2018. január 7., vasárnap

Book Tag: Season of Book Blogging (Book Tag #32)


Sziasztok! ^.^ Átérzem, így január hetedike magasságára mennyire a könyökötökön jönnek ki az évösszegző és éves terveket készítő blogbejegyzések és hallom az unalomtól fűtött sóhajokat, ahogy ezeket a szavakat olvassátok, elkönyvelve, még valaki beállt a sorba. Eredetileg nem is készültem évértékelővel, de miután Muffin, alias Virág meglepett ezzel a csinos kis, Season of Book Blogging nevezetű Book Taggel, átütemeztem a tervezetet, ugyanis egy jó Book Tag-nek sosem tudtam ellenállni... Az nincs kőbe vésve, hogy csak az előző éves olvasmányokból lehet válogatni, de mint a kitöltők zöme, én is ezt láttam ésszerűnek. Ééés... csak, hogy még nagyobb legyen a kihívás, csavartam még egyet a feladaton: mivel mindegyik pont egy-egy hónaphoz rendelődött, ezért a könyves pontokhoz vagy kérdésekhez olyan könyvekkel válaszoltam, amit a ponthoz tartozó hónapban olvastam! :D Lássuk, mennyire vállaltam ezzel Mission Impossible-t, bár rengeteg fantasztikus könyvben volt alkalmam elmerülni 2017-ben, így nem félek a felsüléstől.

created by HunHowrse Layout Generator on 2018-01-06 20:28:42
JANUÁR ♫ | ♫ KEZDŐDIK AZ ÚJÉV
Mi volt az újévi fogadalmad idén? Betartottad?


Az, hogy hanyagolok mindent, aminek évértékelő vagy élvelőkészítő szava van, de mint azt ti is látjátok... ezt bebuktam :D Jobb, ha nem küldtök a Falra, mert az esküm az Éjjeli Őrség tagjaként se lenne megbízhatóbb. A poénkodásból lejjebb csavarva, nem szoktam fogadkozni és ezen most se változtattam ezt itt ünnepélyesen megfogadom . Egyszerűen ostobaságnak tartom, nem vagyok bíróság, hogy esküdözzek magamnak; ezt is ezt fogom csinálni, emellett jókislány leszek és megeszem a zöldségeket meg megmosom a fülem tövét. Amit meg akarok tenni, azt megteszem, felesleges hozzá ennek az igencsak megreformálásra járó "hagyománynak" a körítése.


FEBRUÁR ♫ |♫ A PÁRKAPCSOLATOK HÓNAPJA
Melyik a kedvenc könyves párod?

Februárban két kedvencemmé vált pároshoz is szerencsém volt; Alexia Tarabotti és Lord Conall Maccon (Gail Carriger: Blameless) kettőséhez, illetve Calderon Kapitány és Taina Tieves (On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál) gyilkos kombinációjához.  Nem egyszerű a választás, ugyanis mind a két párt ugyanazon okokból szeretem, erősek, fondorlatosak és némileg szabadon értelmezik a bevett környezetük szabályrendszerét, azaz a maguk nemében nagy lázadók. És, ami a legfontosabb: mindkét fél egyenlő. Amennyire rafinált és badass a női fél, ugyanannyira kemény és nagy játékos a férfi. Na, mi legyen... A Maccon házaspárhoz fog ezúttal húzni a szívem, amelynek egyszerű, mennyiségbeli okai vannak; velük több kötet során volt alkalmam találkozni.


MÁRCIUS ♫ | ♫ A SZERENCSE ÉS AZ ÚJ KEZDETEK HÓNAPJA
Egy könyv vagy könyvsorozat, amit szívesen olvasnál újra úgy, mintha soha nem olvastad volna korábban

Élve az alkotmányos jogommal.... az ötödik kiegészítésre hivatkozva... megtagadom a válaszadást...
Ja, nem ez nem az American Crime Story, hanem egy book tag... a lényeg mindenesetre ugyanaz. Márciusban újraolvastam az előző évi legnagyobb kedvencemet és arattam másik három kedvencet, illetve összehozott a sors egy különösen kommersz kötettel, úgyhogy tudnék miből válogatni. DE. Az a szerény véleményem, hogy egy ütős könyv hetvenszer elolvasva is ugyanolyan csodálatos, mint elsőre, úgyhogy azt is értelmetlennek találom, hogy kitörlődjenek az első olvasáskor keletkezett élményeim.

ÁPRILIS ♫ | ♫ EGY TELJESEN ÁTLAGOS HÓNAP
Egy könyv, amit annyira hype-oltak, hogy túl nagy elvárásokkal indultál neki, de csalódtál

Megint csak azt tudom mondani, hogy nincs ilyen, legalábbis áprilisban. Április nekem egy nagyon sikeres hónap volt, öt darab könyvet olvastam ki és mind az öttel maximálisan elégedett voltam, egytől-egyig a kedvenceim között végezték. Ha olyan könyvet kéne említenem, amitől a híre és  a népszerűsége miatt féltem, akkor az Dan Wells-ől a Nem vagyok sorozatgyilkos, de egyáltalán nem csalódtam benne. Imádtam. Átfogó ismereteket lehet vele szerezni a szociopatákról, egy nagyon intelligens, sötét humorú srác kalauzolásával és persze remek creepy részek is szolgáltatódnak. 


MÁJUS ♫ | ♫ A HÓNAP, MIKOR MINDEN VIRÁGZIK
Egy könyv, ami kellemes meglepetést nyújtott

Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa. A fülszöveg elolvasásakor, illetve a kötet megszerzésekor is meggyőződésem volt, hogy jól fogok rajta szórakozni, de arról álmodni se mertem, hogy ENNYIRE maradandó élményt fog nyújtani. Az író megvett magának, a fogalmazásmódja nagyon stílusos és okos, a főszereplőre ugyanezeket a jelzőket tudnám használni, a rejtély tálalása izgalmas, a világfelépítés rendkívül kidolgozott és LOGIKUS (!), a felvonultatott szörnyetegek pedig páratlanok... :D Az idei beszerzési terveim listájának az elején áll a folytatás, szédületes és rendkívül egyedi könyv, csakis ajánlani tudom.

JÚNIUS ♫ | ♫ A SZÜNET IDEJE
Egy könyv vagy műfaj, amihez akkor fordulsz, ha egy kis kikapcsolódásra vágysz

A műfaj a pszicho-thriller és a krimi, nincs annál pezsdítőbb, mint amikor egy igazán beteg történet kimenetelén agyalhat az ember! Ami pedig ezeknek a feltételeknek megfelelt júniusban, az egy régóta áhított mű, a Stieg Larsson: A tetovált lány volt. Az adaptációk közül mind a svédet, mind az amerikait imádtam, Lisbeth azóta a kedvenc könyvkarakterem és mit ne mondjak... komoly elvárásokkal fogok fordulni a következő skandináv krimimhez ezek után.

JÚLIUS ♫ | ♫ A FÜGGETLENSÉG ÜNNEPLÉSÉNEK HÓNAPJA
Egy könyv, ami tűzijátékokat gyújtott benned

Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd. Áradoztam már nektek év közben nem is egyszer erről a sodró lendületű, egy tizedmásodpercre se lassító, lehengerlő krimiről és most újra meg fogom tenni. Korábban nem hallottam még az írónőről, de egy életre megjegyeztem a nevét, egy ennyire terjedelmes könyvön keresztül minden egyes oldalon rendíthetetlenül fenntartani az érdeklődést nem kis teljesítmény. A legjobban persze az alapszituáció beteg beütése tetszett, (nem kell messzire menni a pszichopatákért, ebben a században már hívás nélkül költöznek be annak a háznak a pincéjébe, ahová az életetekre többször is rátörő zaklatótok elől menekülnétek) de a találgatásokban is kiélhettem minden olyan indíttatásomat, amit egy jó krimi feléleszt az emberben :3


AUGUSZTUS ♫ | ♫ AZ ÉV LEGMELEGEBB HÓNAPJA
Egy feltörekvő szerző, aki hamarosan híres lesz

Feltörekvő? Nem tudom, mennyire lehet Michelle Hodkint feltörekvőnek nevezni, mikor már megírt egy trilógiát... de ebben a hónapban olvastam el tőle az első regényét, a Mara Dyer eszmélését és engem meggyőzött. Egy időben nagy volt körülötte a hype, akkoriban nem is fogott meg engem, de utólag sajnálom, hogy csak ekkor ismerkedtem meg a könyvével. Egy nagyon érdekes YA történet, melynek a paranormális vonulata kellemesen borzongató hangulatot teremt, végig fenntartva a kétségeket. Ez a valóság vagy a képzelet? Szerencsétlen Mara az őt ért traumák hatására a PTSD-je mellé kicsit meg is őrült vagy természetfelettitől kell tartani? Az atmoszféra mellett a szereplőket is a szívembe zártam, Mara nem átlagos YA hősnő és tetszett az újítás abban, ahogy az írónő közte és Noah között alkotta meg a szerepeket.


SZEPTEMBER ♫ |  ♫ AMIKOR A DIÁKOK VISSZAÜLNEK AZ ISKOLAPADBA
Egy könyv, amit az iskola miatt kellett elolvasni, de tetszett

Nope. A legnagyobb dicséret, amit tőlem kötelező olvasmány kaphat az, az, ha olvasás közben nem alszom be rajta, ennél többre ne is számítson egy se. Már eleve nem szeretem, ha a kényszert egybemossák a kedvenc időtöltésemmel, valami gonosz árnyat adva neki, de azt megtanultam az évek során, a kötelező olvasmányoknak nem én vagyok a célközönsége. A szereplők mentalitását rendre túl korlátoltnak szoktam találni.

OKTÓBER ♫ | ♫ HALLOWEEN HÓNAPJA
Egy szereplő, akinek szívesen beöltöznél Halloweenkor

Pinfeathers!!! ^-^ (Kelly Creagh: Ébredés) Ki ne akarnak beöltözni egy minden hájjal megkent, agyafúrt démonnak, aki a legszuroksötétebb fekete humorral élcelődve színesíti meg a lapokat, miközben kulcsfontosságú figurája is az események alakulásának? Még a hajszínem és a színeket illető ízlésem is passzolna hozzá! :D
Női mivoltomból fakadóan lehet, női karaktert kellett volna választanom, de nincs az az isten, amiért én pomponlány szerelésbe vagy rózsaszín göncökbe bújjak, mint Isobel :P Hiába lódult meg az irányába a szimpátiám, amikorra megerősödött és otthonosabban mozgott Varen, Edgar Allen Poe műveinek elemeivel tűzdelt, horrorisztikus, gótikus álomvilágában.


NOVEMBER ♫ | ♫ A HÓNAP, AMIKOR ARRA EMLÉKEZÜNK, MENNYI MINDENÉRT LEHETÜNK HÁLÁSAK
Egy könyv, aminek sokat köszönhetsz

Lewis Carrol-tól az Alice Csodaországban. Nem a hónap legkifogástalanabb olvasmánya, ami minden másodpercben kiváltotta belőlem a csillogó szemű rajongást. Ilyenek közül valószínűleg Nemezist (elragadó fantasy egy alternatív Egyiptomban), Árnyból az angyalt (elképesztően összetett, több könyvre is elegendő fantáziát tartalmazó alkotás), Tébolyt (megdöbbentően, zseniálisan beteg pszicho-thriller egy igazi svindler tollából) vagy a Fehér macskát (szórakoztató olvasmány mindenre elszánt bűnözőkkel és egetrengető átverésekkel) emlegetném, de a sokat "köszönhetek" nem feltétlenül a kedvencséget vonja magával. Hanem azt... hogy valami eddig nem megtapasztalt, különleges élményt nyújtott és az Alice Csodaországban kapcsán nálam mindkettő érvényesült. Imádtam azt az agytornát, azt a játékot, amire Carroll a jelképrendszerével invitált, az azon való töprengést, egy-egy momentum mit is szimbolizált ^.^ Ne higgyetek a híreszteléseknek, amik azt mondják, ez a könyv egy átgondolatlan katyvasz, a talán egyik leglogikusabb mű ez, amit valaha hátán hordott az irodalom. Ugyanezt az örömöt, ugyanezt a szórakozást a folytatása, az Alice Tükörországban is biztosította számomra a következő hónapban, ha gyengébben is valamivel, mint a Csodaország :)

DECEMBER ♫ | ♫ AMIKOR A BARÁTOK ÉS A CSALÁD ÖSSZEÜL
Egy könyv, amit szívesen adnál ajándékba

Mario Puzo: A keresztapa. A legjobb gengszteres sztori, amit valaha a kezembe vettem, tele hatalmi játszmákkal és figyelemreméltóbbnál figyelemreméltóbb észjárású fickókkal. A film is kultikus... de a könyv Don Corleone-féle kifinomultsággal lealázza. Nem találtam benne semmilyen zavaró elemet, ami nagyon ritkán fordul elő velem, úgyhogy ennek az alkotásnak a minőségét körülbelül úgy garantálom személyesen... mint a Kométás reklámban az ürge a sonkájáét. Másrészről... ajándékozásnál nem árt, ha valami nagyot mutat és ennek a kötetnek a mérete mellett nem szabad említés nélkül elmenni :DD

A szokásos szakszöveg, azaz a forrásmegjelölés kíséretében a TAG szabadon hasznosítható, viszont mivel most nem tologattam annyit a kérdéseket, hogy rajtam kívül mindenki kitöltse... megemlítenék néhány kihívott bloggert, akiknek remélem lesz kedvük nekifutni a kitöltésnek :)
Ők:
- Fancsee, a Lapról Lapra bloggerinája
- ThePaleEmpress, az Adlerhorst blogról
és
- Ashley Redwood , a Fleur de livre bloggerinája
A kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése