2017. május 8., hétfő

A nap, amikor cenzúráztak; éljen az igazságos elbírálás...

Sziasztok, lányok-fiúk! A tegnapi során belekeveredtem egy incidensbe, ami során sikeresen forráspontig hevült az agyvizem, vörösben láttam, avagy leegyszerűsítve nagyon felidegesítettem magam. Ugyanis valami olyan történt, ami korábbi életem során nem: cenzúráztak. A tanulságot totálisan bepipulva és valamivel nyugodtabb, de nem kevésbé frusztrált állapotban is levontam: nincsen szükség olyan emberekre, akik rá merészelnek világítani, hogy valaki téved. A sztárokkal foglalkozó hírportálokon legalábbis biztos nincs...

A szituáció a következő volt, megjelent a starity-n egy ominózus cikk, amiben Kylie Scott: Stage Dive sorozatát ajánlották a felhasználóknak (a saját értékeléseimet a magyarul megjelent kötetekről ITT olvashatjátok). Az oldal életvitel részlegében nem igazán jelent meg használható anyag azóta, hogy valaki írt egy szép, kerek ismertetőt az antiszociális személyiségzavar jellemzőiről, így nagyon örültem neki, hogy végre valamilyen értelmes téma kerül terítékre, hogy valaki hajlandó foglalkozni a könyvekkel is az X illusztráció, ami bizonyítja, hogy Y az Z típusú cikkek tengerében. Igen ám, de már maga a cím is kiakasztott, ugyanis úgy vezették fel a sorozatot, hogy a fiúbandák kedvelői imádni fogják. Magában a cikkben pedig többször ki van rá térve, hogy akik szeretik a fiúbandákat, azok azért is imádni fogják ezeket a köteteket, mert behelyettesíthetik a kedvenceiket a karakterek helyére (pl. One Direction - Harry Styles = Stage Dive - Jimmy Ferris). A molyon a dühöngő zónába már felvázoltam ezzel kapcsolatban az ellenérzéseimet és megtettem a szóban forgó cikk alatt is. A lényeg, hogy mindannyian nyugodtan hihettek a fülszövegeknek, ugyanis a Stage Dive egy ROCK banda és NEM egy FIÚBANDA. A kedves cikkíró viszont ezt a tényt nem akaródzott elfogadni és hozzátette, hogy pont az a szép az olvasásban, hogy mindenki úgy értelmezheti és képzelheti el a leírtakat, ahogyan szeretné.

Ez oké egy bizonyos pontig, pl. lehet valakinek eltérő véleménye arról, hogy mennyire volt helyes egy karakter döntése, mennyire jó egy szál stb. De, ami le van írva feketén-fehéren, jelen esetben az, hogy a Ferris-testvérek, Ben és Mal rocksztárok, rock bandában zenélnek, ergo nem fiúbandában vannak, az nem egyéni elképzeléstől függ, hanem az íróétól. Ez pont ugyanolyan, mint amit később kommentben is felhoztam: attól, hogy én azt akarom, hogy Edward Cullen vérfarkas legyen, attól vámpír marad és hiába képzelem el Harry Potter-t kék szemmel, attól Rowling zöld szeműnek írta le a fiút. Ezek nem olyan részletek, amik eltérő látásmód szerint változhatnak, hanem tények. A vita során Wikipédiás idézetekkel alátámasztva, normális hangnemben,mindenféle káromkodástól mentesen leírtam, hogy a Stage Dive nem minősülhet fiúbandának, hiszen a fiúbandákat többnyire mesterségesen hozzák létre a menedzserek, jó külsejű srácokat választva, hogy a tinilányok igényeit kielégítsék zenei téren. Minden tag táncol és énekel és habár ritkán tudnak minimális mértékben játszani valamilyen hangszeren, a hangszeres részeket más zenészek biztosítják, akik a háttérben maradnak és nem állandó tagjai a formációnak. Tehát, mivel a Stage Dive pedig áll egy basszerból, egy ritmusgitárosból, egy dobosból és egy énekesből, ezért akkor sem lehetnének fiúbanda, ha a fülszövegekben és a könyvekben nem lenne kismilliószor leírva, hogy ők bizony egy rockbanda. Nem Backstreet Boys-fajta banda, hanem Mötley Crüe-féle banda. Ha már az írónőnek nem hisz a cikkíró, gondoltam a műfajbeli megkötések szabályai hatnak rá.

Naiv voltam, ugyanis az illető rögtön azzal jött, hogy a One Direction tagjai közül is tudnak hangszeren játszani páran, így a hangszeren lovagolni elavult, ezen kívül pedig az általa felhozott többi példacsapat, az 5 seconds of summer és a Maroon 5 is használ hangszereket. A 5SOS-re punk bandaként hivatkozott, míg a Maroon 5-re pop-rock bandaként. Erre én leírtam, hogy a pop-rock egy keverék műfaj, ami nem elég lightos ahhoz, hogy sima pop legyen, de nem is rendelkezik elég rockos vonással, hogy rock 'n' roll-nak lehessen minősíteni, ezért egy pop-rock banda se rockbanda. Azt is hozzátettem, hogy az 5SOS egy pop-punk banda, így nekik sincs közük a rock zenéhez, hiszen a pop-punk egy sokkal populárisabb műfaj, mint az, amit a nagy klasszikusok, a The Clash, a Ramones és a Sex Pistols játszottak anno. Arról is szót ejtettem, hogy ezt a műfajt a punk közösség nagy része éppen emiatt el sem ismeri.

A hitelesség hiánya miatt az zavart a leírtakban, hogy ezáltal a felvezetés által félrevezette a cikkíró a felhasználókat, mert akik 1D rajongóként kézbe veszik a könyveket és édes szépfiúkra vágynak, azok pofára fognak esni, hiszen a Stage Dive-s srácok mindegyikének megvan a múltjában a szar, magasabb a vérmérsékletük és megvan bennük az a bizonyos vadság, amiért mi olvasók imádjuk őket... :D De, akik Harry Styles után nyáladzva, a Szent Johanna Gimi utáni első könyvként kézbe veszik akár a Taktust, akár a Futamot, akár a Szólót, azok nem azt fogják kapni, amire vágytak és csalódottak lesznek. Hiszen ezek rock-történetek, David-ék is olyan bandákat hallgatnak a kötetekben, mint az AC/DC és a Led Zep. Ha már itt tartunk, egy igazi feleslegesen hisztizős, felszínes, szappanopera sorozatnak is állította be a cikkíró a könyveket, ezen felül YA besorolásba helyezte, miközben Kylie könyvei egyértelműen New Adults művek. De már így is tüzet okádott a cikkíró a szándékos meg nem értés közepette, így ezt a két orbitális hibát már jobbnak láttam szóvá se tenni - úgyis csak süket fülekre találtak volna.

A cikkíró csak azt sablon szöveget hajtogatta, hogy "mindenki máshogy képzeli el ezeket a dolgokat és ez az olvasás szépsége, felesleges azon vitatkozni, hogy eltérő a véleményünk", én pedig továbbra is normálisan bár, ekkora értetlenkedés láttán már kurvára dühös voltam  közöltem vele, hogy nem vélemény különbség miatt megy a vita, hanem azért, mert nem fogadja el a tényeket, hogy ha a fülszövegekben, az idézetekben és a könyvben is rocksztárok a fiúk, akkor abban az esetben is rocksztárok maradnak, ha ő nem egy hard-rock csapatnak gondolta őket, hanem pop-rock fiúbandának. És amikor következőleg felnéztem, tudjátok mi történt? A hozzászólásaim amikkel mellesleg többen egyetértettek a felhasználók közül szőrükön-szálukon felszívódtak... O.o Ekkor már tényleg eldurrant az agyam. Azt kérdezgettem magamtól, hogy ez mégis mi a franc? Ez milyen elbírálás?! Nem sértettem meg a fórum egy szabályát se, nem szitkozódtam, nem küldtem el a hölgyeményt a fenébe, egyetlenegy sértő szót sem ütöttem le. Akkor mégis milyen alapon törölte a cikkíró, amit írtam? Olyanon, hogy rávilágítottam, hogy már elnézést, de hülyeségeket beszél és nincs igaza? Nagy vonalakban az lett velem is csinálva, mint Nikki Sixx-szel, csak vele a Facebook szarakodott azért, mert nem hagyta magát, velem meg egy hírportál játszott fasisztásdit.
Ennyi erővel egyáltalán mi a francnak létezik komment szekció a starity-n, ha azok a kommentek törlésre kerülnek, amik sértik a cikkíró önérzetét??

Cenzúráztak a véleményem miatt, cenzúráztak azért, mert megpróbáltam elmagyarázni, hogy igenis óriási különbség van a fiúbandák és a rockbandák között és, hogy az írónő nem csak poénból ismételgette a bűvös "rock" szót annyiszor. És én vagyok a mumus azért, mert valaki nekiállt rockbandás könyvről cikket írni úgy, hogy se a rock zenéhez, se a könyvekhez nem ért (különben tudná, hogy mi a különbség a YA és NA könyvek között) és látszólag még magát a könyvet is elnagyolva olvasta el/nem értette. Ha valaki ennyire tudatlanul vág bele valamibe és még neki áll feljebb, amikor a másik rávezeti, hogy nem ász a témában, az nagyon szokott idegesíteni. Én sem állok le nektek holnaptól vagy ma délutántól a második világháborús tankokról bejegyzéseket írni, mert nem értek hozzájuk és nem akarok se nektek téves információkat átadni, se saját magamat leégetni olyanok előtt, akiknek van halvány fogalmuk is a tankok működéséről. Ugyanez a helyzet itt is, ha valaki híján van az alapismereteknek egy témában és még egy kis kutatáshoz is lusta, az inkább ne írjon róla és kész vagy ne rendezzen jelenetet, ha más különböző véleményt nyilvánít a "szuper volt, ügyes vagy"-tól. A cikkíróra nézve is rohadtul kínos szerintem, hogy inkább törölte az ellenvéleményt, csakhogy mások ne jöjjenek rá általa, hogy trehány munkát végzett... "-.-

Mielőtt kezdett személyeskedéssé válni a helyzet és átcsapott egyfajta You want a battle? There's a war! felállásba, az bökte a csőrömet ebben a cikkben, hogy valakit ennyire hidegen hagynak a műfajbeli szabályok, hogy ennyire nem érdekli, hogy vannak megkötések, amik nem teszik helytállóvá, amit gondol. Emlékszem, hogy a magam részéről éjszakákat töltöttem azzal, hogy a különféle rock és metál műfajok jellemzőiről, a kialakulásukról és az azokat népszerűsítő bandák hátteréről olvastam. Szerettem volna minél több ismeretet birtokolni a témáról, amit szeretek, még az olyan legendásabb bandákról is egy csomót olvastam, amiket nem is hallgatok/szeretek, mert egyszerűen fontosnak éreztem, hogy képben legyek. Hogy, ha már úgy döntöttem, bakancsot hordok és rájöttem, a popsztárok munkájánál közelebb áll hozzám a rock 'n' roll és a metál zene, akkor tudjam, pontosan mit is hallgatok, hogy kik hatottak a kedvenceimre és honnan erednek az egyes műfajok. Úgy éreztem, ha már a műfaj kedvelőjének tartom magam, akkor tartozom magának a rock 'n' roll-nak annyival, hogy megismerem a történetét. Amit nem csak poénból írtak le a műfajokkal és a sajátosságaikkal együtt...

Ez az eset egyszerre dühítő és nevetséges. A modern világban élünk emberek, ahol elvileg mindenki elmondhatja értelmes keretek között a véleményét és, ahol egy oldal moderátora nem élhet így vissza a hatalmával... ! "-.- A cikkírónak újfent köszönöm az igazságos, cseppet sem részrehajló elbírálási módot, a molyosoknak pedig gúnyos felhang nélkül köszönöm a hozzászólásokat ^^ Fogalmatok sincs, mennyire megnyugtató volt, hogy látszólag nem csak engem zavartak ezek a malőrök. Maga a megfogalmazás is sokkal normálisabb volt mindenkinél és ebből is megmutatkozott ismét, hogy mennyivel intelligensebb közeg van a molyon, mint a starity-n - tisztelet a kivételnek.

Ezek után valószínűsíthető, hogy a starity-ről majd törölni fognak vagy letiltanak, úgyhogy ha valaki az oda feltöltött hírek alapján látogatott a blogomra és a továbbiakban is érdekli, akkor biztos, ami biztos... iratkozzon fel ':D Sosem lehet tudni...  Ez az egész őrület viszont, ha törölnek, ha nem, azt bizonyítja, hogy igenis veszélyt jelentettek a hozzászólásaim a cikkíró hitelességére, különben maradhattak volna. Győztem, juhé! :D

Gothic voltam, a starity legújabb bajkeverője/lázadója. Sose hagyjon el benneteket a remény, közeleg a tél, ne hagyjátok magatokat elhallgattatni, stb. :)

4 megjegyzés:

 1. Elolvastam a cikket és a hozzászólásokat. Tényleg rémes, ha valaki ilyen felkészületlenséggel akar cikket írni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De úgy tűnik... ez teljességgel elfogadott és normális...

   Törlés
 2. Elolvastam én is a cikket is, meg ezt is és háááát...nálam is kiverte a biztosítékot, hogy fiúbandához hasonlította a Stage Dive-ot. amúgy tényleg többen egyetértettek veled és meg is magyarázták a cikk írójának, hogy mi a különbség a fiú és a rockbanda között. de hagyjad, nem kell vele foglalkozni...aki hülye az is marad :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ebben lehet valami, mert a legújabb irományában pedig rocksztárként hivatkozik Harry Stylesra, akit méltán emlegetnek az új Mick Jaggerként - már csak az a kérdés, hogy rajta kívül kik... :D

   Törlés