2017. március 20., hétfő

Guillotine alól szabadult borítómodellek ("What the hell?" 3. rész)Helló-helló! :) Ma a What the hell? posztsorozatomhoz hoztam egy bejegyzést, amiben egy mostanában nagyon népszerű, elterjedt borítótípusról fejtem ki a véleményemet, aminek a képviselőivel bizonyára már ti is több ezerszer találkoztatok... Az ezeken szereplő modellek a fej nélküli/részben fej nélküli, nők esetében általában nagy mellű vagy férfiak esetében rémisztően kisportolt, kockahasú invázió tagjai... :P 


created by HunHowrse Layout Generator on 2017-03-20 18:19:0
"A nyaktilót vagy guillotinet egy francia orvosról, Joseph-Ignace Guillotin-ról nevezték el, aki 1789. október 9-én javasolta a francia nemzetgyűlésnek, hogy a halálra ítélt embereket az addigi módszerekhez képest kevésbé fájdalmas eszközzel, nyaktilóval végezzék ki." - Wikipédia.

Lehet, hogy a nagy történelem-imádatom az oka, de a fentebbi képeken szereplő modelleket én mindig a guillotine-nal szoktam összekapcsolni gondolatban... :D És lássuk be, az embereink pont úgy is festenek, mint akik nemrég kászálódtak ki egy ilyen pengéje alól. Persze a fejük hiányára is megvan a szakmagyarázat: "azért nem látható a modell feje, mert így az olvasó képzelheti el, hogyan néz ki a főszereplő". Nem mondom, hogy nem látom ebben a rációt és annál, minthogy valaki olyannak az arcát nyomják az olvasó képébe, aki több ponton is különbözik a szóban forgó főszereplőtől, mindenképpen jobb. De optimális esetben, amikor a sötétbarna hajú, kék szemű Kaidan Rowe helyett nem állítanak egy világosbarna hajú, barna szemű "Kaidan Rowe"-t a rajongó elé, akkor személy szerint jobban szeretem, ha nem ment át csonkításon a modell.

Ennek leginkább az, az oka, hogy ennél a típusnál a kis részleteket túlnyomó többségben nem dolgozzák ki olyan szépen, mint pl. a 6-os számú képen lévő, Cassandra Clare: Üvegváros c. regény eredeti borítójánál. Hanem a kevesebb, több! felszólalással lekattintanak egy fedetlen vagy erősen fedetlen felsőtestet valami egyszerű betűtípussal, - mert egy mutatós betű még egy zátonyra futásra ítélt alapot is megmenthet- ami még ráadásul nem is domborodik ki vagy fénylik. :/

Elkeserítő, de az erotikus könyvek birodalmának borítótervezői abban a tévhitben vannak, hogy az is elég a sikerhez, ha egy, az 1. képen lévő csávóhoz hasonló testfelépítéssel bíró ember pózba vágja magát és befeszíti, amit be kell feszíteni. Az, hogy mekkora példányszámban kelnek el a tinglitangli történettel rendelkező, hasonló küllemű regények is, azt bizonyítja, igazuk van. Bár még mindig szürreálisnak tartom azt a képet, amikor bespanolt nők összevásárolnak egy csomó kockahasas borítót, aztán meg otthon nagy sóhajtozások közepette bámulják a szerzeményüket... ':D Biztos, hogy szebb látványt nyújtanak a 4. képen lévő pasas adottságai, mint egy nagy, szőrös pókhas a Trónok Harca Robert királyának hála volt szerencsém teljes képernyőn egy olyanhoz a közelmúltban. Nálam viszont ilyenkor nem indul meg a szerelmetes fejjel végzett nyáladzás, mert nem bírok szabadulni a gondolattól: Milyen lehet ennek az illetőnek a feje, ha azt már nem merték rátenni a borítóra?

Mivel attól, hogy olyan a felsőteste, amilyen, még simán járulhat az összképhez egy olyan fej, mint amilyen Alekosznak van vagy Swarzeneggernek, vagy Rondaldónak. Meglincselhetnek a kommentben rajongóik nyugodtan, de nincs olyan rövidlátóknak fenntartott pofavizit, ami alapján férfiszépségnek lehet őket nyilvánítani :P. Akkor meg már a nagy adonisz fújhatja az óriási bicepszét, tricepszét és a sakktáblányi kockát a hasán... A nőket illetően is hasonló a helyzet, a 2. képen vékony a modell és kerek a melle oké... de ez egyáltalán nem fontos, az arca lenne a lényeg.

Benne van a pakliban, hogy az én nézetem megbocsájthatatlanul kifordult, de szerintem egy modell nem attól néz ki jól, ha kisportolt vagy kifogástalan az alakja. Nem azt mondom, hogy nincs munka benne, hogy valaki vékony vagy izmos legyen, de hacsak nem olyanok a szövetei vagy a csontozata, hogy ezt nem engedik, nem élesen különböző a vágyott kinézettől a testfelépítése genetikailag, akármelyik futóbolond lehet Muszkli Bajnok vagy XS-es méretű. Ezt az elméletemet bizonyítják az itthoni és a külföldi modellipart ellepő tucatemberek is, akiket gyakran még a hajszínük se különbözteti meg.

Általánosítani sose szeretek így a Guillotine Módszer borítóit sem kaszálom el egyszerre, de nagyon könnyű beleesni velük a snasszság csapdájába.

Nektek mi a véleményetek a nyaktiló alá került modellű borítókról? :) Ha meg szeretnétek ezt osztani a blogon, nyugodtan használjátok a hozzászólás szekciót.
A  kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése