2018. május 13., vasárnap

Híres Nők Tag (Book Tag #37)

Sziasztok! Előző hónap eleje tájéka óta nem igen rukkoltam elő a rendszeres bejegyzéseken (Top 5 Wednesday és könyvkritikák) kívül semmilyen extrával, de nemrég végre utolértem magam a teendőimmel, így hódolhatok az értékelések utáni kedvenc poszt-típusomnak, a book tag kitöltésnek. ^^ A választásom ezúttal a Híres Nők Tagre esett, amelyre _Nikki, a Nem félünk a könyvektől! blog vezetője hívott ki, a felkérést a feladatra utólagosan is köszönöm neki. A tag tologatásában részben az is közrejátszott, hogy nem épp zökkenőmentesen válogattam össze a feltételekben leírt 10-10 párost, mivel a gyűjtögetés közben rá kellett döbbennem, hogy általában a  jobban favorizálom a fiktív karaktereket, mint a húsvér hírességeket jó, a zenészeket leszámítva, nagyobb hatással vannak rám.... :D

created by HunHowrse Layout Generator on 2018-05-12 22:55:16ztá
Útmutató a Taghez:
Sorold fel azt a 10 híres hölgyet, akik a legnagyobb hatással voltak a saját életedre. Lehet történelmi személy, politikus, sportoló, feltaláló, kutató, művész, ingyenélő celeb, amit csak akarsz. A lényeg, hogy ne pusztán a nagyvilágban elért tettei miatt emeld ki, hanem mert személyesen Rád  hatással volt az élete és munkássága.

Párosíts a 10 híres hölgyhöz 10 fiktív karaktert, akikre szerinted a legjobban hasonlítanak. Nem muszáj egy az egyben megegyeznie az életüknek, elég, ha a fő jellemvonásaikban találsz hasonlóságot.
Jelöld meg, kitől kaptad és kinek adod tovább a feladatot!

                   Rocksztár VS Harcos

Joan Jett egy olyan korszakban nőtt fel, amikor azt szajkózták, hogy a rock 'n' roll nem való a lányoknak, de őt ez nem tántorította el, és minden idők egy legikonikusabb rock énekesnője lett, aki nem csak a műfajra, hanem a teljes női népességre elképesztő hatást gyakorolt, kiváltképp az ázsiai országokban. A kezdetektől fogva azt hirdette, hogy egy lánynak nem kell feltétlenül lányosan öltözködnie, viselkednie, megfelelnie a nemi szerepek által nőkre osztott kliséknek, ha pedig az lázadásnak minősül, hogy egy nőnek céljai vannak az életben és küzd is értük, akkor a társadalom felfordulhat. Arya Stark a Trónok harcából szintén egy olyan korszakban, társadalmi rendszerben él, ahol a nőknek igencsak leszűkítettek a lehetőségei, pláne azoknak, akik hozzá hasonlóan nemesi származásúak. A sorsuk az, hogy felcicomázva parádézó hölgyet faragjanak belőlük, akiket utána mi előbb férjhez adnak, hogy aztán hátralévő életükben szüljenek és gyerekeket neveljenek, azonban Arya lázad ez ellen. Ő nem hímezgetéssel és üres locsogással akarja tölteni az idejét, szívesebben visel férfi ruhát, tartózkodik fiúk társaságában, vívni és nyilazni tanul.

                  Színésznő VS Vudukirálynő

Az American Horror Story harmadik, boszorkányos évadában Angela kelti életre a képernyőn New Orleans legendás alakját, és talán azért is annyira megragadó a játéka, mert az ő és Marie Laveau személyisége sokban egyezik. Nem tudnék úgy nyilatkozni az egyikőjükről, hogy közben ne gondolnék a másikukra is, említenék meg olyan vonásokat, erényeket, amik egyaránt igazak rájuk. Már pusztán a megjelenésükkel is erőt és tekintélyt sugárzó kemény, vezető egyéniségű, karakán nők, akikre akaratlanul is felnéz az ember. Angelának az évad első részében csak perceket kellett Marie Laveau bőrében töltenie ahhoz, hogy visszavonhatatlanul megkedveljem, és feltornázza magát a kedvenc színésznőim közé. Miatta kezdtem el nézni az American Horror Story-t, és nagy szerepe volt benne neki, illetve általa Marie Laveau-nak, hogy évek óta  a legkedvencebb sorozatom. Ők az én királynőim <3

               Színésznő VS Zsoldos

Angelina Jolie az első színésznők között volt, akikért rajongani kezdtem, és azóta is kiemelt szerepet tölt be a kedvenceim között a belőle sugárzó dinamikussággal, tartással, és nem utolsó sorban a hihetetlen tehetségével. Minden munkában a maximumot nyújtja, az elébe kerüli akadályokat kivétel nélkül félresöpri, és rendszeresen jótékonykodik, a nehéz helyzetben lévő gyerekekért igazi anyatigrisként küzd. Kate Daniels, a Pusztító mágia c. könyv főhősnője zsoldosként dolgozik, a feladata a természetfeletti veszedelmek elhárítása, számtalan jellemvonásában hasonlít Angelinára, többek között ő se engedi elnyomni magát sose, makacsul, rendíthetetlen amazonként harcol, egy igazi badass hősnő, akivel senki sem húzhat ujjat. A vámpírok, magas rangú hivatalnokok és az alakváltók falkája se.

                    Énekesnő VS Hacker

Tina Turner zenéjét csak ritkán hallgatom, az én stílusomhoz az övénél keményebb zene áll közelebb, de mindig is volt a lényében valami, ami lenyűgözött, hogy hogyan tornázta fel magát a csúcsra a brutális férje ellenére is, aki majdnem teljesen tönkretette. De Tina megrázta magát, kisétált a szállodai szobájukból annyi pénzzel, ami épp a zsebében volt véget vetve a bántalmazásnak, majd függetlenül új karriert kezdett építeni, és nem csak sikeres lett, hanem annyira beírta magát a zene történetébe, hogy világszerte generációk rajonganak érte.  Lisbeth Salanderről, a Millennium sorozat főhőnőjéről a blogomon már rengetegszer áradoztam, és majd néhány napon belül újabb dicshimnuszokat fogok róla zengeni, ugyanis most olvasom a harmadik kalandját, A kártyavár összedől-t. A jövőbeli istenítést megelőlegezem. Azon kívül, hogy Lisbeth a legeslegkedvencebb női karakterem egy kolosszális zseni és egy olyan badass csaj, akitől a titkos kormányzati szervek is retteghetnek, őszintén csodálom őt. Egészen fiatalkorától kezdve több férfi is hatalmaskodott felette, veszélybe sodorta, de sosem engedte megtörni magát, mindig kétszer akkorát rúgott vissza, mint amit tőle kapott. Az első részben elsősorban a gyámja követ el ellene undorító cselekedeteket, de Lisbeth úgy megleckézteti, hogy a disznó a végén egy liftbe se mer szállni vele.

      Dobos és énekesnő VS Luxen

Jen a Skillet nevű rockbanda dobosa és énekesnője, akinek a tehetségéről volt alkalmam tavalyelőtt decemberben élőben is meggyőződni, a bámulatos szakmai teljesítménye mellett - kristálytiszta éneklés közben üti a dobokat, megnyert egy több napon keresztül egyhuzamban tartó dobolási versenyt, és mindössze 18 évesen a tagjává vált a bandának - a személyisége is rendkívül megnyerő. Nem azon az erőltetett, idegesítő módon, hanem belülről jövően aranyos lány, akinek a mosolya egyszerűen csak ragadós. Valahányszor jókedve van vagy látszik rajta, hogy izgatottan vág bele egy projektbe, azonnal átragasztja a környezetére is ezt. Dee Black a Luxen sorozat egyik főbb mellékszereplője, a főszereplő srác, az egyetlen és utolérhetetlen... Daemon Black húga. Dee és Jen jelleme nagyon hasonló, őt is úgy lehetne a legjobban jellemezni, mint egy köteg napsütést, mindig feldobja maga körül a hangulatot, félelmetesen hamar megkedvelteti magát az emberekkel... egyszerűen a barátai akarnak lenni, akik a bűvkörébe kerülnek.

                   Színésznő VS Boszorkány

Hermione Grangert szerintem senkinek se kell bemutatnom, ő lett könyves viszonylatban korunk legnagyobb jelképe a független, modern, művelt női karakternek, aki tudásával és szorgalmával rengeteg csávából kihúzta a Harry Potter kötetekben Ront és Harryt. Lydia Martin, Holland Teen Wolf-beli karaktere sokban hasonlít Hermionéra, és mivel a szerepet szinte ráöntötték Hollandra, így ez rá is fokozottan igaz. Holland az egyik legokosabb színésznő, akit valaha megismertem, elismerésre méltóan normális, teljes egészében haladó a mentalitása szerteágazó témákban, és ha a nyilatkozataiból meg abból, azokat megfogalmazza nem nyilvánvaló, mennyire eszes leányzó, akkor ott van bizonyítékként, hogy a színészkedés mellett szívsebészként szerzett diplomát. Továbbá molekuláris biológiát is tanult.

                   Énekesnő VS Sztárügyvéd

Noora Louhimo a Battle Beast, finn metál bandájának az énekesnője, aki a fület gyönyörködtető hangjával és a tekintélyt parancsoló kisugárzásával fogott meg elsősorban. Legelőször a King for the day című számot hallottam tőlük, és nem tellett bele sok idő, hogy tátott szájjal bámuljam, amit ez a nő lezavart a klipben, ahhoz a már-már félelmetes dinamikusságból, amit ont magából... semmi sem fogható. Észbontóan inspiráló jelenség, aki acélból van. Annalise Keating, a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? c. tévésorozat főhősnője ugyancsak egy olyan személyiség, akinek a megismerése pillanatában a lábai előtt hevertem. Mellette az összes keménynek beállított papírmasé amazon elszégyellheti magát a sarokba kuporodva... Annalise olyan, mint egy kőkemény hadvezér. Ahol megjelenik, ott azonnal tudja a társaság, hol a helyük, az összes elé kerülő kihívást veszi, és darabokra szedi azokat a tárgyalóteremben, akik szembe kerülnek vele. Szavakba önthetetlenül csodálatos nő, akinek térdet lehet hajtani a pergő elméje, a temperamentuma és a vészhelyzet-elhárító készsége előtt.

                    Énekesnő VS Orgyilkos

Avril zenéje az első lépéseket jelentette számomra, hogy a pop hatásköréből átevickéljek a keményebb műfajok, a rock és a metál felé, amiket azóta is rendíthetetlenül imádok. Avril kicsit olyan, mint Joan frissebb verziója, a 2000-es évek elején lányok millióinak volt a vadócságával, szókimondásával a példaképe, aki újra és újra képes volt megújulni, ha a kezdeti stílusához képest már némileg visszafogottabb. Pár éve súlyosan megbetegedett, drasztikus gyorsasággal kiesett a megszokott életritmusától, és az állapota egyre csak romlott, az orvosok nem tudták mire vélni, mi baja lehet. Avril pedig lassan elszakadt minden kedvelt tevékenységétől, sokszor beszélni sem tudott, az ágyból sem bírt kikelni, csak feküdt, és biztosra vette, hogy meg fog halni. Kutakodni kezdett, hogy milyen gondokra utalhatnak a tünetei, és így jutott el a Lyme-kórhoz, majd már kész diagnózissal ment a következő orvoshoz, aki elkezdte ezzel kezelni, és fokozatosan jobban lett. Évekre eltűnt a köztudatból, nehéz utat járt be, mire újra talpra állt, és megint dolgozni tudott. Celaena Sardothiennek, a birodalom legrettegettebb bérgyilkosának a küzdelme több ponton is hasonlít az Avrilére az Üvegtrónban. Számtalan alkalommal harcolt az életben maradásért, gyerekként az erdőben, majd a mesterénél, azt követően a munkatáborban, ahová az elfogatása után vitték, végül a történet idején azért, hogy megnyerje a király versenyét. Ezen kívül Celaenát is gyakran azonosítják az erős, vagány nő szimbolumával, mint ahogy Avrilt.

                   Énekesnő VS Harcos

Cristina a Lacuna Coil, olasz gothic metál együttes frontasszonya, az első metál énekesnő, akinek a hangjával megismerkedtem. Ráadásul Cristina egyes-egyedül tanult meg énekelni, a tehetsége vele született, nagyon jó érzéke van a különféle hangok felismeréséhez, elkülönítéséhez, amivel sokat viccelődik a banda többi tagja is. Octavia Blake a The 100 - A visszatérők c. sorozat egyik fő karaktere, egy olyan lány, akit az űrben lévő helyzetük következményeként a bátyja a Földre visszaérkezésük után is betegesen félt a legapróbb szellőtől is, de Octavia nem engedi, hogy a testvére a fejére nőjön. Kiveszi a részét kezdetektől fogva a veszélyes feladatokból is, önerőből kezd el megtanulni harcolni, bánni a különböző fegyverekkel, mígnem a földi katonák körében is félt, megtörhetetlen harcossá nem válik.  Cristinának is Octaviának is megvolt a maga hősnője, nagy példaképe, aki inspirálta a későbbiekben, az énekesnőnek ez a valaki Madonna volt, akiben elsőként látta meg a kemény, független nőt, Octaviának pedig Indra. Az évek során mind a ketten komoly megpróbáltatásokkal néztek szembe, de mindvégig kitartottak, Cristina rövid idő alatt elveszítette mind a két szülőjét, Octavia több barátját és a szerelmét, egyikük se hátrál meg a kockázattól se. A rendszeres terrortámadások idején Cristina nem volt hajlandó lemondani egy koncertet se, Octaviát pedig a biztos életveszély se tartja vissza attól, hogy segítsen, ha szükségük van rá.

                      Színésznő VS Úrnő

Helent vagy egy tucat filmben láttam már, mint főhős vagy főbb szereplő, és szerencsére ezeknek a javában a valódi személyiségére emlékeztető egyének bőrébe bújt, ami a Trónok harca legtemperamentumosabb hölgyéére, Olenna Tyrellére is erősen hajaz. Olenna nem törődve a pozíciójukkal osztja maga körül Westeros válogatott krémjét, kerek perec, kertelés nélkül odavágja kivétel nélkül, hogy mit gondol, aminek a hatására rendre haptákba vágják magukat a közelében, és egy ilyen alapvetően férfi-központú birodalomban is köztudott, hogy számolni kell vele. Azzal, hogy ahol megjelenik seperc alatt gyökeresen átrendezi az erőviszonyokat, az unokáiért pedig a szó szoros értelmében ölni is hajlandó, Olenna egy olyan nő, aki az utolsó porcikájáig betonból van. Helennél se tévesszen meg senkit ez a bájos mosoly, ő is egy tűzről pattant egyéniség, akire nem egyszer panaszkodtak már a kollégái a nyers stílusa és a káromkodások miatt, amik rendszeresen elhagyják a száját. Nem zavartatja magát, ha valami nem tetszik neki, akkor kiosztja az egész stábot, akik már megtanulták az évek során, hogy nem tanácsos vele vitába szállni, bármi áron keresztülviszi az akaratát.

A tag forrásmegjelölés kíséretében szabadon hasznosítható, viszont nekem is lenne néhány jelöltem a kitöltésére, ha elfogadják a kihívást :)
~ Airyn, a Könyveskuckó blog vezetője
Vicky3, a Three Points of View blog bloggerinája
~ Wandamaci, a Wandamaci (könyv)birodalma blogtól
A kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése