2016. április 5., kedd

True Blood: Inni és élni hagyni tv sorozat

Sziasztok! :) Mostanában elég sokat kísérletezgetek a fantasy sorozatokkal, igyekszek belenézni minél többe. Nagy vámpírrajongó lévén választásom ezúttal az HBO saját gyártású sorozatára, az Inni és élni hagynira esett, aminek alapjául Charlaine Harris könyvsorozata szolgált. A Golden Globe- és Emmy-díjra jelölt történet során a Louisiana állambeli Bon Temps városban élő vámpírokkal és emberekkel ismerkedhetünk meg. A sorozat meg közöttem koránt sem alakultak zökkenőmentesen a dolgok, mivel hosszas- több, mint háromnegyed órás- keresgélés árán sem nagyon sikerült találnom egy linket, amit le tud játszani a számítógépem. Végül @Hópihe segítségével neki tudtam kezdeni az első rész nézésének,- hálám örökké üldözni fog a reklámszűrőért is- a lentebbi értékelésemből kiderül, hogy megérte-e ennyit vesződni a sorozatért.
created by HunHowrse Layout Generator on 2016-04-05 20:14:11
Az értékelésem

A sorozat már az ismertetőjével azonnal megfogott, ugyanis egy nagyon egyedülálló vámpíros történetről van szó. A világ folyamatosan fejlődik, egyre modernebb lesz, a technológiának egyre bővülnek a határai. Ennek az egyik terméke a tömeg gyártott szintetikus vér, amit a legtöbb boltban meg lehet vásárolni, mint pl. egy üveg tejet. Ez megoldást nyújt a vámpírok és emberek közötti fő problémára, vagyis a vámpíroknak nem kell többé embereket ölniük ahhoz, hogy táplálékhoz jussanak. Így véget ér a rejtőzködésük is, szabadon sétálhatnak az emberek között, megkezdődhet a beolvadásuk. A bökkenő csak ott kezdődik, hogy több évszázados beidegződésektől nem lehet pillanatok alatt megszabadulni, sok helyen viszolyogva, egyenesen gyűlölködve fogadják a vámpírokat. A főszereplő lány, Sookie azon kevesek közé tartozik a városukban, aki nem táplál ellenérzéseket a vámpírokkal szemben, ugyanis valamilyen szinten ő is különc. Le tudja hallgatni az emberek gondolatait. Tehát összességében minden adott volt hozzá, hogy tetsszen a True Blood. De valahogy mégsem sikerült úgy megszeretnem, mint ahogy azt egy ilyen egyedi alapötletű sorozattól várni lehetne. A problémát talán az okozta, hogy úgy éreztem mégsem a fantasy szál az, amin a fő hangsúly van. Hanem az, ami miatt ekkora korhatárjelzést kapott. Annyi olyan témájú utalgatás, teljesen nyílt közlés, illetve "cselekvés" - khm kikötözéses videó meg az előzményei...-sűrítődött bele az első részben, hogy elnyomta a misztikus szálat. Mielőtt nekikezdtem, persze nem érdekelt, hogy minden tv műsoros oldalon meg a wikipédiában majd kiszúrja a szememet a 18-as karika. Úgy voltam vele, hogy biztos azért került az mellé, mert"véres", "ijesztő" stb. Néhány perc után szembesültem vele, hogy tévedtem... Persze az American Horror Story-ban sem fukarkodnak ilyen elemekkel, de egyszer sem nyomták el benne ezzel a lényeget.
A másik gondot a színészek képezték. Nem olvastam a könyvet, de Sookie-n, Tara-n, Sookie testvérén kívül szinte mindenkit túl korosnak találtam, méghozzá szembeötlően- kivétel persze a nagymama. Nem tudom, hogy Sookie például hány éves lenne a történet szerint, de nekem ő olyan 20-asnak tűnt, maximum 25-nek. A főnöke- aki egyértelműen epekedik utána- meg Bill- akivel elvileg összejön- pedig minimum tíz évvel idősebbek nála...Ez pedig egy kicsit furává tette a romantikus részt kiindulásnak.
Magukkal a karakterekkel is meggyűlt a bajom. Sookie-t nem sikerült megkedvelnem. Pozitívumként felírható, hogy ő nem viselkedett előítéletesen az étterembe betévedt vámpírral. De ezen kívül nem találtam túl sok kedvelhető tulajdonságot a csajban, már túlontúl közvetlen volt. Akármennyire is barátságosan viselkedett Bill-el, neki akkor is egy idegen. Erre amikor beszéltek, akkor mindig teljesen belehajolt az arcába. És nem csak képletesen, olyan távra volt tőle, hogy könnyedén megszámolhatta volna, hány szőrszálból áll a pasi szemöldöke. Ez a csaj még nem hallott arról, hogy "személyes tér"? O_o
Bill... így első benyomásra ő is a szelídebb vámpír kategóriába került. Nem jött le nekem, hogy kicsit is veszélyes lenne vagy egy olyan lény, aki embereket ölt.
A kettőjük között a későbbiekben kialakuló szerelmi szál előzményeiben éreztem egy enyhe Twilight- beütést. A csajnak van egy képessége, amivel meghallja másik gondolatait, de a másik félét persze nem hallja. Természetesen a páros ember tagjára veszélyes a vámpír is meg a közösség többi tagja, de ez az embert nem érdekli. Az egyik fél halálos veszélybe kerül, ahonnan a másik kimenti. A csajban meg mély nyomot hagy a találkozás, rögtön a pasiról kezd álmodni.Az utóbbi három felelhető a legtöbb regényben és sorozatban, így az nem bökte annyira a csőrömet. De a négy így együtt meg a sok apróság kicsit erős volt.
Sookie testvére meg Sam az első pillanattól ellenszenvesek lettek. Az utóbbit be is lehetne perelni munkahelyi zaklatásért, amiért megpróbált rámozdulni Sookie-ra.
Tara-t viszonylag kedveltem, tetszett benne, hogy ennyire nagyszájú. De néha kissé nyersnek hatott a stílusa.
A legszimpatikusabb szereplő az egészben a nagymama volt. Nem volt jelen túl sokat, de egész aranyos volt. Sokkal nyitottabban állt a vámpír-témához, mint sok fiatal lakos. Az ő keretei között igyekszik, hogy elfogadják a vámpírokat az ember a kis könyvtáros ötletével. :)
A mellékszereplők nagy része meg khm...közönségesen viselkedett kissé... :/
Tudom, hogy az első részek bevezetések szoktak lenni, de itt a szó szoros értelmében alig történt valami. Átlagban intő jel szokott lenni egy sorozatnál, hogy nem éri meg folytatni, hogyha unatkozik rajta a néző. Ez elég sokszor megesett az első rész alatt, annyira vártam, hogy végre történjen valami... és mire izgalmasabb lett a dolog, véget ért. Nagyon szerettem volna, hogy tetsszen, de ez most nem jött össze. Nem tudom, hogy a későbbiekben mennyire fog változni a sorozat, mennyire kerül nagyobb hangsúly a természetfeletti szálra. De egyelőre biztos nem fogom folytatni. Már ha  folytatom valamikor...
Nem mondom, hogy tetszett, mert akkor hazudnék, de egy próbát megér.
A  kódolás a HunHowrse weboldal Layout Generátorával készült | Készítette: Gothic01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése