2017. április 10., hétfő

"Most már lelki ikrek lehetünk..." - Kitalált karakterek, akikkel egy személyiségtípusba tartozok

Helló-helló! ^^ A molyon néhány hete Lomax belinkelt egy személyiségtesztet, amire rögtön rá is vetették magukat az emberek és megindultak a kitöltögetések ezerrel, hozzászólásban megosztották a molyok, hogy kinek milyen eredmény jött ki és kifejtették, mennyire ismertek magukra a személyiségtípushoz társított leírásban. Én még sosem csináltam korábban ilyet, így a kíváncsiságom hamar győzött és csatlakoztam a kitöltők táborához... :D
Figyelem! A poszt 21:20-kor frissült!

Az ilyen tesztekben nem igazán szoktam alapjáraton bízni, hiszen sok olyan van az internet bugyraiban, ami véletlenszerűen dobálja az ember képébe az eredményeket, ahányszor kitöltitek őket, annyi végső választ adnak. Úgyhogy tesztelvén magát a tesztet, kitöltöttem háromszor is. Azt nem követtem nyomon, hogy pontosan ugyanazokat a válaszokat adtam-e mindig, csak kiválasztottam azt a lehetőséget, amit éppen a legigazabbnak éreztem és a kitöltések között vártam minimum fél órát vagy több órát, hogy nehogy csak egy pillanatnyi állapot alapján értékelődjön ki a végeredmény. Így utólag, ha már csak ezt az eljárásmódot veszem figyelembe, semmi meglepő sincs, hogy végül hová kategorizált be a rendszer ':D Ez az eredmény pedig mind a három alkalommal a következő lett: INTJ. Ezek után eluralkodott rajtam a kutatószellem és rákerestem az ebbe a típusba tartozó híres emberekre, első körben színészeket és tudósokat találtam, illetve egy-két bűnözőt majd a fiktív karakterekre. ^^ Az utóbbiakból gyűjtöttem össze azt a csokrot, amit a lentebbiekben bemutatok, de előtte még összegzem/felvázolom nektek, hogy úgy általánosságban mi jellemzi az INTJ-ket:

Az INTJ a legritkább és leginkább stratégiaszerűen gondolkozó személyiségtípus, a népességnek 1,5%-át teszik ki, a nők között pedig különösen ritka, a népességnek mindössze 0,5%-át alkotják. Csalódtam is volna magamban, ha ilyen téren is sikerül szokványosnak maradnom. Az INTJ típusú embereket általában már gyerekkoruktól kezdve strébernek, könyvmolynak bélyegzik, de ez egyáltalán nem zavarja őket, sőt büszkék rá, nem gúnynévként fogják fel. Hisznek abban, hogy kellő intelligenciával és elszántsággal mindent el lehet érni, bár általában azon a véleményen vannak, hogy az emberek egy része túl lusta vagy rövidlátó ehhez. Ha valaki nem képes tartani a lépést a gondolataikkal, sakkjátszmaszerű logikájukkal vagy nem is látja értelmét ennek, az könnyen elveszíti az ilyen beállítottságú ember tiszteletét. Kőkemény logikájuk és éleslátásuk segítségükkel minden elképzelésüket keresztülviszik, épp ezért vitahelyzetben utálnak alulmaradni, addig forgatják a szavakat és addig halmozzák a bombabiztos indokokat, ameddig nem győzedelmeskednek - őket is tényszerű indoklással lehet csak meggyőzni. A társadalom bizonyos bevett szokásait sokszor kész ostobaságnak tartják. Mivel természetüktől fogva mindent újragondolnak, ezek nem akadályozzák meg őket a mozgásterük kiterjesztésében.
"
A szabályok, korlátok és hagyományok teljesen felfoghatatlan fogalmak az INTJ-k számára: szerintük mindent meg kell kérdőjelezni és újra kell értékelni. Ha csak egy mód van rá, arra törekednek, hogy az ő szakmailag felülmúlhatatlan, néha érzéketlen, de szinte mindig a hagyományostól eltérő módszereik és elképzeléseik valósuljanak meg." A kevésbé logikai beállítottságú emberek általában érzéketlennek és arrogánsnak tartják őket és nem tudnak mit kezdeni a szarkasztikus megjegyzéseikkel - bár ez az INTJ-ket az esetek nagy részében nem is érdekli.

Ééés most következzenek azok a kitalált személyek, akik elméleti síkon a lelki ikreim lehetnek... :D

Mindenki kedvenc vagy inkább mindenki "kedvenc gyűlölt" bájitaltan tanára  talán a leghíresebb INTJ fiktív karakter, számtalan weboldalon és a wikipédiás összesítésben találkoztam a nevével. A molyon pont a napokban kezdett zajlani egy vita arról, hogy Piton karaktere mennyire van túlhypeolva és, hogy normális keretek között mennyire való gyerekek közé. Hellyel-közzel azt tudom nektek mondani, mint a molyon az említett téma alatt, nagyon nagy kedvencem Perselus és a tudását meg a kreativitását nagyon értékelem, de 10-13 éves nebulók vagy egy nem haladó csoport tagjai közé biztosan nem engedném... :'D Nem egy könnyű természet, de összességében azt kell mondjam és azt tapasztalták a többiek is azt mondanák, hogy az egyes eseményeket a sorozatból és a Tekergők idejéből jobban meg tudom érteni az ő szemszögéből, mint Harry-éből vagy James-éből.
Remélem nem fog ezért senki dárdákkal és rohadt paradicsomokkal megdobálni, de ez a szuperhősös vonal sosem ragadott engem túlzottan magával, (sokkal jobban lekötöttek a kalózok és a bűnözők) így a denevérembert sem nagyon ismerem az alaptörténetén kívül. De, mivel ő is egy nagyon ikonikus figura, ezért mindenképpen helyet kellett kapnia itt :)
Akik gyakran járnak erre, pontosan tudják, hogy mennyire rajongok az ACOTAR-beli Éjszaka Udvarának a főuráért, így el is tudják képzelni, hogy micsoda vigyorgás és vidám tapsikolás tört fel belőlem, amikor a wikis listában megpillantottam a drágám nevét :3 *--* Talán több, mint két percig olyan szerelmes kiskutya szemekkel vegyes, szélütött mosolyban részesítettem a monitort, mintha Snyster Gates bejelentette volna, hogy most már minden este megjelenik a szobámban és gitározik pár órát, ameddig elalszok. Visszaugorva Rhys-ra, olyan véleményt biztos nem tudok alkotni róla, ami nem csöpög a nyáltól, mert tényleg oda vagyok érte... <3 Sokan eleinte nem szerették, de engem már az első felbukkanásakor magába bolondított, nagyon okos, ravasz, tekintélyt parancsoló és rendkívüli tehetséggel sakkozgat a többi szereplővel. Még akkor is bírtam, amikor megalázó helyzetbe hozta a karaktereket a kis rohadék vagy minden karmát kiengedve szemétkedett, mert ezek a rosszindulatú megmozdulások is annyira illettek hozzá... valahogy olyan stílusosan és elegánsan csinálta még azt is :D Ajj, meg fogok bolondulni, mire megjelenik magyarul az ACOMAF >.<
Csak nemrég kezdtem el nézni a Trónok harcát, a második évad felénél járok. Ahogy nézelődtem a különféle oldalakon, a Lannister ház fejéért nem sokan vannak oda, de nekem már a szereplése elején szimpatikus lett. Nem tudom, hogy a későbbiekben miket fog művelni... de egyelőre még kedvenc-kategóriásnak minősítem. Tywin stratégiai érzéke, a lépései megtervezése túlzás nélkül lenyűgöz és sugároz egyfajta csendes eleganciát, amivel kiemelkedik a körülötte lévő karakterek tömegéből. Nem olyan pojáca alkat, mint a fia... hanem az a típus, aki megjelenik és rögtön arra késztet mindenkit, hogy hátratolja a székét és felálljon. Neki is vannak bőven olyan megjegyzései, ami miatt sokan legszívesebben az asztal alá kuporodnának, de amilyen nyilvánvaló/nevetséges dolgok miatt alakul ki probléma, nem is igazán tudom érte hibáztatni.
Nem gondoltam volna, hogy ez lesz, de abban a listában, amiben Rhysand nevét láttam, rátaláltam egy másik Tüskék és rózsák udvara szereplőre is, Tamlin első számú segítőjére, azaz Lucienre is. Az, hogy mind a ketten INTJ-k, már csak azért is érdekes elsőre, mert Lucien és Rhys nagyon is utálják egymást, a rókaálarcos tündér még érez a másikkal szemben egy tekintélyes adag undort is. De jobban belegondolva, ő is számtalan olyan tulajdonsággal rendelkezik, mint Rhysand, csak ő nem ereszti el magát annyira és inkább a kijelölt ösvényen járkál, Tamlin oldalán. Így Lucien egy "enyhébb INTJ", Rhys pedig egy "erősebb INTJ" és valószínűleg ezért is nem tudnak megférni egymás mellett.
A Teen Wolf - Farkasbőrben örök bohóca bizonyos tekintetben talán kicsit kilóg a sorból, de ugyanannyira beleillik, mint Perselus vagy Rhysand. A kis dilijei ellenére Stiles egy nagyon okos és összetett, logikus gondolkozású valaki, aki bár ember, a sorozat évadai során a legtöbb természetfeletti rejtélyt felgöngyölítette, a legnagyobb titkok nyitjára mindig ő jött rá. Stiles agytekervényei megmozgatásához igazi kihívásra van szükség, az egyszerűbb feladatok nem kötik le, nem is látja értelmét, hogy sok energiát fektessen beléjük. Ha van egy sejtése vagy meggyőződése, akkor addig sorolja az indokokat, addig keresi az alátámasztó tényeket, ameddig nem igazolódik. Nézzük például azt az esetet, amikor a legújabb évad első részében addig forgolódott a kocsi körül, ameddig nem bukkant rá egy olyan jelre, ami természetfeletti lényekre utal :D

A sort Tywin után egy újabb GoT szereplővel folytatom. A felsorolt egyének közül - ha Batmant nem számítom, akiről nem sokat tudok - egyedül ő az, aki számomra teljességgel unszimpatikus, akivel sehogyan se vagyok képes megbarátkozni. Varys sem kis koponya, de van valami a stílusában, ami taszít, talán ez a túlzottan erőltetett "ártalmatlan és jelentéktelen" vagyok imidzs bosszant bennem, amit sugároz a többi szereplő felé. Indokolatlanul kétszínű benyomást kelt így.


A legfelül említett frissítést azért eszközöltem, mert külön rákerestem az American Horrror Story-beli INTJ karakterekre pár perce és megláttam a listán Marie Laveau-t *-* Mindeközben hasonló reakcióhullám ment rajtam végig, mint amikor Rhysand neve mellett láttam meg ezt a négy betűt.  Ezzel a kis változtatással végre egy hölgy is a listám része lett, méghozzá egy nem is akármilyen hölgy! :D Az egész sorozatban Angela Bassett karaktereiért rajongok a legjobban, közülük is Marie Laveau, a vudu királynő a kedvencem. Igazi kemény, rettenthetetlen, odamondós "alfa nő", akivel nem tanácsos ujjat húzni, mert durván visszaüt, viszont annak már a gondolatától is ódzkodik, hogy ártatlanoknak ártson. Független, irigylésere méltó tartása van és sosem ismerné be, hogy segítségre van szüksége, de egy vele azonos szinten lévő szövetségestől megérintik a törődő gesztusok.

A bejegyzés eleje tájékán még említettem, hogy milyen kevés INTJ nő van. Nos, mivel a molyon rajtam kívül volt kapásból kettő is, ezt egy némileg furcsa adatnak találtam. Aztán, amikor befejeztem a szereplők gyűjtögetését, kénytelen voltam kicsikarni magamból egy beismerő mosolyt, hiszen azok között, akiket legalább hírből ismerek, egyetlen nőt  találtam... :D


Ha szeretnétek megosztani a véleményeteket a bejegyzésről, a megjelenített karakterről vagy el szeretnétek mondani, ti milyen fiktív szereplőkkel álltok "lelki ikerségben", ne habozzatok, vegyétek birtokba a már sokat emlegetett komment szekciót! Nem harapok nagyot :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése