2017. december 9., szombat

Karácsonyváró Garázdálkodás A Projektesekkel (Téli Mini-Projekt)

Hei! A különféle ünnepek, jeles napok, évszakok alkalmából már bevett szokássá vált, hogy pár bloggerrel összedugjuk a fejünket és Virág vezetésével csinálunk egy tematikus hetet. Tavaly, a második projektünk keretében már szerveztünk egy kiterjedt, résztvevőnként is ezerféle, megvalósított kreatív ötletből álló Karácsonyi Projekthetet, így arra döntöttünk, emiatt idén nem fogunk ugyanolyan részletességgel belemerülni a dologba. Valamilyen szinten a meglátásom szerint ez elkerülhetetlenül önmagunk plagizálásának minősülne, bármennyire is kimeríthetetlennek tűnik elsőre a karácsonyi ötletzsák.

De... a karácsony, az mégis csak karácsony, a tél pedig többünk kedvenc évszaka, úgyhogy mi sem mehetünk el mellettük csak úgy szó, avagy poszt nélkül. A 2017-es év karácsonyi időszakára egyetlenegy közös bejegyzéssel készültünk, egy ezúttal inkább személyes, mint könyves térre irányuló kérdéssorral, ami mindannyiunk blogján ugyanattól az időponttól: 17: 00-tól elérhető a mai napon.

Tudjátok, hogy még a határtalan hírében álló önbizalmammal se nevezhetném magam anélkül technológiai zseninek, hogy segget csinálnék a tulajdon számból és nem csináltam még egyszer se időzített posztot... úgyhogy túlzás nélkül mondom, várakozással nézek az elé, mennyire is sikerült ez a beállítás... Amennyiben jelenleg délután öt van és ezt látjátok vagy már elmúlt öt, de publikálási időnek annyi van feltüntetve, akkor valószínűleg összejött a dolog. Ha meg nem, akkor amint majd felkelek, most úgy hozzávetőlegesen hajnal egy óra van akkor ezt a bekezdést kitörlöm és felcserélem egy idétlenségemet kifejtő, válogatott szidalmakkal teli kis gyöngyszemre, amiben annyiszor kérek majd elnézést a késésemért, hogy görcsbe állnak majd az ujjaim, mire leírom. Nem, nem csak a tél miatt vagyok ilyen kirobbanóan optimista.

Hozzá is látnék a gyors áttekintés alapján is néhol nem egy ízben szadistának ígérkező, cuki kis kérdésekbe, a megfelelő hangolódó zenével. Hogyha szeretitek a heavy metált vagy csak egyszerűen unjátok a tipikus, száncsengő-száncsengő típusú karácsonyi dalokat, akkor ajánlom a lentebbi számot a teljes Halford III: Winter Songs albummal egyetemlegesen és az örök kedvencemmel, a Lacuna Coil: Naughty Christmas-szel.created by HunHowrse Layout Generator on 2017-12-09 00:01:17
                                          RÉTA KÉRDÉSE:
Emlékszel rá, hogyan tudtad meg, hogy a Mikulás/Jézuska nem létezik? Ha igen, elmesélnéd?

Hogyne emlékeznék rá! Hiszen ennek a kérdésnek az első elolvasásakor történt! Komolyan, Réta, ezt tálalhattad volna finomabban is a hozzám hasonló tudatlanok pelyhes kis lelkének...nem csak így nyersen, direktben :P

Viccet félretéve, az évet pontosan nem tudom behatárolni, de nem is övezi a felfedezést akkora nagy sztori. Nem volt nagy lelepleződés a személyes mikulásaim részéről, amit aztán nagy sírás-rívás követett, nem dugtam el a karácsonyfára/az ablakra néző lencsével az üveges szekrénybe a videokamerát, mint egy osztálytársam.
Egyszerűen csak magamtól rájöttem. Egy bizonyos kor után erősen gyanús lett, hogy a Mikulásnak/Jézuskának is ugyanazoknál a termékeknél jelentenek a források készlethiányt, mint a környezetem felnőttjeinek és, hogy a manók csomagolási szokásai, papír és szalagválasztási szempontjai félelmetesen hasonlóak az anyukáméhoz :'D Egyszer még teszteltem is az öreget, egy apróságot, amit szerettem volna, nem említettem a felnőtteknek, csak gyakran gondoltam rá. xD
Alapjáraton a Mikulásnál és a karácsonynál is úgy csináltuk, hogy a Mikulás/Jézuska idejét megelőző este, 5.-én és 24.-én kaptam a családtól ajándékot, majd következő nap reggelre ott várt a fa alatt még pár ajéndék, amit a Mikulás/Jézuska hozott. Miután elért a nagy felismerés, még megmaradt a kétszeres szokás néhány évig, ameddig közös megegyezés után nem jutottunk arra, hogy ehhez már túl nagy vagyok, így most már egy ideje az 5.-i és 24.-i meglepetésezés folyik.


                              PERPETUA & INDIE KÉRDÉSE
Karácsonykor veled is könnyebben elszalad a ló könyvvásárlás terén? Magadnak is veszel ilyenkor vagy csak másoktól kapsz?

Nem igazán szalad el, pont a karácsony apropójából. Amióta elkötelezett moly lettem, a nekem való ajándékadás úgy szokott működni, hogy a családom ünnepélyes keretek között felszólít, hogy ragadjak tollat és papírt és körmöljem le nekik a jelenlegi teljes molyos kívánságlistámat, hogy a könyvek mennyiségéből fakadóan biztos meglepődjek majd. Úgyhogy nehogy véletlenül pont azt megvegyem, amit nekem szánnak alapon, decemberben az esetleg nagyon-nagyon régóta várt új megjelenéseket leszámítva vásárlási bojkott van a részemre. Idén így lefixáltuk, hogy megrendelem egyben Sarah J. Maastól a Köd és harag udvarát és Jennifer L. Armentrouttól a Perzselő csókot és kifújt a könyvvásárolgatás...


                                        DORKA KÉRDÉSE
Mutass pár olyan könyvborítót, amik a télre és a karácsonyra emlékeztetnek.

Üsse kő! :D A kívánságlistámról és a polcomról fogok válogatni, mivel konkrétan karácsonyi hangulatú borítókban egyik se bővelkedik, magát a telet célzom meg a lentebbi kis portfólióval.
                                   WANDAMACI KÉRDÉSE
 Van valamilyen karácsonyi szokásotok?

Nincsen semmi olyan formabontó különlegesség, minthogy vitateam-es plüssöknek öltözve kecskét áldozunk a kertben a legutóbbi számlák borítékjából gyújtott tűz köré gyűlve, miközben a nyitott ablakból visítja Mariah Carey, hogy I don't want a lot for Christmas... csak az, amit alapvetően mások is szokásosnak vesznek.

A standard, rockzenére fadíszítés, együtt evés, süteménysütés szokásokon túllépve nálunk ismétlődő hagyomány, hogy mindig veszünk előtte egy kéthetes tv újságot, amiben aláhúzzuk és bekarikázgatjuk a filmeket, amik érdekelnek minket, aztán annyira elesszük/elbeszéljük az időt, hogy a felét se tudjuk megnézni a jóknak merthogy, amik maradtak azok természetesen egy időpontban vannak 8 csatornán, amivel 2 tévével se lehet versenyt felvenni és már csak azok a gagyibb, minden évben műsorra kerülő csodák maradnak, amik mindenkinek a könyökén jönnek ki...  ':D


                                         ANNA KÉRDÉSE
 Miért várod minden évben újra a karácsonyt?

Mennyire fog idétlenül hangzani, ha azt mondom, nem tudom? Félreértés ne essék, nagyon szeretem a karácsonyt, de ezen a kérdésen sosem gondolkoztam el, hiába szokták hébe-hóba feltenni nekem. Megszokásszerűen várom, természetes, minthogy esténként történetet írok vagy olvasok és, hogy azelőtt meg azután is engedek vizet a fogkefémre, hogy rányomtam a fogkrémet. Nem éppen egy lírai válasz és külső szemlélőnek robotosan vagy érzéketlenül hathat... de jobbal nem tudok előrukkolni, a többieknek majd biztos sikerül.:) Belém van kódolódva, mint a pislogás, hogy várjam, hogy kapásból úgy vegyem... ez az időszak más. Hogy ilyenkor az univerzumban más erők dolgoznak, más a hangulat, összességében nem lehet egy kalap alá venni egy szeptemberrel vagy egy januárral. Mert megfoghatatlanul, de más.

                                         NIITAA KÉRDÉSE
 Mely könyvek szerepelnek a karácsonyi kívánságlistádon? Milyen fajta fát preferáltok: műfenyő vagy igazi?
+ kihívás: építs moly-karácsonyfát!

Ezt a poént a remek megérző-és borzalmas beosztó készségemnek köszönhetően valamikor fentebb lelőttem: tetundra ugyanazok, mint a Molyos kívánságlistámon. Akinek van indíttatása és türelme végigpörgetni, fáradjon ERRE a linkre.

Ez egyértelmű, az igazit. Jöhetnek a habzó szájú környezetvédők, hogy nagy sopánkodások közepette megtérítsenek, komolyan, tárt karokkal várom őket. Mondhat akárki akármit, a műfenyőnek... más a kisugárzása, mint egy igazinak és ráadásul illata sincsen. Pedig az, az igazi, hamisítatlan fenyőillat nálam elengedhetetlen eleme a faállításnak. Meg műfenyő alól nem is kell naponta kétszer összeseperni a lehullott tűelemeket, abban mi a pláne? :P Az a kis valamilyen szinten értelmetlen hatótávolságú "pótcselekvés" az ünnepi hangulat része!

A kihíváson elgondolkoztam, tavaly rengeteg képet láttam ilyen kreatív, könyvekből épített fenyőkre, de én most ezt a kihívást passzolom. Túl finnyás vagyok a regényeim tökéletes, mikroszkópos megfigyeléssel is kikezdhetetlen kifogástalanságára ahhoz, hogy olyan műveletnek vessem alá őket, ami során picit is gyűrődhetnek vagy meghajolhatnak a lapjaik. Már attól előtör belőlem a Cujo, ha illetéktelen személy hozzá készül nyúlni egyhez értsd: mindenki más rajtam kívül.


                                         VIRÁG KÉRDÉSE
Mi az, amit minden karácsonykor meg akarsz tenni / szokás, amit fel akarsz venni, de aztán mégsem teszed meg soha?

Smárparti a fagyöngy alatt Sol első számú könyves álompasijával... aki egyelőre komoly inkognitóban nyomul. Na, jó nem. xD
El kell keserítenem a népet, nálam nincsen ilyen. Vagyok annyira egoista, hogy szánt szándékkal ne változtassak semmit a bevett viselkedési formámon, beleérve a szokásaimat is, úgyhogy az újévi fogadalmak se játszanak az esetemben. Meg különben is, ha valamit meg akarok tenni, azt megteszem, ennyi. Ha valóban fontos a cél és nem egy olyan dologról van szó, amit a képességeim határai nem engednének, akkor nem tologatom éveken át.

                                        BARBI KÉRDÉSE
Karácsonyi hangolódásként szoktál karácsonyi témájú könyveket olvasni?

Nem. Vagyis... idén október vége felé ugyan nekiugrottam a Karácsonyi éneknek, de az nem ünnepi hangolódásnak volt betudható, hanem egy kihívásnak. Megvolt adva 50 szempont és azok közül ki kellett választani 30-at, amihez könyveket hoztak a teljesítők. Akkor úgy gondoltam, beleveszem az olvasd el egy családtagod kedvenc könyvét pontot is a saját listámba, de nem volt elérhető távolságon anya új kiadású példánya a könyvből, így maradt a MEK-re feltöltött, fertelmes fordítású darab, amit félbe is hagytam, miután tömkelegével futottam bele magyarra fordított személynevekbe és habos-babos kifejezésekbe. 

Kifejezetten karácsonyi könyvek közül egy se keltette fel a figyelmemet még és nem is szokásom idényekhez igazítani az olvasmányaimat. Most is egy elragadóan beteg pszicho-thrillert olvasok és a következő olvasmányom is thriller lesz valószínűleg.


                                         MOLLY KÉRDÉSE
Hogyan telik nálatok a szenteste?

Csak a szokásos. Ameddig készülődőfélben van a vacsora, addig olvasok, blogolok vagy írok, majd amikor minden elkészül, akkor félbehagyom ezeket, hogy megkezdődhessen az evészet, közben megy valamilyen film háttérvilágításként/hangként. Ha jóllaktunk a menü sós részével, akkor jön az ajándékosztás, majd sorra kerülnek az édességek, zenét hallgatunk vagy filmet nézünk.


                                      ANITIGER KÉRDÉSE
Milyen lenne számodra a tökéletes Karácsony? Emlékeztet gyermekkorod Karácsonyaira?

Összességében az igényeim szerinti tökéletességi mércét az eddig megélt mindegyik karácsonyom elérte, amire emlékszek. Gyerekként volt egy olyan idióta "szokásom", ami az elmúlt hetekben uralkodó állapotokat illetően még mindig nem takarodott ki belőlem, hogy a karácsonyi/születésnapos időszakot kivétel nélkül betegeskedve töltöttem. Influenza, nátha, valamilyen gyulladás, mindig képes voltam/vagyok előrukkolni valamivel... :D


                                           SOL KÉRDÉSE
Kaptál már olyan ajándékot, aminek nem örültél? Mi volt az? Hogy kezelted a helyzetet?

Karácsonykor sose volt ilyen... de más ünnepnél előfordult már egyszer... amikor még kisebb voltam. Annyira nem részletezném ki és konkrétan az esetet és a tárgyat se nevezném meg, mert azóta felgyülemlett sok egyéb stikli mellett, hajlíthatatlanul haragtartó ember lévén azóta is fújok az ügy miatt az ominózus személyre.

Tudom, hogy "nem az ajándék, hanem a szándék a fontos" meg a hasonló szentszövegek, de egy ilyen dolgot elcseszni előttem egyet jelent azzal, hogy az ajándékozónak nem elég fontos az, akinek az ajándékot szánja, amennyiben a másik nem egy nyilvánvalóan, józan ész határain belül teljesíthetetlen valamit kér. Saját, élő dinoszaurusz kölyök, Jaguár sportkocsi, egy lánykérés Sid Vicioustól, egy akkora lapos képernyős tévé, mint egy mozivászon stb. Nem invesztál bele elég időt, energiát, figyelmet, na meg persze szeretetet, különben tudná, hogy a másik minek örülne.

Ha nem is kijósolná egy kristálygömbből, de megjegyezné, miket említ a másik, akit meg nem érdekel annyira az egész, hogy ezt megtegye, arra meg azt mondom, ha mindenképpen adni akar valamit, ismerje el az alkalmatlanságát a feladatra és adja oda az ajándékra szánt összeget. Számomra ez még mindig kevésbé kínos/megalázó, mint azzal szembesülni, az illetőnek annyira rövid az agya vagy annyira nem figyel oda a téma fontossági szintjét a sárba tiporva, hogy valami hülyeségbe invesztál.

                                  NEVERHOOD KÉRDÉSE
Mik azok a témák (közéleti, kulturális, szociális, bármi), ami számodra NEM jöhet szóba szenteste vagy karácsony napján a családi asztalnál beszélgetés közben?

Csakis olyan, ami máskor sem. Tingli-tangli, már-már tartalmatlannak tekinthető témák, pl. a Mancika kis unokája fellépett egy lépcsőfokra és milyen ügyes, amiért közben nem esett le és törte el a lábát... vagy Láttam nemrég XY-t és annyira megöregedett, hogy hú meg há! amiket én három perc alatt véglegesen ki tudok vesézni, míg sokan mások órákig elcsámcsognak rajtuk, ismételgetve önmagukat.

Ha van a feldobott témakörnek értelme, akkor felőlem lehet pszichológia, politika vagy akármi.

A magam részéről, a többiek irányába pedig a legutóbbi American Horror Story epizód érzékletes lefestésének vagy a jelenlegi olvasmányom pszichopatájának a tetteinek feltárásának kiszökhetési idejére teszek lakatot a számra azoknak a kedvéért, akik nem tudnak jóízűen, fapofával enni, miközben a képernyőn a gyilkos épp kibelez valakit.

                      SAJÁT KÉRDÉS, ALIAS GOTHIC KÉRDÉSE
Ismerős lehet az iskolából mindenkinek a télapós/karácsonyos meglepetés húzás… Az ez évi első olvasmányod főszereplőjének milyen ajándékcsomagot állítanál össze? (Fontos: az anyagi oldal nem téged terhel, úgyhogy tegyél bele egy könyvet is)

Kezdjük azzal, hogy megnevezem, mit olvastam 2017-ben először... ami nem más, mint a Jennifer L. Armentrout: Oblivion - Feledés 2. , a Luxen sorozat Ónix kötetének Daemon-szemszöges verziója. Szóval, a Mikulásos/karácsonyi húzásom "kezdeményezettje" Daemon Black.

Annyi fix, hogy a tasaknak pirosnak kell lennie, mert, mint a sorozat első részében kiderült, ez lenne Mr. Badass Alien kedvenc színe. Könyvek közül abból kiindulva, mennyire el van szállva magától Daemon, valószínűleg a Luxen-sorozat egyik kötetének örülne a legjobban, hogy saját magáról tudjon olvasni... de fantáziadúsabb szándékozok ennél lenni. Egy kívánságlistás regényemet, azaz Stephen Kingtől A ragyogást választanám Daemonnek, mint meglepetéskönyv. A kísértetes téma biztos fekszik neki, ha már annyit nézte a Szellemvizsgálók sorozatot a az első Luxen kötetekben.^^

A tasakba menne még egy zacskó csokidarabos keksz tekintettel az Ónix ide vágó, ebédlős jelenetére, két tábla tejcsoki, egy kis kiszereléses, pizzás Bake Rolls mini szintén egy ebédlős jelenetből esett a választásom erre az ízesítésre, egy csomag mikroban elkészíthető, pattogatható kukorica, pár zöld és piros csomagolású szaloncukor és néhány apróbb csoki meg cukor. Éééés... a poén kedvééért egy cuki, E.T.-s "Boldog Karácsonyt!" üdvözlőlap és egy kinyithatós kis tükör. xD


A Mini-Projekt résztvevő blogjai, avagy a kultikus Projekthetek kemény magja:
Never Let Me Go (LINK) ~ Virág / Virág_Blogger
Wandamaci (könyv)birodalma (LINK) ~ Wandamaci
Three Points Of View (LINK) ~ Vicky / Vicky3
Írásaim Tárháza (LINK) ~ Hikari / K_A_Hikari
Könyvjelző (LINK) ~ Perpetua és Indie
Coffee & Manga (LINK) ~ Molly / molly_
Könyvvadászok (LINK) ~ Sol
Metaforaszennyezés (LINK) ~ Sára / sateenkaarigirl
Hagyjatok! Olvasok! (LINK) ~ AniTiger
Miss Library (LINK) ~ kovkira
TodayWiggin (LINK) ~ Valentine Wiggin / Valentine_Wiggin
Neverhood's Diary (LINK) ~ Neverhood / neverhood
Kitablar (LINK) ~ Barbi / BarbyMalik0112
Varázstinta (LINK) ~ Lonette / csokitorta
HaBár, a könyves kocsma (LINK) ~ Réta / reta09
Niitaabell Világa (LINK) ~ Niitaa
Anya olvas (LINK) ~ Dorka/ CsakSimánDorka
Fleur de Livre (LINK) ~ Ashley / Ashley_Redwood
Lap lap után (LINK) ~ Anna / M_Annie_99
Goodbye Agony (LINK) ~ Gothic Fleur / Gothic01


Ez volt a részem az idei utolsó közös ténykedésünkből, ne felejtsetek el benézni a többiekhez és csatlakozni a rendszeres olvasók, illetve a blog nem kicsit rühellt facebook oldalának a követői közé :D

Kellemes karácsonyi készülődést nektek is! A karácsonyfát és a konyhát igyekezzetek ne felgyújtani.
A kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése