2017. december 29., péntek

Top 5 Wednesday #12: 'In the midnight hour, she cried more, more, more' - Könyves kívánságok 2018-ra...

Helló! ^^ Nem csalás, nem ámítás, berobogtam a 2017-es év utolsó Top 5 Wednesday bejegyzésével, amiben hangolódva már a következő évre és az ahhoz fűzött olvasói reményekre, egy kívánságlistát állítottam össze arról, mi az, amit az olvasmányaimban nagyobb mennyiségben szeretnék látni és mik azok az elemek... amikkel a találkozást a lehető legkisebb számra redukálnám le, amennyiben könyörtelen kacsóim hirtelen kapnának az újévre némi befolyásoló varázserőt a tartalmakra.

Legyünk őszinték srácok, amikor olvasunk, az minket hol érdekel, hogy valakinek milyen puha szája meg selymes haja és tökéletes teste van, amikor konkrétan semmilyen előre mozdító ereje nincs ennek a történetre nézve?? A részletek a vizualizáló folyamat szempontjából persze fontosak, de az a cselekmény tekintetében édes mindegy, hogy valakinek derékig érő szőke lobonca van vagy rövid vörös és, hogy mekkora a melle vagy a bicepsze. Az íróknak se ártana ezek helyett a szellemi front erősítésére gyúrniuk. A butaságban nincs semmi bájos, ellenben az értelemmel, a lehetőség szerint kimagasló értelemmel. Úgyhogy a magam részéről sokkal több okos egyént szeretnék látni, az se zavar, ha egyenesen zsenik, sokkal szövevényesebbé, élvezetesebbé és pörgősebbé teszik a történéseket, ha vág az eszük és, így gyorsan összerakják a megfelelő kirakós darabokat, mintha valaki egy olyan kérdésen elmélkedik 100 oldalt, amit az olvasó már azelőtt megválaszolt, hogy meg lett fogalmazva. Visszatérő szindróma, hogy sok karakter kapásból rosszul érzi magát egy nála okosabb szereplő közelében és mindenféle sértést vág a fejéhez, hogy a kisebbrendűségi érzetét leplezze, de én imádom, amikor össze kell kapnom ahhoz, hogy tarthassam a főszereplők észjárásával az iramot!

Ebben az évben ástam bele jobban magamat a pszicho-thriller műfajába és szerelem lett első nekifutásra, nem bírok betelni azzal a bizonyos kizsigerelő, idegszaggató érzéssel, ami egy-egy földhöz vágó fordulat után jelentkezik. Hihetetlen katarzist adnak ezek a könyvek, jobbak, mint egy adrenalinlöket és a magam részéről már az American Horror Story-ban is imádtam azon agyalni, hogy mit miért csinál az adott pszichopata és mi lesz a következő lépése. Annak is örülnék, ha fantasy területen több sötét elemmel találkoznék, az elborult, creepy témák mindig színesítik a történetet és szeretem, amikor egy-egy kitalált világnak van valamilyen kézzel foghatóan hátborzongató töltete.

Már kiskoromtól kezdve vonzott valami a kalózokban és a gengszterekben, majd ez a vonzat kiterjedt a kemény motoros maffiózókra is és tényleg rengeteg potenciál van az ilyen karakterekben. Nem azt mondom, hogy minden történetben olyan szinten és formában érvényesüljenek, mint A keresztapában, mert az instant maffiózó történeteket is meg lehet unni előbb vagy utóbb, de sokkal több olyan karaktert szeretnék látni, akik felrúgják a társadalmi normákat és azoknak a szabályait. Orgyilkosok, bérgyilkosok, tolvajok, svindlerek és antihősök. Akiknek megvan a saját kódexük, hogy mi fér bele a határukon belülre és mi nem és aszerint cselekszenek a céljaik elérésének az érdekében. Általában ők is szoktak az okosabbak lenni, mint a standard hőskomplexusos balekok, úgyhogy velük az első kívánságom is teljesülne. Hasonlítsuk össze a tervező készségét és az agyafúrtságát Vito Corleonénak  Harry Potterével és Havas Jonéval, könyörgök...

Biztos van egy réteg, akit sikerült megfogni az ennivalóan naiv, a minimális többlet visszajáró ellen is vehemensen tiltakozó, gyerekesen ártatlan angyalokkal, különben nem mérgeznék ilyen számban az irodalmat,  de engem idegesítenek egytől-egyig. Nem életképes főszereplő alanyok, amennyiben nincsen mellettük egy rakás bébiszitter, akik megteszik mindazt, amihez a kis hercegnőnek vagy hercegnek nem fűlik az erényes foga és védelmezik minden behatástól, ami összerombolhatja a rózsaszín kis álomvilágát, meg félidőben becsempésznek pár ajándékot a fa alá, hogy meglegyen neki az illúzió a mikulásról is... Általában gyengék és ostobák, akik a saját, Gandhit is utolsó, tivornyázó patkány szintjére süllyesztő tisztaságuk által vezérelve mindenki felett ítéletet mondanak, akik velük ellentétben élelmesebbek annál, minthogy besétáljanak az első feléjük nyújtott kés pengéjébe. A helyzetükkel nevetséges kontrasztban álló elveik csak arra jók, hogy hosszú fejezeteket lehessen töketlenkedni azon, micsoda borzalmas tettre kellett vetemednie Teréz anyunak, amikor a bébiszitterjei nem tudtak épp húsz felé szakadni a kedvéért. A rózsaszín szemüvegük és a "majd én megváltok minden gonosztevőt" törekvésük annyi veszélybe sodorja őket, amiknek a háromnegyedét el lehetett volna kerülni. Remélem, jövőre elkerülnek.

Legnagyobb számban szerelmi kötelékeknél teszik az erősebb egyént előbb-utóbb papuccsá, de akármilyen társas kapcsolatnál felütheti a fejét ez a borzalom. Ismerős a helyzet, nem? Van egy vagány, karakán férfi karakterünk, aztán amikor rátalál a nagy őre, teljesen kifordult magára és egy lihegő pudli lesz belőle, aki mindent elnéz a másiknak és 24 órában csak a talpát nyalja, miközben az író megpróbálja bemesélni, hogy ez csak egy normális, modern kapcsolat, ahol a felek egyenlőek. Az egyenlőség nálam nem azt jelenti, hogy az erősebb felet leépítik annyira, hogy a másik engedelmes, halk szavú, annak minden hülyeségét benyelő lábtörlője legyen, ha nőről van szó, ha férfiről... de lehet fogalomzavarban szenvedek. Ugyanez a papucs hatás van akkor is, ha a társaságban van egy nagyon badass szereplő, a körülötte lévők totálisan eltunyulnak és csak létszám szinten vannak, mert az önkéntes vezetőjük úgyis megold körülöttük mindent. És mindkét esetben az a párhuzam, hogy amint a gerlék egymásra találnak, amint a legkeményebb egyén vezetővé avanzsál, a személyisége oda lesz, kiölik belőle a fényt. Megmarad "a szerelmesnek" és "a jóságos vezetőnek", de megszűnik létezni, mint karakter. Ebből a leépülésből akarok kevesebbet.


A Top 5 Szerdások "2018-as kívánságok" listáiért kukkantsatok be az alábbi blogokra/vlogokra:
~ Anya olvas
~ HaBár, a könyves kocsma
~ Wandamaci (könyv birodalma)
~ Luthien könyvvilága
~ Adri könyvmoly könyvei
~ Reading is my dream
~ Three Points of View
~ Írásaim Tárháza
~ Olvasó Körút
~ Egy könyvmoly élményei
~ M&G
~ Deszy Könyvajánlója

~ A penchat for fantasy
~ J'adore des livres, avagy Könyvimádat Felsőfokon
~ Cover ManiacsNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése