2018. március 21., szerda

Top 5 Wednesday #22 - Kedvenc fantasy tévésorozataim

Hi! :-) Hosszú idő után elérkezett az a mostanra kirívóvá vált alkalom, hogy minimálisan se lázadok az aktuális Top 5 Wednesday téma ellen, nem vetek be semmilyen saját szájíz szerinti módosítást, csak egyszerűen teljesítem a feladatot, ami ezen a héten nem más, mint összegyűjteni a kedvenc "nem könyv" fantasy-kat, sorozatokat, filmeket, animékat, számítógépes játékokat stb. Ha választanom kell, akkor inkább titulálom magam sorozat rajongónak, mint filmgurunak, így a legjobban imádott fantasy kategóriás tévésorozataim bemutatása mellett döntöttem.

                                                 5.)


Még 2016-ban összedobtam a blog sorozatos rovatában egy értékelést erről a szériáról, azóta hosszabb-rövidebb időre elfeledkeztem róla, miután a legújabb évad első felirata valami botrányos, olvashatatlan lett, de továbbra is előkelő helyet foglal el a kedvenc fantasy sorozataim között, és ez a poszt meghozta a kedvemet a folytatásához is. Nagy vonalakban azokat a dicséreteket tudom neki felróni, amiket már a kritikámban megtettem, bár szkeptikusan álltam a zombikhoz ez az egyedi, modern, elegánsabb kivitelezés, amiben Liv nem csak egy oszladozó hús és csontkupac, hanem teljes értékű természetfeletti lény és a részekben lüktető humor levett a lábamról :D A főszereplőt alakító Rose McIver fantasztikusan alakít, az agyevés során tápláléktól átvett személyiségjegyek ugyanolyan hitelesen, mulatságosan jelentkeznek, ha egy Don Juanról, ha egy gengszterről, ha egy agorafóbiás, szorongó-bombáról van szó. A CSI: természetfeletti beütésű történetek nem szoktak annyira tetszeni, de az agyak eredeti tulajdonosától származó látomásokon keresztül nyomozás nagyon tetszett.


                                                  4.)


Az összes listán szereplő sorozat közül a Vámpírnaplóknak vagyok a leghuzamosabb ideje hűséges rajongója, egyes évadokat megnéztem többször is, kisebb időre pihentettem, de néhány hónapja eljutottam arra a pontra, amikor elmondhattam; befejeztem, végignéztem mind a nyolc évadot. Elenát egy igazi sorscsapásnak tartom, aki csak azután kezdett némileg elviselhetőbb irányba fejlődni, hogy összejött Damonnel, és alávetődött az ő jótékony hatásának, így a széria csúcsát számomra a hetedik évad jelentette, amiben az ő kedvéért nem akar minden karakter görcsösen jó lenni. A vámpíros, boszorkányos, vérfarkasos szál kidolgozása nagyon tetszik, a modernebb alkotásokkal ellentétben szerencsére egyik csoportnak a tagjai se lettek kiherélve, a veszélyességük megkérdőjelezhetetlen, noha az, hogy ezt milyen módon használják, rajtuk múlik. Nem fogok hazudni, kezdetben és még az utolsó évadokban is a fő húzóerőt Damon Salvatore karaktere jelentette, de nagyon jó volt nyomon követni, ahogy egyre inkább megerősödik a fantasy vonulat, Katherine Pierce-n túlmutató problémákkal kell szembenézniük. Damon mellett felejthetetlen kedvenceim Klaus, Bonnie és Enzo.


                                                   3.)


Ősz környékén nagyon fájt, hogy a készítők ennek a szériának a végére is pontot tettek, de bámulatos, hat évadon keresztülívelő utazásnak lehettem a része, egy legalább annyira sötét és misztikus, mint vicces sorozat által. A leglenyűgözőbb az egészben pedig az, hogy akárhány szál is lett bevetve, akárhány gonosz lény érkezett Beacon Hills-be, mindig képes volt fejlődni a sorozat. Az első évadban még inkább a humoros oldal domborított, de a második  évad alatt a technikai rész, a természetfeletti lények története és a karaktereknek a jelleme is elképesztő mértékben erősödött, formálódott, és ez az emelkedés meg sem állt a záró évadig. Tetszett, hogy nem annyira szokványos személyiségek lettek bemutatva, hanem összetettebb karakterek; aki előzőleg rossz volt, abból következőleg segítség válhat. Értékeltem, hogy a vérfarkasokon kívül más horrorisztikus teremtményekkel, banshee-kkel, kitsune-kkal és kimérákkal színesítették a sztori bestiáriumát, egy szilárd lábakon álló, ütős univerzumot hoztak létre. A legnagyobb kedvenceim a harmadik és ötödik évad, illetve a 6. évad A fele lettek, de mindegyik évadból ki tudnék ragadni valami megragadót. A karakterek közül az első számú kedvencem Lydia, aki egy rendkívül okos, karakán csaj, illetve mindenki imádott Stiles-a, Theo, Derek és Kira.


                                                 2.)


Nagyobb összegben is fogadnék rá, hogy aki majd hozzám hasonlóan a sorozatokat fogja kiválasztani témának, a dobogó legfelső fokán vagy annak közelében fogja emlegetni az HBO, George R. R. Martin könyvsorozata alapján készített tévésorozatát. Ez talán a legeslegerősebb, legvalódibb sorozat, adaptáció amit valaha szerencsém volt megnézni, eleinte nem is igazán tudtam, mi fogott meg benne annyira, de egymás után daráltam le a részeket, követtem nyomon a cselszövéseket, a karakterek fejlődését. A varázs ugyanabban rejlik, mint a könyv verziókban; az alternatív középkor, ami otthont ad az eseményeknek, a történések mind kegyetlenül életszagúak; bárki bármikor meghalhat, a jó sikere nem garantált, senki se feddhetetlen, mégis átjárja a különleges mágia. A látványvilág lélegzetelállító, amit persze elsősorban Daenerys Targaryean három sárkányának a megjelenítésére értettem, de ugyanennyire fantasztikusak az apró részletek és a helyszínek is, a színészek alakításáról nem is beszélve. Mind csodálatosak! Mind eggyé válnak a szerepükkel. A meztelenkedés megszokása felemésztett némi időt, de amikor ezen a ponton túllendültem, maximálisan élveztem a sztorit, aminek a legfőbb oka az lehet, hogy "ritka", de az összes főbb karakter nagyon okos a maga módján, megérik a pénzüket, számolni kell velük. A legjobban Olenna Tyrell, Khal Drogo, Oberyn Martell, Tyrion és Tywin Lannister, Ygritte, Arya Stark, Homok Ellaria, Yara Greyjoy és Brienne nőttek a szívemhez, de sokat változott a hét évad alatt pozitív irányba a véleményem Cersei és Jamie Lannisterről, a Vérebről, Sansa Starkról és Varysról. Ami meg Daenerys-t illeti.... számomra kissé időzített bomba beütésű és szeszélyes a csaj, de nagyon szeretem benne, hogy mindig meg tud lepni :D


                                                1.) 


Az American Horror Story egy kicsit kilóg a sorból, mert nem szokta megkapni a fantasy minősítést, ám a legfrissebb, Cult című évadon kívül mindegyikben fellelhető valamilyen természetfeletti szál, és az AHS a legeslegkedvencebb sorozatom, úgyhogy úgy határoztam, valahogy be fogom súvasztani a listámba. A széria irányába táplált imádatomat mi sem bizonyítja jobban, minthogy minden új történetét évadokra lebontva külön értékeltem, időpontot nem mondok konkrétan, de megígérem, hogy valamikor hozom majd a kritikámat az Asylumról és a teljes Cultról is hogy megemlítem, amikor csak tudom, hogy ezek után is tervezek még néhány sornyit kampányolni mellette :D Ez volt az első horror-féleség, amivel volt alkalmam megismerkedni, és azóta is nyitott vagyok a műfajra, nagyon megragadott az a különlegesség, hogy mindegyik évadban egy teljesen önálló történet indul el, teljesen új korszakban, szereplőkkel, miközben a szemfülesek kiszúrhatnak itt-ott egy kis intertextualitást, így tökéletesen tetszőleges sorrendben nézhetőek az évadok. Ez magával vonja, hogy a mindig meg tud újulni, mindig egy összehasonlíthatatlan hangulatot teremt az aktuális részek erejéig, na meg, hogy a résztvevő színészek igazi kaméleonok. Sarah Paulson és Evan Peters átalakulásai fergetegesek, az áldozattól, az elmebeteg őrültig, a visszafogottól a csapongóig mindenféle figurának a bőrébe tudnak bújni, az alfa nőket pedig, akikre csillogó szemekkel nézek fel a monitoron keresztül, legnagyobb kedvencem; Angela Bassett, Jessica Lange, Kathy Bates és Adina Porter keltik életre évadról-évadra. Ha valakit a horror vonal, a vér, a brutalitás és az erősebben domborodó szexuális oldal kissé taszít is, a színészek játékáért már csak azért is megéri megnéznie egy-két epizódot ^^ Imádom, hogy az évadok témáját gyakran valós eseményekre, a valós világban is ismert legendákra alapozzák, hogy több karaktert létező áldozatokról, sorozatgyilkosokról mintázzák, esetleg egy-egy sorozatgyilkost név szerint belevesznek. Mint az előbb kitértem rá, vér és durvaság bőven szorult az epizódokba, olyan momentumok, amik kiverik a biztosítékot, de nem a pszichotikus hentelés teszi igazi horrorrá, hanem az atmoszféra. A kedvenc évadom a Coven - Boszorkányok, a Cult - Kultusz, a Hotel és a Freakshow - Rémségek cirkusza, de igazából a maradék évadok, a Roanoke, a Murder House - Gyilkos ház és az Asylum - Zártosztály se hagynak maguk után kivetnivalót, bár talán az első évad, a Murder House volt a leggyengébb nekem az a sok hiszti... jaj! Alig várom, milyen témával fognak előrukkolni a 8. évadban ^-^


A Top 5 Szerda többi résztvevő bloggerének a listáiért nézelődjetek majd EBBEN a molyos zónában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése