2016. december 24., szombat

Karácsonyi Projekthét: Filmajánló

Boldog Karácsonyt, Kedves Olvasók! ^^ A projekthére szánt utolsó bejegyzésemben olyan filmeket ajánlok, amik a karácsonyi időszakban általában előkerülnek nálam.
 
created by HunHowrse Layout Generator on 2016-12-16 04:42:32
Óriási thriller és akciófilm rajongó vagyok, szinte a lehetetlennel határos vállalkozás rávenni arra, hogy megnézzek valamit, ami más műfajba sorolható- az esetek nagy részében nem is szokott összejönni, ami azt illeti... A lentebbiekhez mégis szívesen szoktam nyúlni, vannak közöttük tipikus karácsonyi filmek, szimplán téliesek és olyanok is, amik nálam "karácsonyinak számítanak"...de mások nem nagyon tekintenék őket annak.

1.) Reszkessetek betörők! 2
Gondolom mindegyikőtöknek ismerős az a szlogen, hogy "Nincs karácsony, Kevin nélkül". Ezzel egyet kell értenem, mert igaz, hogy már kismilliószor láttam és, hogy közben nyugodtan elkezdhetek bejegyzést írni, képet szerkeszteni, fejezeteket írni vagy kirakni egy 1000 darabos kirakót... - mivel már szinte szóról szóra tudom a cselekményt- mégis rá lehet húzni, hogy megunhatatlan. "Egy klasszikus". És, akik nem is szeretik, annyit a javára írhatnak Kevin-nek, hogy nélküle a HP filmek sem léteznének, legalábbis ebben a formában :D A rendező ugyanis a Reszkessetek betörők! filmekkel indult el a családi filmek útján. Nekem személy szerint a második rész a kedvencem, amiben Kevin ismét elszakad a családjától és ezúttal New Yorkban köt ki, majd képbe kerül persze a két bűnözőnek csúfolt balfácán is... Igazából nem is tudom, miért ez a rész fogott meg a legjobban, talán a helyszín és a poénok is ütősebben jöttek le. Pl. amikor a szálloda személyzete fókajárásban kúszik a folyosón, azt változatlanul nem bírom megállni röhögés nélkül.

2.) Kelekótya karácsony
A történet középpontjában egy tipikus, amerikai család áll: férj-feleség, szép, nagy ház, gyerek, aki készül kirepülni a fészekből. A történetünk párosának a lánya elutazik Peruba, ahol csatlakozik a Békehadtesthez. Anyuka el van keseredve és nem tudja, hogyan fog eltelni a karácsony a csemetéjük nélkül, apuka valamivel közönyösebben áll a dologhoz. De később mégis jön egy élesebb reakció a karácsonnyal kapcsolatban, mégpedig, hogy besokall. Tele a hócipője vele, hogy mennyit költenek erre a három napra, hogy mennyi szervezésből áll és, hogy a barátaik természetesnek veszik, hogy náluk fognak kajálni, amiért szintén ők gürcölnek egy csomót. Így előáll egy ötlettel: utazzanak el melegebb éghajlatra és hagyják ki az egész felhajtást. Az már más kérdés, hogy a szomszédok és úgy az egész ismeretségi körük mennyire tolerálja ezt és, hogy sokszor milyen abszurd, nevetséges módon akarják jobb belátásra téríteni a főszereplőket. A szomszédok erőszakoskodásán kívül pedig érkezik egy újabb probléma: a lányok az utolsó pillanatban bejelenti, hogy hazautazik az ünnepekre, ahová magával visz egy fiút is, akinek rengeteget mesélt az ő szokásos, karácsonyi rutinjukról...
Ezzel a filmmel többnyire vegyes érzéseim szoktak lenni, miközben nézem, hiszen ez is egy óriási hülyeség. Sírva röhögtetős fajta, de mint minden vígjátéknál, itt is frusztrálni szokott az a tipikus, "minden egy csapásra megoldódik anélkül, hogy komolyabb erőfeszítést kéne tenni" típusú fordulat és a karakterek. A kedves mamát enyhén idegbajosnak tartom és a folyamatos visítgatásaival is az agyamra megy... De ezek ellenére is szerintem egy egész jó karácsonyos film, amit szintén el lehet nézni többször is.

3.) Die Hard- Drágán add az életed
Amikor azt írtam korábban, nem tipikus karácsonyi film, akkor részben erre céloztam. Bruce Willis klasszikus akciófilmjét nem sokan tennék bele a karácsonyos kategóriába, de nekem elég annyi, hogy a szóban forgó ünnep idején játszódik- így a családtagjaimnak is. A filmben Johm McClane nyomozó Los Angeles-be tart a felesége munkahelyére, hogy rendbe hozza valahogyan a széteső félben lévő házasságukat. Időközben egy terrorista-csoport is látogatást tesz a cégnél, ahol McClane felesége, Holly dolgozik. Hatalmas fegyverarzenállal érkeznek, túszul ejtik a karácsonyi parti vendégeit és a cég munkatársait. A pontos céljaikat sokáig homály fedi, de McClane-t ez nem állítja meg, szembeszáll velük, hogy megakadályozza őket a terveik kivitelezésében-bármi is legyen az- és, hogy kimentse a feleségét, a többi tússzal együtt.
Átlagban nem szeretem az olyan akciófilmeket, amik egy zárt térben játszódnak, mert egy idő után unalmassá kezdenek válni. Persze a Féktelenül filmeket és a Non-Stop-ot is szeretem, de mivel a szereplők egy buszra/hajóra és repülőre kényszerültek, túl nagy változatosságok nem történhetnek. Itt is egy zárt tér szolgáltatja a helyszínt, a cég épülete, ami bár elég nagy, mégsem egy város vagy egy még tágabb terep. Ami pedig a legjobban meglepett első nézéskor, hogy hiába rohangászik a két óra alatt csak a cégépületen belül Bruce Willis, mégis nem bírtam levenni egy percre sem a szemeimet a tévé képernyőjéről. Egy nagyon izgalmas film, amit mindenképpen ajánlok, többek között Alan Rickman rajongóinak is, ugyanis ő játssza a fő gonoszt.

4.) A mikulás pere
Amerikában, ha úgy tetszik, elég nagy "trend" lett ez a perelgetős mizéria és itt, nálunk is. Például sokan azért is elindítanak egyet, mert nem tetszik nekik a haj, amit a fodrászuk csinált nekik vagy, mert nem elégedettek a manikűrjükkel. Ezt figyelembe véve már semmin sem lehet meglepődni... De az mégis egy elég bizarr lépésnek tűnik, ha valaki bepereli a mikulást. Ebben a filmben pontosan ez történik. Csoportos keresetet adnak be a szakállas öregúr ellen mérhetetlen "érzelmi károkozás" címszó alatt, de igazából egy mozgatórugója van ennek a pernek, a pénz. Egy cég vezetője le akarja járatni a mikulást, egyenesen el akarja törölni az őt övező szokásokat, hogy a gyerekek mostantól ne nagyrészt játékokat kérjenek, hanem az általuk forgalmazott sportszereket. Az egész indítványozás nevetségesnek, komolytalannak tűnik mindenkinek és a legjobb úton halad ez a kutyakomédia az eredményesség felé, azonban érkezik egy nem várt fordulat: a kiküldött idézésre megjelenik a mikulás a tárgyaláson. Az ügy egy egyedülálló apához kerül, aki leginkább a lánya miatt, igyekszik tisztára mosni a mikulás nevét.
Ezt is egy kiemelkedőbb karácsonyi filmnek tartom, nincsenek meg benne azok az idegesítő elemek, amik a vígjátékokban és a bejegyzésen belül a Kelekótya karácsonyban zavartak. Az a fajta film, ami a fura helyzet ellenére is átadja az ünnepi hangulatot. :)

5.) Miniszoknyás mikulás
Ez a film is egy viszonylag különlegesebbnek számító ötletre épül, ugyanis az ilyen filmek terén bevett szokássá vált szabvánnyal ellentétben, a mikulásnak lánya van. Egy lánya, aki nem rajong az ünnepekért, távol akar maradni az egész, Északi-sarki őrülettől. A célját elérte, egy cégnél dolgozik, ami arra törekszik, hogy minél több pénzt csikarjon ki az ünnepekből, a vezetéknevét is Claus-ról "Class-ra" változtatta. Nagyon úgy néz ki, hogy minden nem kívánatos szálat rendesen elvarrt és, hogy "normális" életet élhet. De kénytelen mégis kiszakadnia az idilltől, az apja megbetegszik és nagyon úgy fest, ebben az évben kivételesen ajándék nélkül maradnak a gyerekek. Mint az "örökös" egyedül ő háríthatja el a problémát. Eleinte igyekszik tárgyilagosan megközelíteni a helyzetet, de hamar rá kell döbbennie, a cégnél bevált módszereknek az Északi-sarkon nem sok hasznát veszi...
Erre is csak azt tudom mondani, mint az előbbire, nem egy világméretű agyalásokat eredményező film, de kellemes kikapcsolódást nyújt a maga, időnként előforduló idétlenségeivel együtt.

6.) Az aranyiránytű
A Die Hard-dal együtt ez a legnagyobb kedvencem a listáról és egy később következő film, aminek a címét egyelőre nem árulom el. A filmet Philip Pullman: Északi fény című regénye alapján készítették, Dakota Blue Richards főszereplésével. Nem ismeretlen a mondás, "a könyv mindig jobb, mint a film" és kár ezen vitatkozni, mert jó 95%-ban igaz is. Papíron jobban át lehet adni az érzéseket és a világfelépítést is, bármennyire ügyes csapat dolgozik a technikai kivitelezésen, az író és az olvasó fejében létező képet úgysem tudják tökéletesen vászonra vinni. De Az aranyiránytűt egy kifejezetten jól sikerült adaptációnak tartom és sajnáltam is, hogy végül nem lett akkora sikere, ami a második kötet megrendezését eredményezte volna. Még a filmes kalauz-t is beszereztem és meg kell mondanom, azzal a kezemben értettem csak meg igazán, mekkora meló van ebben a látványvilágban. Le a kalappal a filmes csapat előtt, zseniálisak! Visszatérve magára a sztorira, ez egy tipikus steampunk film: Lyra egy párhuzamos univerzumban él, ahol az emberek lelke állati alakban mellettük sétál/repül. A lelkek,azaz daimónok képesek beszélni és a gyerekek esetében alakot váltani, amikor a gyerek a felnőtt kor küszöbére ér, akkor a daimón megállapodik egy alak mellett az "emberi fele" személyisége szerint. Pl. akik könnyedén követik mások utasításait, irányíthatóbbak, azoknak a daimóna kutya lesz. A világfelépítést lehetne reggeltől estig elemezni, különleges tényleg, a könyvről szóló értékelésemnél talán meg is teszem. Van egy szervezet, ami irányítja ezt a világot, erősen korlátozva a szélesebb látókörű embereket és van egy csoport, ami gyerekeket rabol. Teljesen hiteles információk nincsenek a céljaikról, de a legtöbben úgy tudják, északra viszik a gyerekeket és ott kísérleteznek rajtuk. Egy nap, Roger, Lyra legjobb barátja gyarapítja az elraboltak sorát és a lány elhatározza, mindenáron kiszabadítja a fiút.

7.) Kutyabajnok
Úgy gondolom, ez a tökéletes film a huskyk szerelmeseinek, de egy kiadós szellőztetés közben nem ajánlom elkezdeni a nézését :D Ted Miami-ban élő fogorvos tökéletesen elégedett az életével, így amikor hírt kap róla, hogy Alaszkában örökölt valamit, nem is tervez sokáig maradni. A megérkezést követően a zord hőmérsékleten kívül újabb hideg zuhany éri: az öröksége hét szibériai husky-t és egy border collie-t jelent. Ezen felül pedig rászáll egy mogorva öregember is, akinek a kutyákra fáj a foga és mindent bevet, hogy Ted-et visszakergesse Miami-ba. Kézenfekvőnek tűnik, mit kell tenni: átadni a kutyákat ennek a harapós öregnek és visszahúzni a csíkot a napfényes otthonba. Csak Ted-ben fellobban valami, amire nem számított, a küzdőszellem. Elhatározza, hogy nem hátrál meg a kihívástól, sőt még az év legnagyobb szánhúzó versenyére is benevez a kutyáival minden tapasztalat nélkül... Csak én szimatolok katasztrófát a levegőben?

8.) Hull a pelyhes
Ez a film sokkal inkább a karácsonyt megelőző készülődésről és a bevásárlóközpontokban lévő, őrült hajtásról szól, amit mindenki jól ismer. Azt a felállást, amikor egymást tapossák az emberek az egyes termékekért és kilométeres sorok állnak. A főhősünk egy tipikus munkamániás apuka, akinek az irodai élet az első, amikor otthon van, akkor is csak fizikailag van jelen. Épp ennek köszönhetően kerül olyan helyzetbe, hogy közvetlenül karácsony előtt szembesül vele: nem vette meg a fiának az ajándékát, amire a felesége többször is emlékeztette. A legnagyobb őrületben kell megszereznie egy nagyon is keresett akcióhős figurárt, mielőtt kifut az időből... A Hull a pelyhes valamennyire kiparodizált képet mutat arról, mennyire küzdhetnek az emberek azért, hogy megszerezzenek valamit a szerettüknek, illetve, hogy milyen hatást váltanak ki az egyes játékok reklámjai. A főszereplőnek többször kell fejvesztve rohannia az egyik boltból a másikba és szó szerint megküzdenie a többi vásárlójelölttel a Turboman figuráért. A bevásárlás során rengeteg rizikós és nevetséges helyzetbe kerül az Arnold Swarzenegger által alakított fickó, így a nevetés garantált :D

9.) A szomszéd nője mindig zöldebb
Nem fogok kertelni, a második részt, Sophia Loren-nel ezerszer jobban szeretem, humorosabb, az alap is jobban bejön stb. Viszont a maga módján ez, az első rész is jó. Walter Matthau és Jack Lemon tudnak alakítani, nagyon is. Szóval, ahol őket kettőjüket összeeresztik, garantáltan rázkódni fog a néző a nevetéstől.
John és Max egy olyan kisvárosban laknak, ami minden karácsonykedvelő álma, a hűvös időjárás miatt még hosszabbnak tűnik az ünnepi időszak, mint amilyen alapjáraton. A főhőseink nyugdíjasok, a napjaikat pecázással és egymás látványos szekálásával töltik. Hosszú évek óta dúl közöttük ez a kölcsönös szívatás-hadjárat, tét nélkül, puszta szórakozásból alázzák meg egymást. Egy nap a szabályok gyökeres változáson mennek át, a szomszédságba költözik egy vonzó, élettel teli, csupa szív nő. A játszma mostantól a nő meghódításáért megy és a módszerek kíméletlenebbek, mint valaha...

10.) Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Ez lenne a harmadik dobogós film, amit emlegettem :) A Narnia könyveket nem olvastam, szóval arról nem tudok nyilatkozni, mennyire regényhű az adaptáció, de engem elvarázsolt. Első és többször nézéskor is képes úgy elkalauzolni az új világba a film, mintha csak először látnám. Az egész kivitelezés valami gyönyörű *--*
A történet a második VH idején játszódik, a Pevensie gyerekeket vidékre küldik egy hóbortos professzor házába a bombázások elől, ahol egy házsártos házvezetőnő felügyelete alá kerülnek. Susan, Lucy, Edmund és Peter ahhoz vannak szokva, hogy az idejüket kint töltik, így a szabályokkal teli házban elég hamar kiütközik rajtuk az unalom, főleg a legkisebb lányon, Lucy-n. Az ő kedvéért egyik nap fittyet hánynak a házvezetőnő vasrendjére és bújócskázni kezdenek a házban. Lucy egy régi szekrényben talál búvóhelyet, amelyen keresztül egy mitikus lényekkel teli, mesebeli tájra kerül. A hely, Narnia bármennyire is gyönyörű, el van átkozva, örök tél és fagy uralkodik. A nép a fehér boszorkány uralma alatt sínylődik. A gyerekek felbukkanásával fellobban a remény Narnia lakóiban, egy jóslat szerint két emberlány és két emberfiú fogja felszabadítani őket és elhozni a tavaszt...

Ez lett volna az utolsó bejegyzés :) Még egyszer kellemes ünnepeket mindenkinek és jó étvágyat az ünnepi vacsorához ^^
A  kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01
created by HunHowrse Layout Generator on 2016-12-16 04:29:59
- Never Let Me Go (LINK)
- The Sweaterist  (LINK)
- My Bookworld  (LINK)
- Never give up  (LINK)
- Írásaim Tárháza (LINK)
- Feel Invincible   (LINK)
- Anya olvas   (LINK)
- Karina&Books (LINK)
- Sam's Blog (LINK)
- Csingiling és a Könyvzug (LINK)
- Olvasó körút  (LINK)
- Mira Könyvespolca  (LINK)
- Könyvjelző  (LINK)
- Veronika's Reader Feeder (LINK)
- Varázstinta (LINK)
- Books of Dreamer (LINK)
- Kitablar   (LINK)
- Neverhood's Diary (LINK)
- Today Wiggin (LINK)
- Bookish Notes (LINK)
- Hagyjatok! Olvasok! (LINK)
- Metaforaszennyezés (LINK)
- Könyvvadászok  (LINK)
- Coffee and Manga  (LINK)
- Real Thoughts  (LINK)
- Three Points Of View (LINK)
- Heaven for the Books (LINK)
- Adri könyvmoly  (LINK)
éés... természetesen a  Goodbye Agony :D
A kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése