejötte körül bűzlik a levegő, a szerző úgy gondolta, ha gyengébb kivitelben összedob egy Szent Johanna Gimi utánzatot, azzal bankot robbant, és tizenhárom éves volt a kötet megszületésekor, ráadásul nem az írózseni kategóriából, ahogy azt a kritikák mutatják...

"
A karakterek nemhogy két, hanem még az egy dimenzió szintjét sem ütik meg, fárasztóan ücsörögnek a lapok vonalain (mert persze füzetlapot imitál a bejegyzések fele), ők is arra várnak, történjen valami. Történjen már valami az ég szerelmére, valami, ami kimozdítja sarkaiból a világot egy jó poén, ami nem ősöreg, mint az országút, egy váratlan esemény, egy jó hasonlat, sőt, már egy többszörösen összetett mondat is elég lenne ahhoz, hogy a föld felett járjak 20 centivel.
De nem. Itt ilyenről szó sincs. Fásultan lapozom az oldalakat, nézem az órát, hogy te jó ég, fél óra, és elfogyott a könyv fele, és várok valami csodára, arra, hogy történjen valami. Akármi. És ez így megy még fél óráig, amikor meg befejezem a könyvet.
Majd azt kérdezem magamtól, normális vagyok? Nem.
(...)
Kinek ajánlanám? Csak az ellenségeimnek. "
- @Algernon, moly.hu

"Én nagyon örülök, kedves Vanda, hogy a családodnak nincsenek anyagi gondjai, de legközelebb inkább egy pónit kérjél ajándékba kötetkiadás helyett, és akkor senkinek sem esik bántódása. Legalábbis nekünk – olvasóknak – biztosan nem." - @Ciccnyog, moly.hu


"Gyászolom az agysejtjeimet, melyek olvasás közben elpusztultak; visszasírom az időt, amit ebbe a könyvbe öltem (bár elég hamar elolvastam); végül pedig tébolyultan nevetek – nevetek, mert egyszerűen mást nem tudok tenni.
(...)
Sajnálom a fát, amit kivágtak ezért. Sajnálom a pénzt, amit az emberek költenek rá. Sajnálom az időt, amit az olvasók elveszítenek az életükből, miközben ezt olvassák. "
- @Rhyen, moly.hu

"Ez a könyv annyira buta, hogy sokszor már azt hiszem, hogy valami rossz paródia, és saját magát gúnyolja ki. Komolyan! Ha paródiaként adják ki, megadom rá a 2 csillagot.
Ha valaki fejjel lefelé fordítja a könyvet, becsukja a szemét,és úgy olvassa, akkor talán csak pocsék a könyv, nem ultrapocsék."
- @Xavér, moly.hu


                        Molyos értékelés átlag: 15%


Fülszöveg:

Craig kimondatja velem azt, amit senki sem akar hallani: Minden lépés a halálhoz visz közelebb. A halál pedig egy olyan árnyék, ami részt vesz a mindennapi életben. Angel Craig Sullivan. Egy félvér, akit galádul, hamis ígéretekkel átcsábítottak a pokol világába. Egy sötét oldalra taszított angyal, aki előző életében egy drogos rocksztár volt, egy híres banda, a The Crystals & Z frontembere. Nem mellesleg most is drogfüggő. Melyik a jobb? Melissa Morgan ügyeletes cicababa, aki bálkirálynővé szeretne válni. Minden követ képes megmozgatni azért, hogy elérje a célját, csak arra nem számít, hogy a bicskája beletörhet egy nagyobb sziklába. Angyalok, szellemek és pokolszolgák viadala veszi kezdetét, amikor leomlanak a világok közti falak. A harctér pedig természetesen az emberek világa. Hogy hogyan kapcsolódik a pokolhoz a jég, megtudhatod Bonn Arcticban! Szövevények, harcok, szerelmek, s minden, ami kiverheti a biztosítékot. Te vajon képes lennél túlélni egy árnyháborút?


                                                                      ***

S lássátok, és féljétek a mezőny befutóját, A szörnyek szörnyű könyvének nagy bánatunkra muglik számára is elérhető változatát... Ennek a kötetnek van a legrettegettebb híre a molyon, közületek is bizonyára többen nem tudtatok menekülni a létezésének a ténye elől, már maga a százalék is példátlanul megrettentő. A moly egész adatbázisában a legrosszabb pontozással bíró betűhalmaz ez, amely a legbékeszeretőbb olvasó zsebében is kinyitja a svájci bicskát;

"
Inkább olvasom minden nap az elektromos fogkefém használati útmutatóját, vagy a tejes doboz feliratát, mert abban több értelem van." - @Dyus33, moly.hu

"
A karakterek egyenesen kiverték nálam a biztosítékot. Értem én, hogy az írónő trendi akart lenni, vagyis olyan NA/YA (?) karaktereket alkotni, akik minden buliban benne vannak, akik tudják, hogy mi a dörgés, és akik habzsolják az életet, de azért a drog, a vetélés és szex témájához hozzányúlni – főleg, ahogy a gyakorlat is mutatja, nulla élettapasztalattal – igen merész dolog volt tőle is. Mert hogy egy vetélés nem ilyen, az holt biztos! Hogy egy drogfüggő nem így viselkedik, az ezerszer biztosabb! És hogy egy csóktól valaki nem lesz terhes, arra a végtelen is kevés, annyira biztos!" - @Sippancs, moly.hu

"
Naivan azt hittem, nem lehet ez olyan rossz, mint amilyenre a molytársak értékelése enged következtetni. Töredelmesen beismerem, tévedtem.
Ez a valami felér egy irodalmi apokalipszissel."
- @Kriana, moly.hu


"Ez nem Teddy bosszúja, hanem maga Marosi Kataliné… te jó isten. Emelem kalapom azok előtt, akik el tudták olvasni! Megérdemeltek egy-egy szobrot." - @ChonSongyi, moly.hu

"
Először is, amit értékelni tudok: az a kitartás, amivel ennyi oldalt legépelt, a bátorság, amivel nyilvánosság elé lett küldve a történet, és a borító, mert az tetszik. Sajnos a lista itt véget is ér." - @Ittimi78, moly.hu

Ezek lettek volna az én Szerdai Horror Sztorim műremekei, a többiek listáját EBBEN a zónában találjátok meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése