2017. december 10., vasárnap

Top 5 Wednesday #9 - Útmutató a moly Grincsem megidézéséhez...

Helló, ismét! :) Szokásomhoz híven művészien bizarr mértékű csúszásban vagyok az erre a hétre vonatkozó Top 5 Szerda bejegyzéssel, ám eszembe se volt elsunnyogni a poszt valamikori megírását, ugyanis a többiekhez hasonlóan a decemberi témákat én is nagyon kedvemre valónak, ötletesnek találtam *.* A hónap listáinak megnyitásaként összeállítottam egy útmutatót a moly Grincsem megidézéséhez, mivel korábban már volt egy ugyanerre a kaptafára épülő, csak más elnevezéssel bíró, "Dolgok, amik garantáltan elriasztanak egy könyvtől" gyűjteményem, most igyekeztem olyan vesszőparipákat összeszedni, amik a korábbiból kimaradtak.

Konkrétan A Grincshez annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy tudom, hogy óriási karácsonyi film és, mint minden embernek, nekem is megvan DVD-n, de sosem fogott meg igazán a történet :D Valahogy mindig túl soknak és túl töménynek éreztem, Jim Carrey-től is láttam már jobb alakítást, Taylor Momsent meg jobban csípem, amióta énekel.
 

Ezen az író lépésen minden egyes alkalommal forráspontig hevül az agyvizem, hihetetlenül bosszantó számomra, amikor csak úgynevezett marketingfogásként, az olvasó együttérzésének a kicsikarásaként teremt egy nehéz előéletet a szerző a főszereplőnek, miközben azt nem gondolja át, hogy ennek a nehéz előéletnek a racionálisság berkeiben maradva milyen hatást kell gyakorolni az adott szereplő jellemére. És ilyenkor történik az.... hogy az elvileg hét poklot megjárt emberünk csak pislog, mint Rubeus Hagrid a fésűre, amikor berobban az életébe egy nagyon gázos pasi/csaj a nagyon gázos körülményeivel, egy természetfeletti veszedelem vagy egy elvetemült gyilkos és nem tud mihez kezdeni a helyzet súlyával. Folyton kiborul, folyton hisztizik, sosem tudja, mit kéne csinálnia.
Komolyan, gyerekek, herótom van ettől a szótól! Elegem van, hogy szinte akármilyen műfajban fel tud bukkanni az ügyeletes Adonisznál az a bizonyos gödröcskés mosoly, amitől a női szereplőkről leolvad a bugyijuk. Sokszor pedig ez a mosoly perdöntő értékű szokott lenni egy másik, szóba jöhető hímmel szemben, mert a gödrök mindent visznek...

Ismerős a szituáció? Van egy vagány, balhézós, szoknyapecér fiatalember, aki esetleg valamilyen illegális ügyletben is benne van, a légynek is ártani képtelen, ártatlan galamb főhősnő meg totális roncsot csinál a csávóból, aki egyértelműen pedáloz, hogy elnyerje a rokonszenvét, mert a hölgyemény a remek intuíciójával arra jutott, úgyis meg fogja vele járni, úgyse képes minimálisat se változtatni a kedvéért. Amikor bezzeg előveszi a pasi az eggyel fentebb említett mosolyát vagy felhúzódik a pólója a hú, de kockás hasáról, akkor pillangók röpködnek a csaj gyomrában és odáig van a lenyűgözöttségtől... de amint visszakerül a helyére a póló vagy mosolyról visszavált a normál arckifejezésére, rögtön le van írva a szerencsétlen. Kezét-lábát törheti, nem tépheti le magáról a címkét, amit a társjelöltje ráragasztott.
Mint a valóságban, könyves viszonylatban is vannak utálatos pedagógusok, akik minden komolyabb ok nélkül sárkány módjára viselkednek a diákjaikkal és élvezik, hogy a hatalmukat kihasználva megkeseríthetik az általuk kipécézett egyének életét. DE abból határozottan elegem van, ha minden alap nélkül van fertelmes bestiának beállítva egy tanár, ha csak azért utálja a főszereplő, mert a munkáját végezvén kiad egy borzalmasan nehezen összepakolható, 10 oldalas (!) házi dolgozatot, ennél hosszabb gyűjtőmunkákat csináltam általánosban nem ad ötöst az illető két szép szeméért, amikor nyilvánvalóan nem készült, nem tűri, ha a legjobb barátjával az óráján rendeznek traccspartit vagy nincs a mennyekben a ténytől, ha a kötelező olvasmány helyett csak a film került megnézésre, mert az poén. Meg könnyebb.
Szerencsére egy kezemen meg tudom számolni, hány könyvben futottam bele ebbe a gyalázatos malőrbe, de meglehetősen érzékenyen érint, amikor egy szereplőnek többféle helyesírással van leírva a neve egy történeten belül vagy egyenesen meg van változtatva, például Carla helyett Clara lesz valakiből vagy Tom helyett Tod stb. Félregépelések előfordulnak, az író és a szerkesztők is csak emberek, de ha minden egyes szóra nem is, legalább a nevekre illene odafigyelni, könyörgök... ~.~

A Top 5 Wednesday résztvevő blogjai és vlogjai:
~ Anya olvas
~ HaBár, a könyves kocsma
~ Wandamaci (könyv birodalma)
~ Luthien könyvvilága
~ Adri könyvmoly könyvei
~ Reading is my dream
~ Three Points of View
~ Írásaim Tárháza
~ Olvasó Körút
~ Egy könyvmoly élményei
~ M&G
~ Deszy Könyvajánlója

~ A penchat for fantasy
~ J'adore des livres, avagy Könyvimádat Felsőfokon
~ Cover ManiacsNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése