2018. február 19., hétfő

Utazás a Rend és a sorskulcsok középpontja felé: Interjú az Öld meg Jana Robinst! szerzőjével, Demi Kirschnerrel!

Sziasztok! ^^ A tegnap esti beharangozásomhoz híven meghoztam azt a különleges meglepetés-posztot, amire  eddig még nem volt példa a blogon: interjút készítettem egy íróval, aki nem más, mint az e havi olvasmányaim fantasy-sztárjának, az Öld meg Jana Robinst!-nak a szerzője, Demi Kirschner! :) A lentebbiekben szakmai titkokról faggatom Demi-t az Ellopott élet-sorozat fantasztikus lényeivel kapcsolatban, a szereplői keletkezését illetően, miközben az is kiderül, a rajongók hány köteten keresztül követhetik még nyomon Jana Robins, a sorskulcsok és a zerkanok útját és, hogy milyen további történetekkel fog minket megörvendeztetni az írónő.

created by HunHowrse Layout Generator on 2018-02-16 16:48:37
Én: Melyik karakter körvonalazódott benned először, ő a „nyers verziójához képest” mennyit változott, mire a lapokra került?

Demi: Jana karaktere volt meg legelőször, bár akkor még abszolút nem ilyen volt, mint ahogy megismertétek. És vele egy időben született meg Clifford is, aki szintén nagy változásokon esett át a javítások során. Lényegükben nem lettek mások, leginkább bátorságot kaptak és furfangot.
:) Clifford nagyon félős volt az elején, talán kicsit túlontúl nyuszi, de a Janával történő dolgok, mint a fogsága Virginnél, vagy a bizonytalan kapcsolata az apjával nem engedte, hogy Clifford ne legyen talpraesettebb, mikor végre megismerik egymást. Sok feladat hárul rá, és menet közben növekszik fel ezekhez, de nem volt mindegy, hogy honnan indul. Jana pedig kevésbé figyelő, a szó abban az értelmében, hogy először kicsit jobban hagyta, hogy sodródjon az eseményekkel. Szükség volt rá, hogy igenis kinyissa a száját, de semmiképp nem akartam egy harcias, badass csajt, mert Jana nem olyan, még akkor sem, ha az Onika sokszor szeretné elvinni ebbe az irányba :D

Én: Híres Rendtagként szóba került Jules Verne/Verne Gyula: Voltak még a fennállása óta a szervezetnek olyan tagjai, akiket mi is ismerünk a „beavatatlan” világunkban?

Demi: Több is említésre kerül, főleg a második részben van lehetőség jobban bele látni a világunk meg a Rend történelmének átfedéseibe. Nem spoilerezek, ne is kérd!:D Fontos volt, hogy ismert nevek is megjelenjenek, úgy gondoltam ezzel közelebb tudom hozni a Rend céljait és egyáltalán a létezésének a lehetőségét. Meg egyébként is nagyon szeretem az összeesküvés elméleteket, és kiderült, hogy nem csak olvasni, hanem gyártani is.
:)

Én: Oh, pedig már végigpörgettem magamban, hogy milyen sikeres meggyőzési módszereket említettél az első kötetben...  :c


Én: Előre láthatóan hány kötetesre tervezed a sorozatot?


 Demi: Eredetileg három részes lett volna, de menet közben annyian megszerették Virgint, hogy neki lesz egy saját kötete, ami beékelődik a sorozat második és harmadik része közé. Így az első két részben történt események mélyebb értelmezést kaphatnak, nem utolsó sorban pedig jobban megismerhetjük a Királynőt, és az ő vitatott trónjához vezető utat. Mikor megjelent az első rész már kész volt a többi is, de a második rész igényelt egy újra gondolást és kicsit szétszedésre került a maradék elkészült rész íve és sorrendje. :)

Én: Saját kötet Virginnek? Ezt örömmel hallom/látom *-* Egy megjelenést tűkön ülve, körmöt rágva váró érdeklődőt máris fogtál a könyvnek :D


Én: Melyik szereplődnek a személyisége áll hozzád a legközelebb, és melyiké a legtávolabb?

Demi: Nem igazán szoktam magam beleírni a történeteimbe, azt hiszem tudatosan távolságot tartok, de óhatatlan, hogy például elveim megjelennek, vagy bizonyos szituációkban magam is úgy döntenék, mint ahogy egy szereplőnek kell, hogy hiteles maradjon, és megérthető. De ha mégis választanom kellene, akkor Oliverrel nagyon sok mindenben egyet tudok érteni. Írás közben fel sem, tűnt, később mondták, hogy ugye tudod, hogy pont olyan kis hisztis tudsz lenni, mint Oliver? Én meg pislogtam, hogy tényleg? Persze, felelte a legjobb barátnőm, mint két kis felhúzott kattogós játék, és amíg le nem jár a menet, addig morogtok :D


Én: Ha neked lenne egy zerkanod, milyen állat-totemmel rendelkezne?

Demi: A leghatározottabban süni.
:) A kedvenc állatom, a cukisága és a leleményessége nagyon megragadó.


Én: Azt mondták Janának, a Rendnek több központja is van a Krakkóin kívül: Ha a közelünkben szeretne valaki colliger és heparis gyülekező helyek után kutatni, merrefelé lenne érdemes elindulnia?

Demi: Legközelebb a krakkói központ van, de ha valaki kalandvágyó akkor a Brit-szigeteken is érdemes lenne kutakodnia, meg a déli tengerek szigetei között. Sok helyen vannak központok, lényegében az egész világot behálózza. Nem tudhatod, hogy melyik sarkon befordulva találkozol egy furcsa ajtóval, ami a mélybe vezet…
:) A Rend célja, hogy egyszerre legyen látható és láthatatlan, nyilván egy ekkora szervezet nem tud független lenni az emberek világától, és bizonyos alapítványokban, döntéshozó szerveknél jelen vannak, mert az ellenfeleik ugyanezt teszik. Bíróságokon, az üzleti életben, az élet szinte minden területén vannak embereik, de ezek főképpen emberek. A heparisokat egy-egy nagy vízvezetékhálózati központnál érdemes keresni, rajonganak a csőrendszerekért :)
Tipp: ha valahol nagyon nem működik a melegvíz szolgáltatás, érdemes gyanakodni, hogy valaki beköltözött a csatornába. De a májunkra vigyázni kell, a heparisok nagyon szeretik.


Én: Számtalanszor meg lehetett tapasztalni az Axon és Oliver közti erős köteléket, szinte elválaszthatatlanok: De mi történik egy zerkannal, ha a neveltje eltávozik az élők sorából?

Demi: A zerkanok a hűséget annyira természetesnek veszik, mint a levegővételt. Ha valakinek a védelmét választják, akkor beleroppannak, ha esetleg valami történik a neveltjükkel. Ha meghal, akkor nagy valószínűséggel visszatérnek a Zerkán Királyságba, hogy a népük között gyászolhassanak, és a közösség erejét használva túléljék a fájdalmat. Az is lehet, hogy néhányan visszatérnének egy másik gyermek mellé, mert annyira a létezésük alapja, hogy törődjenek másokkal. De a hiány, az üresség nem pótolható, csak enyhíthető. Saultól „csak” elvették Griffin nevelését, és mégis képtelen teljesen elszakadni, érdektelenné válni a fiúval szemben. Pedig Saul egy elég magának való figura.

Én: Szomorú, bár ezek alapján előre félek, a következő részben mire lehet számítani Nerótól, aki nem éppen a legépítőbb lelkiállapotú szövetséges oldalán lépett ki az első kötetből... :DÉn: Még egy kérdés erejéig a zerkan-vonalon maradnék. Több szereplő is furcsállta, hogy miért pont Cliffordot, egy nyúl-totemű védelmezőt választott Janának az apja: Így az első kötet után lehet ezt tudni vagy spoiler a későbbiekre?

Demi: Ez ki fog derülni
:) Van jelentősége, és elég nagy spoiler lenne. Ne haragudj, de nem mondhatok többet. :)

Én: Azok a fránya spoilerek... Enyhítő tényező, ha azt mondom, nem vagyok rájuk annyira allergiás, mint a legtöbb olvasó? *.*

Én: Általában hogyan kezdesz bele egy könyv írásába? Szigorú vázlat szerint dolgozol, vagy van egy végpont, ahová mindenképp el szeretnél jutni bizonyos történések felhasználásával, és ami menet közben történik, ahhoz rugalmasabban állsz?

Demi: Régebben egyáltalán nem írtam vázlatot, és jól meg is szívtam. Ha volt egy ötletfoszlányom, akkor nekiálltam megírni. Aztán elértem oda, ahol az első lendület kifogyott, és szükségesek voltak a határok megtalálása, az irány, hogy tulajdonképpen mit is akarok elmesélni, meg milyen formában. Ott rendszerint meg is akadtam. Most már jobban odafigyelek rá, hogy ne arról szóljon az első változat javítása, hogy az alapoktól újra kell írni a történet nagy részét. :) Vázlat helyett én inkább jegyzeteket írok, ami sokkal koncentráltabb munkát eredményez, és a javítás is könnyebb, de megmarad az a szabadság, amit imádok az írásban: hogy ott és úgy választasz utat, ahogy neked tetszik, de közben ott van a háttérben a megtervezett cél, hogy segítsen.

Én: Számomra az egyik legizgalmasabb karakter Oliver anyja, Virgin volt: Tudnál mondani valamit az ő történetbe születésének a körülményeiről?

Demi: Virgin nem volt előre megtervezve, ő nagyjából pont azzal a lendülettel sétált bele a történetbe, ahogy megjelent. Jött, látott, győzött. Mindenképpen kellett egy olyan szereplő, aki nem csak azért gonosz, mert kell olyan is, hanem érti mindkét oldalt, és akár még egyet is ért néhány elvvel, viszont sokkal jobban érdekli a saját boldogulása, mint a nagy közös cél. Virgin messzebbre lát azon, amin a Rend és a Constitucio még meglehetősen szemellenzővel kezel. És ez nem csak arra vonatkozik, hogy melyik oldal, milyen mértékben gyakoroljon nyomást egy-egy sorskulcs esetében, vagy épp ezt a nyomást igyekezzen megszüntetni, hanem arra is, hogy mennyire legyenek láthatatlanok. Lehet-e a végtelenségig megbújva élni az általunk ismert világ mögött? Ezt a fontos kérdést pedig nem csak kérdésként akartam láttatni, olykor néhány szereplővel kimondatni, hanem kellett egy karakter, aki képviseli.Én: Olivernek a rendfenntartás erőinél tett látogatásakor rendesen meggyűlt a baja egy természetfeletti téren túlbuzgó rendőrrel (akár mi olvasók is behelyettesíthetjük magunkat a helyére) : A Rendnek van valamilyen bevett módszere az ilyen problémás érdeklődők kezelésére?

Demi: Spoiler lenne, ha elárulnám miképpen védekezik a Rend. A Szörnyek és ketrecekben erre is lesznek válaszok, de a későbbi részekben is utalok rá. Weslaw egyébként az átlagnál is kitartóbb, tehát a szokványos megoldások vele szemben nem működnek.
:) Ő tényleg tipikusan az a tag, akit ha kihajítanak az ablakon, az ajtón, de még a gangról is, majd fogja magát és beás a pincébe, hogy a csöveken másszon vissza.


Én: Szó esett róla, hogy egyes fajok eltérően vélekednek az utódnevelés kérdéséről: Melyik két fajnál van ezen a téren a legszembetűnőbb különbség?


Demi: A zerkánok hasonlóan nevelik a kicsiket, mint mi emberek. Óvják, védik, tanítják őket, igyekeznek a legjobban felkészíteni az életre. Rajtuk kívül legtöbbet a kelebiánokról és hepariszokról tudunk meg. Mindkét faj a megszokottól nagyon eltérően gondozza az utódait. A hepariszok eleve különösen élnek, fészkeket építenek, nem a saját utódaikat gondozzák, hogy az egység megmaradjon, hiszen azt vallják, hogy az erő ebben van. Aztán ott vannak az auditorok, akik a maguk kétdimenziós létükkel teljesen másképpen tekintenek a világra és az utódokra is. Ők egyszerre egyének és közösség.Én: Az izgalmak között volt néhány nyugodtabb jelenet, ahol a szereplők a karácsonyra készültek: Hogyan képzeled el, milyen sajátos ünneplési szokások lehetnek a Renden belül?

Demi: Fajonként másképp tartják, vagy épp nem tartják az általunk ismert ünnepeket. Nincs egységesség ebben és a Rend ügyel is rá, hogy a szuverenitás meglegyen. Clifford tavaly karácsonykor mesélt a zerkánok ünnepi szokásairól
:) (meg más karácsony előtti csínytevésről :D)


Én:
Mi a kedvenc jeleneted az Öld meg Jana Robinst!-ban, melyik megírását élvezted a legjobban?

Demi: Ez nehéz kérdés.
:)  Erre mindig mást tudok mondani, mert ez nem állandó. Mivel készülök az új kötetre, és újra elolvastam a meglévő két részt, meg a jegyzeteimet, azt mondom, hogy Oliver nagy találkozása a zerkánok altazarjával (a király után az első ember). Rengeteg érzelmet akartam abban a jelenetben megjeleníteni. Nagyon szerettem írni. :) Rejtélyes voltam, ugye? :D


Én: A Janáékán kívül milyen más történet van még a fejedben, milyen műfajban szeretnéd még kipróbálni magad a későbbiekben?

Demi: Rengeteg történet van a fejemben. Igazából mindig agyalok valamin. Jelenleg párhuzamosan három történet készül, különböző állapoti státuszban. Virgin kiegészítő története, egy dark világú decopunk sztori, amit a városomról írok (Sárvár). Ebben a fő szál hátborzongató sorozatgyilkosságok köré épül, de megismerhetünk benne vad boszorkákat, fémből és varázslatból épített házikedvenceket, a főszereplő egy sötét varázslólány, aki az emberek fájdalmából táplálkozik, miközben segít rajtuk. Van egy az Ellopott élethez hasonlóan urban fantasy közegben játszódó történetem, ahol a túlnépesedő emberi faj és a kezdetektől meglévő mágikus világ harcol egymással. De ezeken kívül is sok minden van, amit szeretnék elmesélni. Az Aranymosás oldalán az első íróiskolai kurzus lezárásaként kikerült egy novellám, Palatin címmel. Ez egy Csernobilban játszódó történet, amit regénnyé szeretnék bővíteni. Ez viszont még nagyon tervezgetős fázisban van.

Én: Van egy olyan érzésem, a pénztárcám magára veheti a "Sírj ítéletnapig" sorskulcsot, ha beindulnak majd ezeknek a röviden is ennyire felcsigázó erejű sztoriknak a megjelenései :D De mindent a "nagyobb jóért", azaz, hogy ne érezzék magukat egyedül a polcomon a könyveid :D


Én: + Még egy utolsó kérdés: Amikor kéziratként létezett a sztori volt valamilyen konkrét elképzelésed, milyen borító illene hozzá, ehhez mennyiben idomult a végleges borító?

Demi: Nem igazán gondolkozom azon írás közben, hogy milyen lenne a borító. Szerencsés vagyok, mert a kiadó nagyon nagy hangsúlyt fektet a borítóra, és a kiválasztására is. Minden alkalommal, ha Aranymosáson bekerült szerző könyve jelenik meg, akkor lehetősége van a leendő, vagy épp régi olvasóknak, hogy a szerző által megadott kereteken belül kipróbálják magukat. Ez egy nagyon jó dolog, nagyon sok kedves ismeretséget kötöttem a tervezési idő alatt, és nagyon kreatív borítókat készítettek nekem. Én ebből választok ötöt, amit továbbítok a kiadóvezető felé, aki meghozza a végleges döntést, de nekem is lehetőségem van egy kedvencet kiválasztani, és azt egy ajándékpéldánnyal meglepni.
:)


Ez alatt a néhány nap alatt, ameddig megszületett az interjú, bizonyára annyi köszönömmel bombáztalak, ami túllépte az előző évi átlagot, és elkergetett a Rend második legközelebbi - válaszok között rejtve hagyott - főhadiszállására... de toljuk csak keményen és kíméletlenül, mint Virgin Deaton: KÖSZÖNÖM AZ INTERJÚT, DEMI ^-^

Akinek még újdonságot jelent az Ellopott életek világa és az interjú szimpatikusabbá tette az ismerkedés lehetőségét, ITT rendelheti meg az első kötetet, ITT pedig a másodikat :) Az írónőt pedig meg tudjátok találni a Moly.hu-n Demi néven :)
Ha az ország Weslawjai rád törnek üzenetben az innen szedett információk alapján, mosom kezeimet... xD

A komment-szekció továbbra is heparis-mentes itt a Goodbye Agony-n, a molyon, és a facebookon, szóval a használatától ne féljetek, biztonságban van a májatok ;)
A kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése