2016. május 21., szombat

Book Tag: A könyvmolyok problémái (Book Tag #1)

Sziasztok Virág_Blogger kihívásának a hatására- még egyszer köszönöm a témához kapcsolódó magyarázatot- most egy film/sorozat/könyv értékelése helyett kipróbálok valami újat és meghoztam a Goodbye Agony első ún. "Book Tag"-t a könyvmolyok problémáiról. Mindenki tudja, hogy nem erősségeim a nagy felvezetések, így nem is ragozom tovább. Rátérek a kérdésekre:


created by HunHowrse Layout Generator on 2016-05-21 16:40:54
1.) Van kismillió olvasatlan könyved. Hogyan döntöd el, melyiket olvasod legközelebb?
Legtöbbször gőzerővel fogyasztom a kis drágáimat, így nem nagyon fenyeget a felhalmozódás veszélye. Ha mégis, találomra, hogy éppen melyik sztorihoz lenne jobban hangulatom. Van viszont egy szempontom, amihez ragaszkodok. Nem olvasok egymás után két ugyanolyan műfajú könyvet, hogy "fenntartsam a változatosságot". Disztópiáknál sosem követi egyik a másikat, romantikusoknál se nagyon. Egyedül az urban fantasy-knál szoktam máshogy tenni (normál esetben).
2.) Már elolvastad egy könyvnek több, mint a felét, de nem tetszik. Folytatod vagy abbahagyod?
Ilyen szerencsére nem szokott előfordulni, mert néhány kivételes esetet leszámítva nagy kutatást végzek egy könyvről,(kritikák és idézetek olvasása ezerrel) mielőtt megveszem. Ennek a módszernek köszönhetően a legtöbb könyvem végül 5 vagy 4,5 csillagot kapott. Amik meg nem tetszettek annyira, azok sem estek 4 csillag alá. De ha nem is tetszik annyira, akkor is befejezem, maximum átnagyolva, mint a Bosszú prádát viselt, ha nagyon vészes a helyzet. Ha egy szereplő vagy egy fordulat nagyon idegesít,(ez gyakrabban esik meg) akkor igyekszek azon a részen gyorsabban túlesni, de a Prádás esetet leszámítva mindig rendesen befejezem a regényt.
3.) Közeledik az év vége és még mindig nagyon távol vagy az olvasási listád teljesítésétől. Mit teszel?
Nem szoktam évekre vonatkozóan listát állítani. Egyfajta lista van: amit el szeretnék olvasni. Van, amit sürgősebben, van, amit nem annyira sürgősen. De nem kötöm magam időhöz.
4.)Egy könyvsorozatnak, amit imádsz, nem egyeznek a borítói. Hogyan kezeled?
A legnagyobb kedvenceimmel szerencsére ilyen még nem volt. Bár arra nulla az esély, hogy Az 5. hullám második részéből csinálnak filmet, mire elkezdem olvasni a Végtelen tenger c. kötetét... xD Így annál bele fogok esni ebbe. Elviselem/megszokom mást nem nagyon tudok csinálni. A Végzet Ereklyéinél az első rész filmesben van meg, a másik kettő meg eredetiben. Cassie könyveinél most jelengetnek meg új borítóval. Azoknál majd igyekszek az eredetiket begyűjteni A végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek többi részénél is, mert mindkettőnél jobban tetszik az eredeti. Alapjáraton nem törekszem egyezőségre. Ha van választási lehetőség, akkor persze a mutatósabb borító mellett döntök. Egyedül ahhoz ragaszkodok, hogy ha nem muszáj, akkor nem kemény fedeles mellett döntök. A puha kötésűek jobban kézre esnek nekem és nagyon csúf dolgokat tudok művelni szegény védőborítókkal xD
5.) Minden ismerősöd imád egy könyvet, amit te gyűlölsz. Kivel beszéled meg, aki szerinted a te oldaladra állna?Ilyen esetekben nem feltétlen keresek olyat, aki ismeri a könyvet és egyetért velem, csak egyszerűen elmondom/leírom, amit gondolok. Tudom, hogy aki szereti, az ragaszkodik a véleményéhez (ahogy én is az enyémhez), de a regénnyel vagy a szereplőkkel kapcsolatos ellenérzéseimet kifejtem.
6.) Nyilvános helyen olvasol és nagyon felzaklat egy könyv. Annyira, hogy sírni kezdesz. Mit kezdesz magaddal?
Ritkán jutok sírós szintre és nem nagyon olvasok nyilvános helyen. Egyrészt kényelmesebb érzés a többi könyvem között vagy az új törzshelyemen, vagyis a nappaliban a fotelban és így el is kerülöm az ilyen eseteket. Legutóbb A tenger boszorkányában kiakadtam kissé Tane-n, így jól jöttek az olvasási szokásaim. Másrészt, amikor az iskolában olvastam, pár osztálytársamnak volt az a hülye szokása, hogy megálltak mögöttem és elkezdték hangosan felolvasni a szöveget. Ezzel alapból is fel lehet húzni és New Adult könyvnél még kínos is, ha rossz jelenetet kapnak el... xD De visszatérve az alap kérdésre, ha mégis ilyen lenne, nem foglalkoznék azzal, hogy mit gondolnak és gyorsan összekapnám magam.
7.) Egy könyvnek, amit nagyon szeretsz, most jön ki a folytatása, de te már nem emlékszel egészen az előző részre/részekre. Mit teszel, újraolvasod az előző részt/részeket, vagy keresel róla egy összefoglalót a neten, vagy kihagyod az olvasást, bestresszelsz... stb?Nagyon szeretem?? Akkor mégis hogyan történhet meg az, hogy elfelejtem?? Minden részlet természetesen nem maradhat meg. Ha pont egy ilyenre visszavezetve történik valami fontos, akkor meg úgy is újból megmagyarázzák az új részben, ha meg véletlenül nem teszik, akkor meg igyekszek kitotózni, hogy mi volt.
8.) Nem akarod kölcsönadni a könyveidet senkinek. Hogyan utasítod rendre udvariasan azt, aki mégis kölcsön akar tőled kérni egyet? Egyszerűen megmondom neki, hogy nem szokásom és nem is lesz kölcsönadogatni a könyveimet.  Eddig egy barátnőm volt, akiről tudtam, hogy tényleg vigyáz rá, hogyan fogja és odaadtam a Touch-t az iskolában, de mire hazamentünk már vissza is adta. Ha teljes egy napra is odaadnám valakinek, akkor végig azon idegeskednék, hogy "akkor most vajon mi lehet a könyvemmel".
9.) A hónapban már öt könyvnek kezdtél neki, és egyiket sem fejezted be. Hogyan jutsz túl ezen az olvasási válságon?Ezt az olvasási válságot eddig még nem tapasztaltam. Ha úgy érzem, hogy nincs kedvem olvasni, akkor nem kezdek bele a könyvbe addig, ameddig nem érzem az ellenkezőjét. Néha kezdek bele több könyvbe. Azok az esetek is úgy történnek, hogy elkezdek egyet, csak közben kapok/veszek még és nem bírom megállni, hogy belekezdjek. De olyan nincs, hogy pl. elkezdem az Opált, félbehagyom és olvasom a Részben embert, aztán a Részben emberben Madison kikerget a világból a hülyeségeiből és nekiugrok a Hopeless-nek.
10.) Nagyon sok könyv jelenik meg mostanában, ami érdekel, és majd meghalsz, hogy olvashasd. Mit csinálsz? Hányat veszel meg ezek közül?A lehetőségekhez mérten minél többet természetesen :D Előbb vagy utóbb úgy is mindet megszerzem :) Általában kettesével vagy hármasával veszek könyvet.
11.) Végre sikerül megvenned a könyveket, amiket nagyon szerettél volna és alig várod, hogy olvasd őket... de meddig hevernek a könyvespolcodon mielőtt ténylegesen elolvasnád őket?
Attól függ, hogy mennyi "régebbi" könyvem van. Ha nincs egy sem, akkor az 1.) kérdésben leírtak alapján haladok velük. Ha pedig vannak, akkor "keverve" olvasom a régebbiekkel, "egy régi, egy új" alapon nehogy hanyagolódjanak. Ilyenkor a készletem újratöltési és az én olvasási sebességéhez mérten ücsörögnek a polcaimon. Ez az időtartam takarhat napokat, heteket vagy akár hónapokat is.

Ennyi lett volna a Book Tag.  Az első ilyenemhez mérten igyekeztem nem túlbonyolítani a helyzetet. :D Hogyha szeretnétek még, hogy ilyen legyen, akkor a molyon vagy itt jelezzétek.
[A kérdések forrása]
A kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése