2018. március 15., csütörtök

Book Tag: Para-Disney (Book Tag #35)

Sziasztok! Hónap elején képnézegetés közben egyszer csak fejbe vágott az ihlet a kérdés/szempont-faragás terén, és ennek az eredményeképpen összeállítottam egy újabb saját készítésű taget, amelyet Para-Disney Book Tagnek neveztem el.  ^.^  Az ötlet alapját valamilyen szinten a mostanában tömegével gyártott élőszereplős mesék adták, amiket látva elgondolkoztam rajta, hogy bár a Disney meséken számtalan generáció nőtt fel, tért hozzájuk vissza felnőttként is, mégis a happy end és a bájos karakterek közé nem egyszer beékelődtek egészen bizarr, (Hamupipőkébe elvileg beleszeretett a herceg, mégse emlékezett az arcára se) vagy mesébe annyira nem illő, durva elemek... Andrew Tarusov rendkívül hangulatos munkái azok közül válogattam ki a szempontok feletti képeket pedig csak plusz unszolást adtak, hogy nem szabad veszendőbe hagyni a körvonalazódó vázlatot.

created by HunHowrse Layout Generator on 2018-03-14 21:41:20
Az oroszlánkirály | Egy véres, cselszövésekkel teli trónviszály
Egy könyv, amiben a hatalomért folyó harcban semmi se szent, a trónra vágyók bárkin, még a tulajdon családjukon is szemrebbenés nélkül átgázolnának…


Túl fantáziátlan lennék, ha a Trónok harcát nevezném meg George R. R. Martintól? A válasz nyilvánvalóan igen, de jobbat biztosan nem találnék, igazából olyan, mintha erre a könyvre öntötték volna ezt a szempontot, pedig eszembe se jutott a Trónok harca, amikor kiagyaltam, hogy mit társíthatnék az Oroszlánkirályhoz.A szépség és a szörnyeteg | Stockholm-szindróma
Egy könyvszereplő, aki
szerelmes lesz a fogvatartójába, és ez a románcot a benne lévők és a külső szemlélők se tartják betegesnek…

Ironikus, hogy pont egy elvileg Szépség és a szörnyeteg retellingnek indulú regényt fogok hozni, de Feyre Archeron esetében ez mondhatni már nem csak szimpla, hanem egyenesen kóros Stockholm-szindróma áll fenn. A Tüskék és rózsák udvarában Tamlinnel és valamilyen szinten a Köd és harag udvarában Rhysszel is az volt a bimbózó szerelem kiindulási pontja, hogy mindkét férfi az akaratán kívül az Udvarában tartotta a lányt. De akár megemlíthetném Beth Flynn-től a Kilenc percet is, ahol a Sátán Serege motoros banda vezetője raboltatja el Ginny-t, hogy a tizenöt éves lányt a társává tegye, és Ginny nem is tiltakozik túl vehemensen az új felállás ellen.


101 kiskutya | A gyerekkereskedelem karmai között
Egy könyv, amelyben valakit gyerekként elrabolnak, de kés
őbb elszökik a fogva tartójától…

Ha nem is tökéletesen, hiszen mint utólag kiderült, annak a bizonyos gyerekrablásnak elég érdekes, bizarr körülményei voltak, de Amy Gentry: Ki ez a lány? című debütáló thrillere felel meg ennek a kitételnek. Tavaly szeptember környékén olvastam ki a könyvet, meglehetősen vegyes érzéseket keltett bennem, mert kétségkívül tele van fájdalmas logikátlanságokkal, de alapvetően nagyon tanulságos és élvezetes könyvként maradt meg bennem. Whitaker-Davalosék idősebb lányát, Julie-t, 13 éves korában rabolják el az éjszaka közepén a család házából, majd a kislány 8 évre köddé válik, ameddig be nem robban egy fiatal nő a család életébe, aki ugyan Julie-nak állítja magát... De a története előbb-utóbb mindenkiben gyanakvást ébreszt.


Hófehérke és a hét törpe | Családon belüli erőszak
Egy könyv, aminek a f
őszereplőjének a családtagjai törtnek az életére vagy más módon veszélyeztetik azt, ameddig nem marad más út, mint a menekülés…

Stephen King-től az AZ. Beverly Marsh haja ugyan nem fekete, mint az ében... de a körülményeket túl még hellyel-közzel a kora is megfelel Hófehérkéért, viszont az ő életét nem a mostohaanyja keseríti meg, hanem a vér szerinti apja. Al Marsh egy rémisztő hangulatingadozásokkal teli beteg állat, aki a legpitiánerebb ügyért is képes nekiugrani a lányának, ám a legjobban a történet vége felé durvul el, amikor Beverlynek egész Derry-n keresztül futnia kell az őrjöngő apja elől, ha nem akarja, hogy a legújabb dühkitörése következtében ne "csak" megverje, hanem meg is ölje.

 

A kis hableány | A naiv kislány, aki fellángolásában mindent felad A pasiért
Egy szerelmes kis pincsi, aki
mindent megtenne az ő gödröcskés, kocka hasú Rómeójáért, miközben nem is ismeri…

A YA-hősnöknek van az a sajátos, misztikus szupererejük, hogy képesek hirtelen és nagyon szeretni, ami meredek lépésekre sarkallja őket, de egyelőre ennek az osztálynak a tagjai szerencsére többnyire elkerültek, habár a Jeanne Ryan-féle Idegpálya Vee-je elől így se menekülhettem el. Pedig lett volna rá bőven okom, hiszen azon kívül, hogy a csaj felelőtlen, éretlen és undorítóan irigy még egy örökké pörgő rinyagép is, akire elfelejtettek kikapcsoló gombot szerelni a cselekmény haladásával mutatott fejlődést, de sokszor hellyel kínáltam volna egy villamosszéknél. A kapcsolata Iannel tipikusan az a derült égből szerelem típusú románc, ahol a legéberebb olvasók se érzékelhetik, mikor kezdett el fejlődni a kapcsolat, csak más választás híján elfogadják, hogy van. Alig egy napja ismerte Iant, de ez nem akadályozta meg abban egyiküket se, hogy az egész MERSZ alatt állandó támaszt nyújtsanak egymásnak, kihúzzák egymást a szarból, a repkedő golyók elé álljanak még akkor se, amikor egyértelműen több esélyük lett volna szólóban. Vee az esetek nagyjában gondolkodás nélkül Iant választotta ahelyett, amit a józan ész diktált volna.

 

Bambi | Egy megrázó gyerekkori trauma, amit az idő folyása elbagatellizált…
Egy könyv, amelyben a f
őszereplővel fiatalkorában valami rémes történt, de idővel „az élet ment tovább”, nem tulajdonított neki nagy jelentőséget senki…

Ha rövid időre el is veszítettem az érzékemet ahhoz, hogy olyan feladatokat gyártsak,a mikkel magamon is kifogok, akkor ennél a mesénél ez hivatalosan is visszatért. Nem is tudom meddig böngésztem az olvasmánylistámat megfelelő könyv után, ameddig rá nem akadtam Kresley Cole-tól a Méreghercegnőre. Evangeline-t az anyja elmegyógyintézetbe küldi a nyárra a látomásai miatt, a körülötte felbukkanó természetellenes tényezők miatt, de azon kívül, hogy  a kötet elején egyszer-kétszer említésre került az a rémes kezelésként agymosás, amin a lány átesett, nem igazán érződik semmilyen hatása. Evie persze egy kibírhatatlan primadonna, de egyetlen alkalommal se éreztem azt, hogy a viselkedése a pszichiátrián átért traumának lenne betudható, pusztán ilyen a személyisége.

 

Pinokkió | A gyanútlan világra szabadított mesterséges teremtmény
Egy emberek által létrehozott faj, ami felett a készít
ők gyorsan elvesztették az irányítást, amint felelőtlenül szélnek eresztették a tagjait…

A Részlegesek, Dan Wells: Töredékek című könyvéből. Ez a sorozat második része, de azért ezt nevezem meg, mert egyrészt lényegesen jobban tetszett, mint a nyitókötet, másrészt a Részlegesekről is ebben a részben lehet a többet megtudni. Arról, hogy mi vezetett ahhoz, hogy fellázadjanak az emberek ellen és mindent elpusztítsanak a modern civilizációból, miért gyártották őket, és kik... Erről az értékelésemben jóval terjengősebben nyilatkoztam, de rövidre fogva egyáltalán nem tudom őket hibáztatni, az emberek csakis maguknak köszönhetik a végeredményt. Mégis mire számítottak, amikor létrehoztak egy fajt, aminek olyan az intelligencia szintje, mint egy embernek, olyanok az érzelmei, mint egy embernek, és utána jogok nélküli használati tárgyként kezelték őket, mint egy kést vagy villát?
A meséhez visszakanyarodva Dzsepettónak és a Pinokkiót életre keltő tündérnek is intéztem volna pár kellemetlen kérdést, amikor Pinokkió hibái kerültek porondra. Mindenki azt akarta, hogy igazi kisfiú legyen, de vele ellentétben az igazi kisfiúkat nem csak elküldik világot látni, hanem éveken keresztül tanítgatják őket, mielőtt kilökik őket a fészekből... Pinokkió ennek a hiányában azt tudta hozni, mint egy olyan kölyök, aki saját magát nevelte mindenféle iránymutatás nélkül.

 

Dumbo | A különc, aki csak bizonyítással nyerhet normális bánásmódot
Egy könyvkarakter, akit a környezete kiközösített,
és akkor kezdtek máshogy állni hozzá, amikor azt látták, hasznot húzhatnak belőle…

Lucy-t a C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényben az összes testvére eszelősnek nézte, amikor elkezdett Narniáról, a szekrény mögötti varázslatos országról beszélni, és csak azután kezdtek el kevésbé undok mód viselkedni vele, hinni neki, amikor már ők is a saját szemükkel látták Narniát, így nem maradt okuk kételkedni.

A kitöltésre meginvitálnám Nikolett0907-et a molyról, RavenS-t a Neverland is in your Heart blogtól, _RókaLány-t a Nem félünk a könyvektől! blogtól és Virágot a Never Let Me Go-tól - ha van kedvetek kitölteni :)

A Tag szabadon hasznosítható, ha megtetszik valakinek, csak annyit kérnék, hogy tüntessétek fel, hogy nálam láttátok és, hogy én állítottam össze.

Like és Rendszeres olvasás gombok lenyomásáért nem haragszom meg nagyon... :D
A kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

7 megjegyzés:

 1. Elképesztő vagy, és hatalmas ötlet, máris van kedvencem, na vajon melyik? :D
  Nem nehéz kitalálni, A szépség és a szörnyeteg | Stockholm-szindróma....és egyből Beth Flynn-től a Kilenc perc jutott rögtön eszembe....imádom, hogy egyre jár az agyunk...és hűséges olvasód lettem. Szeretettel, mint mindig :D ♥

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, aranyos vagy :D
   A telepátiánk újbóli megnyilvánulása ugye felment az alól a rózsaszín zokni alól...? xD

   Törlés
  2. Van olyan pink szín amit picit keverek és nagyon "dark-os" lesz, majd meglátod :D♥

   Törlés
  3. Ha Pennywise-től nem is féltem, most rettegek...

   Törlés
 2. Ez mekkora!!! Habár nem hívtál ki, viszem magammal, ha nem baj :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, természetesen viheted ^^ Gondoltam rád csak, hogy nemrég töltöttél ki egy "sima" Disney-s tag-et, azt feltételeztem, csömöröd lenne már ezektől a meséktől xD

   Törlés
  2. Book Tagből sosem elég ;) a Disney-s meséket pedig nem lehet megunni, főleg akkor nem, ha ilyen kreatívan vannak kombinálva egy kis bizarrsággal :D

   Törlés