2017. június 5., hétfő

Book Tag: Felelj, ha mersz (Book Tag #20)

Üdv, földlakók! ^^ A hetet egy közepes hosszúságú Book Tag-gel indítom, ami a Felelj, ha mersz nevet kapta és egyben a 20. ilyen bejegyzés a Goodbye Agony-n. A kérdéssor már jó ideje a számítógépem szöveges fájljai között turnézik és azzal az elkeseredett próbálkozással halogattam eddig, hogy ne egymás nyakában legyenek az oldalon a kérdéssorok. Most sikerült tartanom magam a menetrendemhez, a jövőben nem biztos, hogy összejön majd :D Mielőtt belevágnék, még egyszer köszönöm a kihívást Rétának, a HaBár, a könyves kocsma bloggerijánának, Dorkának, az Anya olvas bloggerinájának, illetve Dodó05-nek, HippyHelena-nak és Renée_Wolfhart-nak a molyról. :) Egyszer sem fordult elő, hogy ennyien próbáltak egy TAG-hez csábítani, nagyon nehezen bírtam türtőztetni magam a kitöltéssel, lányok :D
 
created by HunHowrse Layout Generator on 2017-06-04 22:12:36
Ez a kis szösszenet 19 kérdésből áll és annyiban különbözik az eddigi, nem kihúzogatós Book Tag-ektől, amiből egy amúgy már be van készítve, csak publikálásra vár hogy a kérdések összeállítója kitalált három "szabályt".
Ezek a következők:
1. Légy őszinte!
2. Válaszolj minden kérdésre!
3. Hívj ki legalább 4 embert!
Ennek a hivatalosításnak nem látom annyira sok értelmét, mert szerintem alap, hogy ha valaki TAG kitöltésbe kezd, akkor őszintén válaszol (egy könyves kérdőívben minek hazudni?) és nem is hagy ki kérdéseket... O.o Na, mindegy...

1. Melyik könyv van a polcodon a legrégebb óta?
Ha beleveszem a mesekönyveket is, nem csak azokat a regényeket, amikkel az utóbbi jó pár évben mulattam az időt, akkor az Alan Alexander Milne - Micimackó. Még 2-3 éves lehettem, amikor megkaptam.

2. Mit olvasol jelenleg, mit olvastál ez előtt és mit fogsz ez után?
Jelenleg a bevett szokásomtól eltérően két könyvet olvasok, On Sai-tól, a kedvenc magyar írómtól az Apa, randizhatok egy lovaggal?-t és a Harry Potter sorozat második kötetét, ezúttal angolul. Az első idegen nyelvű vállalkozásom, remélem félúton nem fogok úgy dönteni, hogy inkább magyarul fejezem be :D Szurkoljatok! A legutóbb befejezett könyvem Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa c. dark fantasyja, amiről csak áradozni tudok. Mindenkinek ajánlom, aki valami egyedi fantasyre vágyik összetett világgal és okos karakterekkel. A következő... az kérdőjeles. Nagy valószínűséggel vagy Jamie McGuire-től lesz a Gyönyörű lángolás vagy Stieg Larsson-tól A tetovált lány.

 3. Melyik az a könyv, amit mindenki szeret, de te utálsz?
A. O. Esther-től a Gombnyomásra. Igen, még mindig emiatt a regény miatt nyavalygok, mondhatni haragtartó típus vagyok. Voltak kétségeim, mielőtt kívánságlistára raktam, de amikor láttam a 90 fölötti százalékot és a csupa 5 csillagos értékelést a könyv molyos adatlapján, akkor megnyugodtam. Rosszul tettem. Ennyire egy könyvvel sem szenvedtem meg, amit önszántamból olvastam.

 4. Melyik az a könyv, amit folyamatosan mondogatsz magadnak, hogy elolvasod, de valószínűleg nem fogod?
Ide hozom Nikki Sixx, Slash és a többi rocksztár életrajzát. Nagyon el akarom olvasni mind a kettőt, a beszerezendő könyvek listám dobogóján ülnek, de mivel a kiadó nem csinált belőlük újranyomást, csak egy adagot, már évekkel ezelőtt is lehetetlen volt őket beszerezni :/ A használt könyvekkel szemben meg érzek némi bizalmatlanságot, nagyon allergiás vagyok rá, hogy minden négyzet millimétere hibátlan legyen egy kötetnek.

5. Melyik az a könyv, amit nyugdíjas korodra is megőrzöl?
Ez nem is kérdéses. MINDEGYIKET. Nem azért gyűjtöttem őket össze, hogy az évek során fokozatosan elhagyjam őket. Tisztára értelmetlen lett volna úgy a vásárlás.

6. El szoktad olvasni az utolsó oldalt előbb vagy kivárod a könyv végét?
Attól függ... Amikor már nagyon ideges vagyok, hogy nem végződik-e valami szörnyűséggel a történet, például az egyik főszereplő halálával, akkor inkább elolvasom az utolsó pár oldalt, hogy ha végül be is üt a krach, akkor ne reménykedjek értelmetlenül addig.

7. Köszönetnyilvánítás: papír- és tintapazarlás vagy érdekesség?
Az is ugyanúgy a könyv része, mint maga a történet, persze, hogy érdekesség. Mindig elolvasom az utolsó betűig, már csak azért is, mert a felsorolt személyek is így vagy úgy, hozzájárultak a szerzőn kívül, hogy a kezemben tarthassam az adott könyvet.

 8. Melyik karakterrel cserélnél szívesen helyet?
Paul Sheldonnal a Tortúrából! Hát nem egyértelmű? :D Viccet félretéve, érdekes kérdés, mert a kedvelt karaktereim vagy  életveszélyes világban élnek, vagy nem fantasy könyv esetén finoman és elegánsan fogalmazva szar a családi hátterük, előéletük. Tökéletes megoldás úgysincs, Lenával cserélnék helyet a Kylie Scott: Szólóból. A Jimmy-vel való kötelező jellegű, napi üvöltözés után nem vágyakozok, de legalább ott lóghatnék a koncerteken, a lemezbemutatókon meg a rocksztár összejöveteleken. Talán akkor még Nikki Sixx és Slash életrajzát is megkaparinthatnám valahogy. Akár személyesen tőlük, dedikálva! *.* Ah, túl szép álom, hogy igaz legyen :P

9. Van olyan könyv, ami valami különlegesre emlékeztet az életedben? (Hely, idő, személy?)
Leigh Bardugo-tól az Ostrom és vihar. Még december elején rendeltem meg az ACOTAR-ral együtt, de csak karácsonykor sikerült rá sort kerítenem. Miközben olvastam és Éjúr miatt olvadoztam, a  Lacuna Coil: Nighty Christmas c. számát hallgattam, időnként bekaptam egyet az előző nap sült mézeskalácsból és élveztem a sülőfélben lévő esti menü illatát.

10. Mondj egy könyvet, amit érdekes módon szereztél meg!
Jay Crownover- től a Rule. Miután éveken keresztül keresgéltem több város, több könyvesboltjában,
egy kedves molyos barátnőm, Fancsee megszerezett nekem egy "elfelejtett" példányt a könyvesboltból,
ahol dolgozik ^^

11. Adtál már valaha könyvet valami egyedi okból egy különleges személynek?
Még nem. Ha ajándékozásra kerül sor, akkor többnyire szénrajzokkal rukkolok elő, amikor felröppen ünnepek előtt a rokonságnál a kérdés, hogy ki-mit szeretne, mindig egy ilyet kérnek.

12. Melyik könyv volt veled a legtöbb helyen?
Kelley Creagh-tól a Nevermore. Hónapokon keresztül vittem magammal iskolába, buszra és még egyszer az orvoshoz is velem jött. :D

13. Van olyan kötelező olvasmány, amit középiskolában nem szerettél, de pár évre rá kiderült, hogy nem is olyan rossz?
Nem, kötelezőket csak egyszer olvasok el, amikor éppen kötelező, aztán könnyes búcsút veszünk egymástól az adott kötettel és soha nem nézek felé többet. Már több bejegyzésemben is kitértem a kötelezők kérdésére, egyszerűen elavultnak tartom őket téma-szintjén is, másrészről pedig vagány, "a társadalom bekaphatja, én akkor is önmagam leszek" típusú karakterekre nem igazán lehet bukkanni az ilyen művekben... :D

14. Használt vagy új könyvek?
Ezt a kérdést nem szándékosan, de fentebb már megválaszoltam: új könyvek. Plezúr nélküli borítót még a frissen nyomtatottak között sem egyszerű találni és jobban szeretem a nemrég nyomtatott és ragasztott könyvek illatát, sokkal üdébb és kellemesebb.

15. Olvastál valaha Dan Brown könyvet?
Öm... ez ennyire alap lenne? O.o Nem, még nem olvastam tőle, a tapasztalatom a műveivel kapcsolatban kimerül annyiban, hogy tudom, ő írta az Angyalok és démonokat - azt is azért, mert a saját könyvembe "bennfentes poénként" azt írtam, hogy egy, a két faj egyikébe tartozó karakterem azt olvassa épp.

16. Megtörtént már veled, hogy a filmadaptáció jobban tetszett, mint a könyv maga?
Igen, pont nemrég volt ilyen az Idegpályával. A könyv sem volt rossz, de a film egyértelműen magasabb szintet képvisel minden téren, sokkal jobban élveztem.

17. Volt már veled valaha, hogy éhes lettél olvasás közben? Szakácskönyv is számít!
Igen, a Trónok harca olvasása közben állandóan éhes voltam. Kegyetlenség az írótól ennyi étvágygerjesztő, gőzölgő sülthússal bombáznia az olvasót :P Főleg, amikor éjszakai olvasáskor ilyet nem lehet csak úgy egy intésre elővarázsolni a lakásból.

18. Ki az a személy, akinek a könyvajánlásait mindig megfogadod?
Sok ismerősöm értékeléseit követem nyomon, de elsősorban a saját meggyőződésemre adok. Elolvasom a barátaim/figyeltjeim értékeléseit és gyakran rákeresek a könyvekre, amikről beszéltek, de a "fő döntés" attól nálam van. Bármennyire is bizalomgerjesztőek az értékelések, ha valami miatt úgy érzem, hogy a szóban forgó könyv távol áll tőlem, akkor senkinek az ajánlása se győz meg róla, hogy elolvassam.

19. Van olyan könyv a komfortzónádon, kedvenc műfajodon kívül, amit végül imádtál?
Ez egy... nehezen megválaszolható kérdés, ugyanis a komfortzónámtól mérföldekre lévő könyveket nem olvasok, de ezt a bizonyos komfortzónát időnként bővítem. Így jelenleg a fantasy, romantikus, sci-fi és thriller kategóriákban mozgok.

A kihívottjaim:
- perpetua, a Könyvjelző blogról
- byrgusz, az Egy olvasó lány naplója bloggerinája
- DoktorGonzo, a molyról
- kellyolvas, a Kelly és Lupi olvas blogról
Nem tudom van-e kedvetek hozzá, vagy kitöltöttétek-e már, utóbbi esetben szívesen fogadnám a válaszaitok linkjét ^^
Forrásmegjelöléssel bárki viheti a TAG-et, akinek megtetszett.

Gothic Fleur voltam, olvassatok sokat, hallgassatok zenét, stb, hagyjatok nyomot, ha úgy tetszik. :)
A kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése