2016. november 19., szombat

American Horror Story: Roanoke (American Horror Story 6. évad)

Üdv! ^^ Ez az idő is elérkezett: az  American Horror Story hatodik évada, ami egyben a sorozat legrövidebb évada is a végére ért. Igazából már korábban beígértem nektek ezt a bejegyzést, akkor még nyakik benne voltam a 12 napos blogger kihívásban de sajna nem tudtam úgy nézni az évadot, ahogy terveztem, a részek csak hetente kerültek fel. Az AHS témán kívül, most egy időre újfent eltűntem, több ok miatt nem fárasztalak titeket a részletekkel, elég ha annyit említek, hogy a télies időjárás velejárói nem tudtam annyira intenzíven blogolni. A közeljövőben igyekszek bepótolni azt az album értékelést, amivel lógok nektek és majd hozok egy Book Tag-et is :) Illetve bizonyára emlékeztek a Halloween Projekthét megnevezésű bejegyzéskörre, nos tudom, hogy még azért van idő karácsonyig, de attól még most bejelentem, hogy a blogger-társakkal arra az alkalomra is összedobunk egy hasonlót ^^Ééés...ezennel visszatérnék az AHS-re :D A lentiekben kifejtem a véleményemet a "Roanoke"-t alkotó tíz részről.
created by HunHowrse Layout Generator on 2016-11-19 02:14:26
Információk a sorozatról:
Kezdetnek, mint ahogy az a sorozat évadairól szóló értékeléseimnél már megszokott, leírok pár infót az AHS-ről azoknak, akik korábban még nem láttak egy részt se/nem hallottak róla. Szóval, mint ahogy a címéből is sejteni lehet, egy horrorról van szó. Brutalitás- kibelezés, szemkivájás stb- és egyes évadokban szexfronton sem finomkodnak, úgyhogy főleg az előbbi miatt csak erősebb gyomrúaknak/idegzetűeknek érdemes belekezdeniük a nézésébe. Az adott évadok nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, csak kisebb átfedések vannak bennük, így tetszőleges sorrendben nézhetőek. Illetve, ha pl. valaki megnézi az első két évadot, de a harmadik nem tetszik neki és ezért félbehagyja, akkor is teljesen érteni fogja a negyediket, ötödiket, hatodikat. Az első évad címe az, hogy Murder House és a Harmon család életét mutatja be, akik új házba költöznek, ahol rajtuk kívül jó pár gyilkos hajlamú kísértet is él... A második, Asylum című szezon során egy 60-as évekbeli elmegyógyintézetbe kalauzolják a készítők a nézők, ahol igencsak beteg bánásmódban részesülnek a "páciensek". A harmadik, Coven című évadban a helyszín New Orleans-re cserélődik és boszorkánytanoncok életét lehet nyomon követni, illetve olyan hírhedt New Orleans-i figurák is felbukkannak, mint Marie Laveau, a vudukirálynő, illetve a Hóhér és Delphine LaLauire, akik sorozatgyilkosok. A 4. évadban visszarepülnek a nézők az 50-es évekbe egy Florida-i kisvárosba, ami egy Rémcirkusz jelenlegi állomása. Az ötödik, 2015-ben megjelent évad a Hotel címet viseli, ahol vámpírok és a már megszokott kísértetek keserítik meg és veszik el az "érdekes" múlttal rendelkező szálló vendégeinek az életét.
A 6. évadról egy kis bevezetés:
Matt és Shelby Miller hátrahagyják a nagyvárosi forgatagot és egy Észak-Karolina-i házba költöznek, ami rendelkezik óriási erdős résszel és meglehetősen ellenszenves szomszédokkal. A nem túl barátságos fogadtatás ellenére úgy érzik, megtalálták a helyüket, rendezgetik az új otthonukat. Nemsokára azonban elkezdenek egymásra halmozódni a furcsa események, amik egyikük sem tud megmagyarázni, titkolják is egy ideig a tapasztalataikat egymás elől. Érzik, hogy a helyzet csak egyre romlik és mire összeáll a kép, akkora természetfeletti veszedelemnek lesznek kitéve mind a ház, mind a birtok túlvilági lakói miatt, hogy nem biztos: sikerül ép bőrrel megúszniuk a költözés utáni időket.
Az értékelésem:Nemrég fejeztem be az utolsó rész nézését, így előre is elnézést, ha helyenként zavarosnak fog tűnni a beszámolóm, mert még össze kell kaparnom a záróepizód hatására elszaladgált gondolataimat. Onnantól epekedtem ezután az évad után, hogy a Hotel-t végignéztem és ez az epekedés csak fokozódott, mert a jól bevett, "utalunk a következő évad témájára" eljárás most kiesett és több lehetséges történet verzióval bombázták a jó népet a készítők. Személy szerint én nagyon meg vagyok elégedve azzal, hogy a Roanoke kolóniára esett a választás, sokakkal ellentétben nem igazán örültem volna, ha az árvaházas variáció mellett teszik le a voksukat. Nincs bajom a gyerekszínészekkel, de nem láttam túl nagy fantáziát az ötletben, úgy sejtettem, hogy egy Murder House-Asylum hibridként megnyilvánuló szenvedés várható csak akkor. De, mint írtam, szerencsére nem ez történt. :D
Amit viszont sajnáltam előre is, az a 10 részes hosszúság, eddig mindegyik évad minimum 12-13 részes volt, szóval kicsit tartottam tőle, mennyire lehet kerek történetet csinálni ennyi idő alatt, de bíztam benne, hogy az AHS csapata megbirkózik a feladattal.
Az első rész után nagyon pozitív kilátásaim voltak, tetszett az egésznek a sejtelmes hangulata, hogy csak apránként fedi fel a legújabb kísértetház a titkát és a dokumentumfilm jelleg.  Bele-bele kapkodtak a Roanoke kolónia históriájába, a házat idősek otthonaként üzemeltető, gyilkos ápolókra vonatkozó részben és Miller-ék új otthonának korábbi lakóinak a sorsába. Biztos vannak, akik szerint ez a felvezetési mód zavaros volt, de tetszett. Mindenhonnan kaptam egy kicsi infót és szintén kis lépésekben derült ki, hogyan is kapcsolódik egybe ez az egész. Zseniális feszültségfokozásnak találtam a módszert és a magyarázatot is a háttértörténetre. Utána beindult a szokásos vonal, azaz lehetett izgulni, mi is fog történni a karakterekkel. Ez a folyamat is nagyon izgalmas lett, ugyanis nem vehette biztosra a néző, hogy ki ússza meg és ki nem. Az első vérhold alatti eseményeknél egy percre sem lehetett elszakadni a képernyőtől. Aztán jött a látszólagos "happy end", de ekkor még csak az 5. résznél járt a Roanoke. Megfordult a fejemben, ezek után mit kezdenek még öt résszel? Hiszen így is kerek volt az egész. Később persze kiderült, hogy mit fognak kezdeni... a készítők szépen bevittek egy tipikus, AHS-es,  K.O. kiütést: nemrég rákattantam a Rocky filmekre, szóval nézzétek el, ha néha bokszoláshoz köthető szófordulatokat produkálok...xD kiderült, hogy az első öt rész tv show volt és a szereplők "csak színészek", akik az "igazi" Miller/Harris család elmesélése alapján eljátszották a történteket. Ennek a műsornak a következő évadában pedig a színészekkel karöltve, a "valós" szereplők is visszatértek a házba, méghozzá a legveszedelmesebb időszakban. Mindenkinek meg volt erre a maga oka, de szerintem így is sík hülye volt, aki ennek az egész katyvasznak a tudatában képes volt pont akkor visszacuccolni... Szóval szigorúan a második öt rész az első öt rész megismétlése lenne, de mégse. Ez is olyan AHS-es vonás, hiába ismétlődik valami, mégis más. Szerintem nem volt illúzió romboló, hogy előre megmondták, ebből csak egy ember jöhet ki élve, még jobban lehetett izgulni a nézőknek a fő kedvencükért. Az 5-9. részben szerintem kissé átestek a ló túloldalára durvaság és vér terén, kegyetlenül brutális volt, de ugyanakkor ütős is. A 10., azaz a záró rész szerintem szükséges volt, ha klasszikus értelemben nem is mozdult túl sok minden előre és a legvégső fordulat... Na, az egy újabb kiütéses győzelem volt, ami után jóval több kellett, mint 10 másodperc a talpra álláshoz. Mondhatnám, hogy csalódott vagyok ilyen szempontból, mert nem vagyok kibékülve ezzel a zárással... nem kellett volna ezt tenniük... de azt be kell látnom, hogy az évadhoz végül is illett.
Mielőtt a szereplőkre térnék, megjegyeznék pár apróságot, amit negatívumnak tartok és ahogy olvastam itt-ott a véleményeket, mások is hasonlóan látnak. Aki még nem kezdett bele, annak tudnia kell, hogy kapunk egy nagy rakat új színészt, akik főbb szerephez jutnak, míg a régiek pár kivétellel inkább háttérbe szorulnak. És úgy alapjáraton kevés főszereplő van a Hotel-hez viszonyítva, speciel nekem élesen kellett sasolnom nagyon, mire megtaláltam a történetben Finn Wittrock-ot. Matt Bomer-t egyáltalán nem sikerült felfedeznem a 10 rész alatt, pedig elvileg leszerződött... Visszalépett vagy nagyon jelentéktelen szerepet kapott, de én nem biztosan láttam. Továbbá egy óriási logikai bakinak tartom, hogy a tv show "Visszatérés Roanoke"-ba című kiadásában meghalt szereplők szellemei nem bukkantak fel. Egyikük sem. Viszont az a karakter, aki az utolsó részben meghalt... az pedig szellemmé vált, mint ahogy a ház korábbi lakói is... O.o Lehet, hogy volt rá magyarázat vagy nem, de nagyon nyilvánvaló és én vagyok hülye, amiért nem látom... de ez akkor is zavaros.
A karakterek közül Angela Bassett-é ismét befutó lett nálam, akkor is, amikor Lee-ként volt a képernyőn az első részekben és, amikor az őt alakító színésznőként, Monet-ként. *--* Szerintem nem most nem jutott annyi térhez, mint a Coven-ben, a Freakshow-ban vagy éppen a Hotel-ben, de imádtam minden pillanatot, amikor láthattam. Változatlanul zseniális színésznőnek tartom <3 Lee így is úgy is szimpatikus volt a határozott személyiségével, de a Monet által játszott verzióját azért jobban kedveltem. Főleg akkor vigyorogtam egy jót, amikor az 5. részben kivasalta  a kocsival azt, aki rájuk akart támadni, miután kijött a rendőrségről... xD Monet volt az egyik szereplő, akinek a megmaradásáért nagyon szurkoltam. :D
A "valódi" Lee-t egy teljesen új színésznő játszotta és azt kell mondanom, sikeresen megbirkózott a szereppel. Időnként nem tudtam, hogyan viszonyuljak Lee-hez, de összességében kedveltem. Mint, ahogy Angela-nál már írtam, egy erős, küzdőszellemmel teli nő. Sokszor elkönyveltem már magamban, hogy "ebből a helyzetből már nem tudja kivágni magát", aztán mégis megtette :D Elpusztíthatatlan, az egyik legjobb szereplő az egész évadban ^^  Folyamatosan érződött, mennyire oda van a lányáért. Remekül alakították a körülményéket, nem lehetett biztosan eldönteni, hogy elkövette-e azt a szóban forgó gyilkosságot. Nagyon nem tartom fair-nek azt, ami vele történt, azok után, amiken keresztül ment... :/
Flora-t, Lee lányát az utolsó részben szabályszerűen meg tudtam volna fojtani. Kimondhatatlanul undorító volt, amit a kiscsaj művelt és még kicsit sem érezte miatta rosszul magát... Megérdemelte volna, hogy ne legyen rajta segítve, egy igazi kis önző szörnyeteg. >.< Talán még rosszabb, mint A Mészáros és Polk-ék... Az utóbbiak legalább a családjukat a maguk módján szeretik...  Továbbá az "igazi" Flora-t játszó gyerekszínész is egy nagyon semmilyen, frusztráló jelenség volt a számomra.
Aki szerintem még valami zseniálisat nyújtott, az Kathy Bates volt. A Mészárosként félelmetes volt és az őt alakító színésznőként, Agnes-ként is. Az utóbbin jókat mosolyogtam, azon, hogy milyen átéléssel beszél a karakteréről, bár egyértelműen nem volt százas a nő... xD Magával A Mészárossal nehezen jutottam dűlőre, a pszichopata karaktereket nem szoktam túlságosan kedvelni, de sajnáltam azért, amit a kolónia tagjai műveltek vele, rengeteget tett értük és igyekezett kihozni a maximumot a helyzetből... :S
Sarah Paulson karaktere kivételes módon nem idegesített. Shelby-t remekül alakította az első 5 részben és volt pár hülye húzása, de egész normális maradt. Tartottam tőle, hogy a gázos események miatt átugrik Vivien 2.0-ba, de hála az égnek nem így lett. A színésznő, akit játszott, Audrey eleinte egy esetlen, de aranyos, bájos karakter volt. Időnként sopánkodott és kesergett egy sort, de az sem bosszantóan jött le, hanem sokkal inkább ironikusan, viccesen.  Végül pedig egész jól kikupálódott. Lana visszatérésének viszont nem örültem...  Szerintem nem jól vitelezték ki, mert hiába tettek rá parókát, hályogos hatású kontaktlencsét meg ráncosságot mutató sminket, mégsem tűnt idősnek, maximum 35-40 évesnek. Lana pedig annál jóval idősebb, az Asylum-ot nem néztem végig, így nem tudom, mennyi idős volt a kezdetén, de olyan 20-25-ösre tippeltem. Tehát ha  20 éves volt, amikor a Briarcliff-be csukták, akkor 2016-ra nagyon minimum 76 évesnek kellett volna lennie... és Sarah határozottan nem tűnt annyinak még rossz fényviszonyok mellett sem. :/ Szóval ezt a részletet úgy gondolom, erősen elbénázták.
Az "igazi" Shelby-hez hasonlóan viszonyultam, mint a Sarah-féléhez, egy nagyon kedvelhető karakter volt, Lily Rabe jól megoldotta ezt a visszafogottabb szereplőt is. Ő olyan "a lénynek sem tudna ártani" figuraként élt bennem szinte végig, így nagyokat pislogtam, amikor eldurrant az agya... O.O
Matt-nek a "játszott" és az "igazi" verziója sem tett rám túl mély benyomást. Sokat szerepelt nagyon, mégsem mondanám nagy számnak, főszereplőként is mellékesnek éreztem. A "játszott" verzióját hozóhoz, azaz Dominic-hez még hozzáfűznék egy csipetnyi ellenszenvet is. Pofátlanul tönkreteszi mások életét, akkor játssza a nagy legényt, amikor meg cselekedni kell, akkor egy gyáva nyúl -.-
Evan Peters ismét egy nagyon idegbajos szereplőt kapott, Edward Mott James March-hoz hasonlóan egy nevetséges "gonosz". Ahogy a festményei miatt hisztériázott... hogy az összekaristolásuk felér egy gyilkossággal... xD Pukkadoztam a röhögéstől és szívesen elviseltem volna belőle sokkal többet is még ebből annál a néhány percnél. :D Rory, az Edward-ot játszó színész is hasonló szellemiségű volt, de kevésbé idegbajos. Őrült figura, de inkább a dolog pörgős/hebrencs értelmében.
Elias-t/William-et, azaz Denis O'Hare karakterét most is szerettem, a Hotel előtt nem csíptem az ürgét vagy a szerepeit, de Liz-zel sikerült elérnie az imádatomat ^^ Elias-ként tudott jobban kibontakozni, szimpatikus, okos fickó volt, bár a ház miatt egy kissé becsavarodott szerencsétlen...
Sidney, a Roanoke rendezője egy igazi rohadék volt, de annyira jól állt Cheyenne Jackson-nak ez a szerep és olyan jól megformálta, hogy képtelen voltam utálni Sidney-t... xD A tévések legrosszabb fajtáját testesítette meg, nem félt kínos vagy éppen halálközeli helyzetbe hozni a színészeket, csak az számított neki, hogy minél nagyobb nézettséget és ennek következményében minél nagyobb legyen a nyereség is. Hiába ritka ellenszenves személyiség, mégis bírtam őt. :D
A Polk családnak egyetlen egy tagja sem normális, régen találkoztam olyan bandával, amitől ennyire viszolyogtam. :S Brutálisak voltak a szó legeslegbetegebb értelmében és bebizonyosodott az évad közben, hogy a kannibalizmus a durvaságnak az, az ága, amit talán a legnehezebben tudok tolerálni, ha ilyen mélységekben mutatják. Az egész annyira igazinak tűnt... brrr... :/ Frances Conroy felbukkanása viszont kellemes meglepetés volt :D Hiába utáltam a karakterét, Polk Mamát, de örültem azért, hogy láttam :3 Amikor pedig az utolsó részben megláttam Lot-ot, akkor kis híján kiköptem a vizemet a meglepettségtől...
Lady Gaga a lehető legminimálisabbat szerepelt, főleg a Hotel-hez képest, ahol a Grófnőként főszerepet kapott. A karaktere a Roanoke-ban is hasonló volt, de nem lehetett kibontakoznia normálisan Schatach-ként. Jó volt megismerni a háttérsztoriját, nagyon élveztem azt a részt és az ő szálával járó teljes misztikumot. Jó lett volna jobban is megismerni a karakterét, de Gaga épp új albumon dolgozott a forgatások alatt, így ez nem jöhetett össze...
Illetve mindenképpen meg szeretném említeni az évad nagy visszatérőjét, azaz Taissa Farmiga-t! :D A Murder House és a Coven alatt nagyon megszerettem a színésznőt, így repestem az örömtől, amikor megtudtam, hogy egy rész erejéig csatlakozik a Roanoke-hoz <3. Sophie, mint írtam, nevetségesen rövid időtartamig szerepelt, de valami eszméletlen volt a csaj! :D Nagyon összeszedett, bátor lányt elevenített meg Taissa, főleg a mellette szereplő málé mentalitású srác szereplők mellett tűnt igazi tökös csajnak. Félt, de mégis igyekezett segíteni és nem csak tétlenül várta, hogy lemészárolják a többieket.
Zárásként pedig Csen-ékre térnék ki. Egy rövid visszaemlékezés alkalmával volt szerepük csak, de jót nevettem a filmnézésükön :D
Összegezve:
Alap történet: 5/5
Kivitelezés: 5/4
Karakterek: 5/4
A színészek alakítása: 5/4,5
Kedvenc szereplők: Monet, Lee, Sophie, Sidney
Legellenszenvesebb szereplő: Polk Mama, Flora, Dominic
Legbetegebb karakterek: Az egész Polk família, Flora
Kedvenc részek: amikor az Angela Bassett-féle Lee elcsapta a kocsival a támadókat, Csen-ék filmnézése, amikor Sophie megpróbálta ráncba szendi a srácokat, Lee menekülő hadműveletei, amikor Audrey Shelby egoizmusáról beszélt, amikor Monet kifakadt, Edward hisztije a festmények miatt... és még egy csomó jelenet :D
Negatívum: A brutalitás faktor, amit Flora művelt az anyjával csak azért (spoiler) hogy biztonságban legyen Priscilla, akivel kb. 2 napot töltött. Jobban belegondolva fel lett áldozva az összes szereplő a drága, kicsi Flora szeszélye miatt... (spoiler vége)... >.< , az, hogy a házban "frissen" meghaltak nem tértek vissza szellemként, az hogy Lana-nak nem érzékeltették reálisan a korát, a "veterán AHS-es színészek" keveset szerepeltek, kevés volt a főszereplő.

Összességében egészen tetszett a rövidsége ellenére is. A hangulata is tetszett, bár nem tartottam annyira eredetinek, mint ami a Coven-ben, a Freakshow-ban vagy a Hotel-ben volt. Továbbra is a 3. és az 5. évad marad a fő kedvencem, de a Roanoke felküzdötte magát a Freakshow mellé. Mögötte kullog a Murder House és a sor legvégén az Asylum.
Még a többi évadhoz képest is nagyon durva, de

                                             A J Á N L O M ! ^--^
A kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése