2016. szeptember 17., szombat

American Horror Story: A színészek legnagyobb alakításai 1. rész

Sziasztok! ^^  Már a korábbi bejegyzésemben megemlítettem az AHS 6. évadát. Egyelőre a részek nem nagyon találhatók meg feliratos vagy akár nézhető verzióban, addig is, ameddig tart a várakozás, gondoltam, elindítok egy újfajta posztsorozatot, amiben a színészek legnagyobb alakításait szedem össze :)
Figyelem! A bejegyzéssorozat spoilereket is tartalmaz!

created by HunHowrse Layout Generator on 2016-09-17 19:48:31
Sarah már veteránnak minősül az American Horror Story családjában, ugyanis az elsőtől kezdve mindegyik évadban felbukkant, méghozzá minden egyes alkalommal nagyobb szerepben. A Murder House-ban, mint a médium, Billie Dean Howard-ként láthattuk, az Asylum-ban Lana Winters, igazságtalanul bekasznizott újságírónőként. A Coven-ben Cordelia Foxx-ként a boszorkány gyülekezet ideiglenes, majd végleges vezetőjeként, a Freakshow-ban egy sziámi ikerpár két tagjaként, Bette és Dot Tattler-ként csillogtatta meg a tehetségét. A Hotel-ben Sally-ként, a már szinte kétségbeesett szinten szeretetért éhező kísértetként és ismét Billie-ként bukkant fel. A 6. évaddal kapcsolatban annyi biztos, hogy Shelby-t az egyik főszereplőt alakítja. :)
Na, de vajon melyik lett a legemlékezetesebb alakítása? Sokak szerint ez Lana. Én nem láttam sokat egyelőre az Asylum-ból, így erről nem tudok nyilatkozni. Viszont a végignézett évadok közül, hiába Billie volt a kedvenc szereplőm tőle, Cordelia-ként hozta a legjobb formáját. Eleinte valamennyire vagyis inkább nagyon esetlen volt, de a részek alatt fokozatosan felnőtt a későbbi feladatához, a Legfőbbséghez. A kiakadós jeleneteket is jól visszaadta Sarah, bár az ilyen alkalmakkor rendesen felbőszített a karaktere a nyavalygásával.... Persze ezt is meg lehet érteni, nem lehet könnyű Jessica Lange ebben az évadban hozott alfanője, Fiona Good árnyékában élni. Egy idő után egész jól kezelte a látásának az elvesztését is, de amikor a Myrtle által szerzett új szemeit egy zakkantabb pillanatában eltávolította, kicsit felhúzott. Aranyos volt, ahogy terelgette a boszorkánytanoncokat, még az összes felnőtt közül ő foglalkozott velük a legtöbbet. Összességében szerintem nagyon illett hozzá ez a karakter minden dilije ellenére is. :)
Ha a többség meglátja Evan Peters nevét, akkor azonnal Tate Langdon ugrik be nekik róla, ami nem is csoda, hiszen mesterien keltette életre. Igaz, hogy az Asylum-ban, amiről eddig inkább utánaolvasás alapján vannak információim a Coven-ben, a Freakshow-ban és a Hotel-ben sem teljesítette alul magát, de ha lehet így fogalmazni,azok a szerepei egyszerűbb személyiségek voltak. Bár jobban belegondolva a kissé idegbajos James March-ot nagy meggondolatlanság ide sorolni... xD Száz szónak is egy a vége, Tate sokkal összetettebb náluk, ezt bizonyítja, hogy sokan kedvelték, sőt egyenesen imádták, annak ellenére, hogy a csávó egyértelműen pszichopata. 

Abból is a legrosszabb fajta, ahogy Ben is megmondta, hiszen képes egyenesen elbűvölő lenni, ha akar vagy az orruknál fogva vezetni a karaktereket és az AHS nézőit. A múltba visszatekintés alapján megismert lövöldözésnél, a gumiruhás ember bőrébe bújásnál vagy éppen Larry felgyújtásánál egyaránt hátborzongató beütése volt. Aki csak egy részt is látott a Murder House-ból tudja, Evan mennyire ért hozzá, hogy őrült módjára meresztgesse a szemeit, ami csak fokozta a hatást. Ha éppen a betegebb, a törődőbb vagy  a kissé hisztériás oldalát mutatta, ugyanannyira hiteles lett, Tate mindig uralta a terepet, valahányszor felbukkant. Egy idő után már én is szurkoltam, hogy jól alakuljanak Tate és Violet között a dolgok, pedig engem közel sem vett le annyira a lábamról, mint a legtöbb, AHS fant. :D
Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy a legújabb, My Roanoke Nightmare c. évadban sikerül-e túlteljesítenie Evan-nek Tate-t.

Megint ismételni fogom magam, mert tudom, lépten-nyomon ecsetelgetem, mennyire imádom ezt a nőt... *-* De nem tudok, mit tenni, tényleg a szereplésének minden másodperce lenyűgöz, még egyetlen színésznőért sem rajongtam ennyire. Így visszább véve a töménytelen nyáladzásból, ami nem mondom, hogy hosszútávon is menni fog azt mondanám, hogy az első szerepe a sorozatban, azaz Marie Laveau volt a legemlékezetesebb alakítása. Mindhárom eddigi karaktere nagyon erős személyiség, de New Orleans vudu királynője tűnik ki közülük a legjobban. Ha nem beszél, már úgy is vissza tudta adni azt a tartást és tekintélyt, ami ehhez a szerephez szükséges volt.

Az meg már csak fokozta a hatást, hogy a Marie életre keltéséhez szükséges, 1800-as években hordott ruhák és a turbán olyan volt rajta, mintha ráöntötték volna :D. Angela-nak az arcjátékát az egyediség és az erőteljesség jellemzi, de emellett az összhatás mégse lesz sok.

Ez Marie-nál, aki egy nagyon "tökös" női szereplő volt, szintén jól jött, azokban az esetekben, amikor nem csak a megjelenésével rettentett el valakit.  Ha a vagányabb, temperamentumosabb énjét kellett hoznia a legendás vudu királynőnek, ha a törékenyebb oldalát, amit pl. akkor mutatott, amikor a társai lemészárlása után Fiona-nál jelent meg, száz százalékos teljesítményt kaptak a nézők. A Freakshow Desiree-je és a Hotel Ramona-ja is hasonló mentalitású személyiségek voltak, de mint ahogy írtam, mindenképpen Marie Laveau viszi a prímet.
Angela a legújabb évadban is nagyobb szerephez jutott, már az első részben felbukkant, mint Sarah Paulson évadbeli párjának a testvére, Lee. 40 perc alatt igaz, hogy annyi mindent nem lehet leszűrni, de úgy tűnik, ismét egy erős női karaktert kapunk majd a színésznőtől. :)
Az előbb említett kolléganőjéhez hasonlóan, a sorozat készítői Finn-t is már az első szerepénél bedobták a mély vízbe. A Freakshow-ban "kedvenc pszichopatánkat", Dandy Mott-ot alakította. A 4. évadról szóló értékelésemben már kifejtettem, hogy mennyire kimondhatatlanul idegesített Dandy egész lénye és a folyamatos hisztirohamai. Olyan volt, mint valami agyonkényeztetett óvodás kisgyerek. Bár jobban belegondolva ez baromi nagy sértés az óvodásokra nézve... xD Tehát azon kívül, hogy egy hidegvérű gyilkost, egy borzasztó személyiségű illetőt is kellett alakítania egyben. A nézők bármennyire is a falra másznak és másztak Dandy-től, Finn-nek nehéz munka volt ennyire hitelesen életre kelteni. Így igazából egy óriási elismerés a színészre nézve, hogy minden felbukkanásánál ki akartam filézni a karakterét. :D Miközben néztem az évadot, sokszor elgondolkoztam rajta, hogy bírta ki a forgatásokat röhögés nélkül Dandy, ugyanis ezeket a jeleneteket szintén nem egyszerű meló tök komoly képpel kibírni és előadni. xD Nyugodt állapotból pillanatok alatt elő tudta varázsolni az évszázad hisztijét, a pszichopata szereppel járó eszelős pofákat is jól hozta. Az egyedüli "hiba" talán csak annyi, hogy ilyen viselkedés fényében, csakúgy, mint a Hotel-ben Evan James March-ától, így Dandy-től sem lehetett félni. Ez egy fő gonosznál úgymond alap lenne, de erről már egyáltalán nem Finn lehet, kihozta ebből az óriáscsecsemőből azt, amit lehetett.
A Hotel-ben Tristan és Rudy kisebb falatot jelentettek a számára, nem voltak ennyire komplexek, de attól ugyanolyan jól sikerültek. Hozzájuk viszonyítva pedig, bármennyire is szerettem Tristan-t, mégis Dandy lett a legnagyobb durranás :D
Az egyelőre még rejtély, hogy a széria 6. évadában dühöngő őrültet, szeretetéhes, belül félénkebb személyt vagy valami egészen mást fogunk látni tőle.
A  kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése