2018. április 11., szerda

Top 5 Wednesday #24 - Kiemelt bizalmat élvező szerzők

Helló! Ezennel becsekkolok a Top 5 Szerda aktuális témáját teljesítő csapatba, amikor is olyan szerzőket kell bemutatni, akinek a nevük ereje varázserővel bír, automatikusan vásárlásra ösztönöznek, ha meglátom őket egy könyvön, de meg kell jegyeznem, rezgett a léc. Az előző heti témát kihagytam, fontolgattam, hogy a mostanival és az utána következővel is ezt fogom tenni, ugyanis amikor elolvastam hónap elején az áprilisi témákat, egyik se fogott meg annyira az utolsót leszámítva.
A mókás karakterek persze adták magukat a bolondok napjával, de a poszt összeállításakor rá kellett jönnöm, nem rajongok alapvetően a klasszikus értelemben vicces, dilinyós karakterekért, inkább a szarkasztikusságuk, arrogánsságuk miatt humoros karaktereket kedvelem. A témának megfelelően kettő embert tudtam előhúzni a tarsolyomból, Mal-t a Stage Dive sorozatból és Richie-t a King-féle Az-ból, így hagytam is elúszni azt a hetet.
A következő héten jönne az olyan hasonlító ajánlások összegyűjtése, amik megfognak "pl. Colleen Hoover, Stephen King és az Árnyvadász kötetek rajongói imádni fogják", ami szintén problémás, mert az ilyen ajánlóktól személy szerint herótom van. Sem a nagy szerzőkkel szemben nem tartom fairnek, akinek az írásához hasonlítják a könyvet, se a "kezdőbb" íróval szemben, aki megírta az adott könyvet. Az előbbiek rajongói akaratlanul is begurulnak, hogy a nagy kedvencükhöz mérik a könyvet, amitől kritikusabbak lesznek, ha van egy pici átfedés, rögtön rávágják, hogy másolt, az utóbbi szerző meg utána egész pályafutása során küzdhet azzal, hogy kilépjen a "nagy" kolléga árnyékából. Ami veszett ügy, hiszen Stephen Kingből vagy J. K. Rowlingból egyértelműen csak egy van... Úgyhogy, mivel alapjaiban birizgálja az igazságérzetemet a téma, abban sem fogok tudni nagyot alkotni.
De kanyarodjunk vissza az aktuális témához és, mielőtt belevágnék a listám ismertetésébe ahhoz, hogy miért fordult meg a fejemben, ezt is passzolom, ameddig nem lett egy jó húsz percnyi fölös időm, amit nem tudok mivel eltölteni, ha nem akarok mindent összekenni fekete körömlakkal, amihez csak nyúlok. Rengeteg íróért rajongok olyan intenzitással, mint a rockzenészekért, tartom őket akkora világméretű sztárnak, de automatikusan vásárlós szerzőt nem bírnék megnevezni. Tartom magam ahhoz a véleményhez, hogy valaki bármennyire is tehetséges, összehozhat gyengébb kötetet és, hogy bármennyire is szeretem a stílusát, megragadhat egy olyan témát, ami nekem nem tetszik. Feltámadhatna Poe és írhatna egy regényt egy csajról, aki két faszival is kavart, most meg terhes, és nem tudja, kitől van a baba, nem érdekelne a történet. Úgyhogy én inkább úgy változtatnám meg a témakör címét, hogy kiemelt bizalmat élvező szerzők, akiknek a munkáira nagyobb eséllyel kapom fel a fejemet, mint másokéra, de azért nem ugrok vakon a vásárlásnak ésszerűségi okokból :)
Demi Kirschner

Elolvasott könyveim száma tőle: 2
Demi könyvei idén év elején robbantak be az életembe, amikor végre sort kerítettem a tavaly ősszel megrendelt, Öld meg Jana Robinst! c. művének az elolvasására, és az írónő azonnal bedolgozta magát ezzel a kötettel a kedvenceim közé, az Öld meg Jana Robinst! meg esélyes lett az év könyve címre nálam. A folytatásra szokatlanul hamar kerítettem sort az általános várakozási időmhöz mérten, e hónap elején elolvastam a Szörnyek és ketreceket, amit az első részhez hasonlóan imádtam ^.^. Alig várom, hogy megjelenjen a sorozat harmadik kötete, illetve a kiegészítő kötet, ami a kedvenc szereplőmről, Virginről fog szólni. A fantasy szállal, amit megteremtett, olyan egyedi, különleges világot tárt elém, ami a műfaj régi rajongóinak is tud meglepetéseket okozni, ezen felül YA-kategóriában is tökéletesek a könyvei számomra, egy olyan gyenge pontot se fedeztem fel bennük, ami a YA-könyveket alkalomadtán idegesítővé teszik (szerelmi háromszög, erőszakosan tökéletesnek mutatott hősök, felesleges hisztik).

 Dan Wells

Elolvasott könyveim száma tőle: 5
Dan Wells munkásságával érdekesen alakult a kapcsolatom, ugyanis a Részben embertől először nem voltam kimondottan hasra esve, a szereplők dilemmáinak nagy részét józan ésszel megoldható mellverésnek tartottam, és bánatomra nagyobb hangsúlyt kaptak, mint a világ, amiben az események játszódtak. Mivel ő volt az első Fumax kiadós íróm, egy darabig a csalódás visszatartott a többi Fumaxos könyvtől is, aztán érkezett a nagy áttörés a Nem vagyok sorozatgyilkossal... elolvastam a budapesti dedikálására megjelent, a Nem vagyok sorozatgyilkoshoz hasonló kategóriás Szellemváros c. kötetét, majd év végén sort kerítettem a Részben ember folytatását is, ami minden ízben lepipálta az elődjét. A munkáiban főként a precizitást szeretem, hogy mennyire alapos utánajárást követően, életszerűen jelenít meg a lapokon mentális betegséggel küzdő főszereplőket, hogy mennyire ütősek és rétegesek a disztópikus történetei. Ééés... ő volt az első és egyelőre egyetlen amerikai szerző, akinek jártam a dedikálásán :)

On Sai

Elolvasott könyveim száma tőle: 8
A számok azt hiszem... magukért beszélnek, hazai könyvek terén On Sai hozta el nálam az áttörést, a Calderon és Szivárgó sötétség sorozataival lerombolt minden fenntartást, amit a magyar könyvekkel szemben tápláltam, és még a sci-fi műfajt is megszerettette velem. Ő volt az első szerző, akivel felvettem a kapcsolatot, akivel élőben találkoztam, és akinek megszereztem az aláírását. Tetszik a könyveiben a humor, hogy elsőre összeegyeztethetetlennek ható témákból sző ütős történeteket. A karaktereiben azt kedvelem a legjobban, hogy nem azok a klasszikus, preferált tulajdonságokkal bíró jellemek, akad köztük persze ilyen is, de keményen, eszközökből nem válogatón célratörő, kicsit pszichotikus beütésű és kifejezetten nagy játékos, különös öniróniával rendelkező figurák is megfordulnak a köteteiben.

 Stephen King

Elolvasott könyveim száma tőle: 4
Stephen King van annyira elismert és népszerű szerző világszerte, hogy szükségtelen róla előadni sokadszorra is a saját, éltető litániámat... de már csak azért is meg fogom tenni ezt, mert nemrég olvastam az Újjászületést, és tegnap majdnem megvettem tőle a Carrie-t plezúros volt sajna a gerince :/. Zseniális a fickó, zseniálisan alakítja a beteg szálakat, zseniálisan ír élvezetesen hosszú-hosszú oldalakon keresztül a semmiről, és zseniális a humorérzéke is, az első tőle olvasott regényemen, a Tortúrán csomószor felnevettem. Nem hiszem, hogy mostanában fog eljönni az az idő, amikor azt fogom mondani, eleget vagy éppenséggel túl sokat olvastam tőle. Nagy áttörést jelentett nekem a thriller és horror műfajban a Tortúrával is, hiszen megmutatta, nem csak a képernyőn vagyok vevő az idegtépő, hidegrázós, morbid témákra, de az Azzal egyenesen levett a lábamról. Nem hiába a kedvence a saját írásai közül.


 Jennifer L. Armentrout

Elolvasott könyveim száma tőle: 10
Elolvasásra váró könyveim száma tőle: 1

Nem csak ezen a listán ő az az író, akinek a tollából a legtöbb könyvet birtokolom, hanem a polcomon is, a Luxen sorozat örök szerelem a számomra, az összes kiegészítő kötetével reményeim szerint nemsokára jön majd magyarul a Luc köré épített spin-off sorozat is, ami ugyanúgy lenyűgözhet hatalmas löketet adott nekem a YA műfajban és alapvetően az olvasásban. J. K. Rowling volt az, aki millió másik molyhoz hasonlóan rákapatott a könyvek ízére, de csak azután lettem igazán nagy feldolgozási készségű olvasó, aki havonta minimum 3-4 vastag regényt ledarál, miután egy karácsonyra megkaptam az Obszidiánt, és kevesebb, mint egy nap alatt ledaráltam, miközben nagyokat nevettem, olvadoztam Daemontől és örvendeztem, hogy összehozott a sors egy használható főhősnővel, aki nem csak akkor tudja, hol nyílik a szája, ha nyafogni kell. Könnyen lehet, hogy elfogult vagyok, és belátom, hogy az írásai nem tökéletesek...de nekem nagyon sokat jelentenek. Az instant romantikusai nem fogtak meg annyiszor, de a Visszatérést szeretném a polcomon tudni.


A Top 5 Szerdások posztjait a témában szokás szerint EBBEN a zónában nézelődve fogjátok megtalálni. A következő héten megint szünetek tartok, de majd április utolsó szerdáján ismét itt leszek, amikor a kedvenc fandom tárgyaimat fogom bemutatni ^^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése